Αξιοποιώντας τον ηγετικό της ρόλο στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ αναπτύσσει σημαντικές πρωτοβουλίες ώστε η Ελλάδα να έχει ουσιαστικό ρόλο ως κόμβος διαμετακόμισης προς την Ευρώπη, παραμένοντας προσηλωμένη στο στρατηγικό στόχο της να αυξηθούν οι δυνατότητες διασύνδεσης της χώρας με το δίκτυο της ΝΑ Ευρώπης, να βελτιωθεί περαιτέρω η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, καθώς και η διαφοροποίηση στις πηγές και τις οδούς τροφοδοσίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Θεόδωρος Κιτσάκος σημείωσε πρόσφατα από το βήμα του Ελληνορωσικού Ενεργειακού Φόρουμ, ότι μέσω ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος άνω των 400 εκατ. ευρώ και στρατηγικών πρωτοβουλιών, ο όμιλος ΔΕΠΑ στοχεύει:
-Να ενισχύσει τον ρυθμό διείσδυσης του φυσικού αερίου στην επικράτεια, κάτι που θα επιτευχθεί με περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου (υπάρχοντος και νέου), την προσέλκυση νέων πελατών και την ανάπτυξη της τεχνολογίας CNG/LNG για την τροφοδοσία απομακρυσμένων περιοχών, μεμονωμένων πελατών καθώς και της νησιωτικής χώρας.
- Να συμμετάσχει σε διεθνή κατασκευαστικά προγράμματα υποδομών. Ο αυξανόμενος ρόλος του φυσικού αερίου στο παγκόσμιο ενεργειακό γίγνεσθαι, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας δημιουργεί προοπτικές για την ανάληψη πρωτοβουλιών που αφορούν σε ευρύτερα προγράμματα διασύνδεσης του ήδη υπάρχοντος συστήματος με τα δίκτυα περιφερειακών αγορών (γειτονικών χωρών).
Η ΔΕΠΑ προωθεί αυτό το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα με την ενεργή συμμετοχή της σε έργα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπως είναι ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB, ο νέος πλωτός σταθμός LNG (FSRU) στη Βόρεια Ελλάδα σε συνεργασία με τον IGB, τον IGI Poseidon καθώς τον Ευρωπαϊκό διαδρόμο μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο (East Med).
Έχοντας 28 χρόνια δραστηριότητας, σήμερα η ΔΕΠΑ κατέχει ηγετική θέση στον τομέα του φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά με ετήσιο τζίρο περίπου 800 εκατ. ευρώ, δραστηριοποιούμενη στους τομείς της πώλησης, εμπορίας και προμήθειας φυσικού αερίου σε μεγάλους καταναλωτές, κυρίως βιομηχανικούς πελάτες. Είναι άλλωστε ο κύριος μέτοχος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και των Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ).
Μέσα στα τελευταία 25 χρόνια, η ΔΕΠΑ κατασκεύασε ένα σημαντικό για τα ελληνικά δεδομένα βασικό σύστημα υποδομών φυσικού αερίου, αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ, το οποίο επιτρέπει την εισαγωγή, μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου στην Αττική, καθώς και όλα τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα κατασκευάστηκαν, ένα σύστημα μεταφοράς υψηλής πίεσης, το οποίο καλύπτει περισσότερα από 1.000 χλμ. αγωγών, ένας σταθμός LNG καθώς και ένα δίκτυο διανομής μεσαίας και χαμηλής πίεσης που καλύπτει περισσότερα από 5.000 χλμ. σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα.
Δημιουργήθηκε συνεπώς στην Ελλάδα, μια αγορά (σήμερα της τάξης περίπου των 3.5-4 bcm), η οποία καλύπτει όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας στο χώρο του φυσικού αερίου και η οποία συνεχώς παρέχει ευκαιρίες ολοένα και μεγαλύτερης διείσδυσης.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζοντας διαρκώς την επέκταση του δικτύου των αγωγών της η εταιρεία φέρνει το φυσικό αέριο κοντά σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας, πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον.
Παράλληλα, στηρίζει την επάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας αερίου μέσω αγωγών και LNG, ενώ αναπτύσσει σημαντικές πρωτοβουλίες, ώστε η Ελλάδα να έχει ουσιαστικό ρόλο ως κόμβος διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.