Πολιτική

Ανησυχία ΠΟΥ για τις διακρίσεις σε βάρος των ηλικιωμένων


 Η ΕΕ αριθμεί όλο και περισσότερους ηλικιωμένους, ιδιαίτερα χάρη στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζει σε σημερινή έκθεσή του ανησυχία για τον διαχωρισμό των ηλικιωμένων από το κοινωνικό σύνολο, υπογραμμίζοντας πως έχει σημαντικές συνέπειες για τη ψυχική και τη σωματική υγεία τους.

Όπως ανακοίνωσε η Eurostat, στο διάστημα από το 2005 έως το 2015 η αναλογία των ηλικιωμένων προσώπων ηλικίας 80 ετών και άνω στον συνολικό πληθυσμό των 28 χωρών μελών της ΕΕ αυξήθηκε από 4% σε 5,3% - δηλαδή ένα πρόσωπο στα 20.

Σε γενικές γραμμές οι χώρες της νότιας Ευρώπης καταγράφουν τις μεγαλύτερες αναλογίες προσώπων 80 ετών και άνω στους πληθυσμούς τους, με πρώτη την Ιταλία (6,5%), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (6,3%). Αντίθετα η Ιρλανδία, όπως και η Σλοβακία, έχουν χαμηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων: 3,1%.

Γενικά στην ΕΕ, όταν ήταν κανείς 80 ετών το 2014, μπορούσε να ελπίζει ότι θα ζήσει ακόμη 9,5 χρόνια, έναντι