Επικαιρότητα

Ανησυχία στο Κογκρέσο για υποβάθμιση της θέσης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ


 Ανησυχία επικρατεί στο Κογκρέσο για υποβάθμιση της θέσης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, καθώς όπως σχολιάζει το “Politico.”, μέσα σε χρονικό διάστημα 24 ωρών η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΟΗΕ Νίκι Χέιλι έπραξε αυτό που δεν έχει πράξει προηγούμενως κανένας από τους συναδέλφους της στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ: “ενημέρωση” επιτυχώς τον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν θ’ ανεχτεί τον δημόσιο εξευτελισμό της από τον ίδιο. 

Η Χέιλι επικρίθηκε από στελέχη του Λευκού Οίκου για την πρόκληση σύγχυσης από τις δηλώσεις της στην αμερικανική τηλεόραση, αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται ν’ αποφάσισε την χρονική αναβολή της εφαρμογής τους.

Η χθεσινή ανακοίνωση του υψηλόβαθμου οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου ότι η Χέιλι βρέθηκε αντιμέτωπη με “μια στιγμιαία σύγχυση” κι “αναφέρθηκε σε εξελίξεις που θα συμβούν αργότερα” ίσως είχε τον χαρακτήρα μιας δημόσιας συγνώμης απευθυνόμενης προς την ίδια. Ωστόσο, η κίνηση αυτή, δεν φάνηκε να είναι αρκετή για την πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας, η οποία προχώρησε άμεσα στην έκδοση ανακοίνωσης προκειμένου να ξεκαθαρίσει την θέση της: “Με όλο τον σεβασμό, δεν πέφτω σε σύγχυση,” τόνισε εμφατικά η ίδια.

Το περιστατικό αυτό, αντιμετωπίστηκε σιωπηρά από τον πρόεδρο Τραμπ και τους ανθρώπους του, ενώ βοήθησε στην ενίσχυση της πολιτικής προβολής της Χέιλι εκτός του Λευκού Οίκου. “Η ίδια, είναι μία πολύ δυναμική υποστηρικτής και ελπίζω η κυβέρνηση να το αξιολογήσει αυτό. Υπεράσπισε τον εαυτό της με θαυμαστό τρόπο, έτσι ελπίζω ότι η ιστορία θα τελειώσει εδώ,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον από το Ουισκόνσιν.

Παρά το γεγονός ότι πρόσωπα που συγκεντρώνουν την προτίμηση του Τραμπ, όπως ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις είναι ιδιαίτερα προσεχτικά στην δημοσιοποίηση των διαφωνιών τους με τον Αμερικανό πρόεδρο, η Χέιλι κατά καιρούς δημοσιοποιεί τις διαφωνίες της.

Στην αρχή της θητείας της στον ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις εκλογές του 2016, ως μια “πράξη πολέμου.” Αργότερα, καθώς ο Τραμπ δέχονταν σκληρή κριτική για την απορριπτική του στάση έναντι των γυναικών που κατηγορούσαν για σεξουαλική παρενόχληση τον Ρόι Μουρ, η ίδια, δημοσιοποίησε την άποψη της ότι “θα έπρεπε ν’ ακουστούν” οι γυναίκες που κατηγορούν άντρες, ακόμη και τον πρόεδρο για απρεπή σεξουαλική συμπεριφορά. Μερικά από αυτά τα επεισόδια εξόργισαν τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος ωστόσο, διατήρησε μία φιλική σχέση με την Χέιλι, ενώ παρατηρούσε στενά τις κινήσεις των υφισταμένων της.

Μετά την αναδιοργάνωση του επιτελείου εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ, η Χέιλι είναι πιθανό να δει την εσωτερική πολιτική της στάθμιση να βελτιώνεται. Ο πρόεδρος Τραμπ μετά την αποχώρηση του Μακμάστερ έφερε στον Λευκό Οίκο τον Τζον Μπόλτον ως το νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ενώ μετά την αποπομπή του Ρεξ Τίλερσον από το υπουργείο των Εξωτερικών, ο διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο βρίσκεται στην διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του, από την Γερουσία. Παράλληλα, ο Κάντλοου ανέλαβε καθήκοντα υψηλόβαθμου εμπορικού και οικονομικού συμβούλου στον Λευκό Οίκο.

Παρά το γεγονός ότι η Χέιλι ήρθε αρκετές φορές σε πορεία σύγκρουσης με τον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τίλερσον, η ίδια, βρίσκεται πιο κοντά στις ακραία επιθετικές απόψεις του Πομπέο, με έμφαση στα ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. H Χείλι έχει επίσης οργανώσει μία σχέση συνεργασίας με τον Μπόλτον (έχει διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, την περίοδο της προεδρίας του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ) ενώ βοήθησε την Χέιλι να προετοιμαστεί για την διαδικασία επικύρωσης του διορισμού της από την Γερουσία στα τέλη του 2016.

Η Χέιλι ασπάζεται επίσης, την κριτική που ασκεί ο Μπόλτον για την λειτουργία του ΟΗΕ. “ Γνωρίζω καλά τον Τζον Μπόλτον. Με έχει συμβουλέψει κι έχω μιλήσει μαζί του. Γνωρίζω την απαξίωση του για τον ΟΗΕ και την ασπάζομαι,” είπε χαρακτηριστικά η Χέιλι σε σπουδαστές στο πανεπιστήμιο (Duke University) στις αρχές του μήνα. Το σχόλιο αυτό, της Χέιλι μετέφερε με χαρά, ο Μπόλτον στους συνεργάτες του.

Αναφορικά με το επίπεδο της σχέσης συνεργασίας της με τον Αμερικανό πρόεδρο, χθες, η Χέιλι θέλησε επίσης, να ξεκαθαρίσει τα πράγματα δηλώνοντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ότι η συνεργασία της με τον Τραμπ είναι “τέλεια.”

Από την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης η Χέιλι είναι από τις πιο ορατές και προβεβλημένες φωνές για τα ζητήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ στην διάσταση αυτή, αντιστάθμιζε και την εσωστρέφεια του πρώην υπουργού των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

Την περίοδο αυτή, που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του Μάικ Πομπέο από την Γερουσία, η ίδια, ασκεί τα καθήκοντά της ως η εκ των πραγμάτων υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το περιστατικό αυτό σχετικά με τις νέες κυρώσεις της Ρωσίας, απέδειξε για ακόμη μια φορά, ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν αισθάνεται κάποια ενοχή εάν είναι να επιτεθεί σε κάποιο κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησής του, για το οποίο αισθάνεται ότι τον ξεπερνά. Καθώς ο Λευκός Οίκος προσπαθούσε να εξηγήσει την αλλαγή για την χρονική μετάθεση της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Χέιλι βρέθηκε στο επίκεντρο στοχευμένης κριτικής από την Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, προκειμένου ο Τραμπ να μην χρεωθεί πολιτικά την αλλαγή της αμερικανικής στάσης, σχετικά με τις ρωσικές κυρώσεις.

Πριν ο Κάντλοου απευθυνθεί δημοσίως στην Χέιλι, ο Λευκός Οίκος δήλωνε ότι ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τις κυρώσεις την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η ανακοίνωσή τους μετατέθηκε χρονικά, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε ετοιμάσει τη νομοθετικό πλαίσιο.

Παρά το γεγονός ότι το αναφερόμενο περιστατικό αναβάθμισε το δημόσιο προφίλ της Χέιλι, δεν είναι σίγουρο εάν ο πρόεδρος Τραμπ θα συμμορφωθεί με την υπόδειξή της ή αν θα προσπαθήσει να υποβαθμίσει και πάλι δημόσια. “Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτής της ιστορίας, θα υπάρχουν πλέον ερωτηματικά όταν πλέον η Χέιλι μιλάει στον ΟΗΕ για το αν εκφράζει την αμερικανική κυβέρνηση ή όχι. Αυτό το ενδεχόμενο κυνηγάει αρκετά στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης από την αρχή της θητείας τους,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλι Ράτνερ που υπηρέτησε ως αναπληρωτής σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας για τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Μετά την ανακοίνωση του πρώην ΥΠΕΞ Τίλερσον τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι αναζητούσε τρόπους για την διεξαγωγή συνομιλιών με την Βόρεια Κορέα, ο πρόεδρος Τραμπ τορπίλισε την ιδέα, χαρακτηρίζοντάς την ως χάσιμο χρόνου. Τον περασμένο μήνα, ενώ ταξίδευε στο εξωτερικό ο Τίλερσον είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ “απείχαν ουσιαστικά” από την διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών με την Βόρεια Κορέα. Την επόμενη ημέρα, ο Τραμπ προσφέρθηκε για την διεξαγωγή μιας προσωπικής διάσκεψης με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Επίσης, ο πρόεδρος Τραμπ επέπληξε τον (τότε) Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ για την στάση του να μην υποστηρίξει ενώπιον ενός γερμανικού ακροατηρίου (Διάσκεψη Ασφάλειας στο Μόναχο) ότι η ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του 2016, δεν επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Μακμάστερ απέφυγε να υιοθετήσει την άποψη του Αμερικανού προέδρου.

Οι υποστηρικτές της Χέιλι στο Κογκρέσο δεν είδαν με καλό μάτι τις τελευταίες εξελίξεις, φοβούμενοι την καλλιέργεια μιας εντύπωσης αμφιβολίας στον υπόλοιπο κόσμο, αναφορικά με τα λεγόμενά της στον ΟΗΕ. “Δεν βοηθάει στην αξιοπιστία της, όταν κάθε φορά που μιλάει στον ΟΗΕ παρουσιάζοντας τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, να υπάρχει κάποιος που υποβαθμίζει τα λεγόμενά της,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Θουν από τη Νότια Ντακότα που έχει την τρίτη θέση στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις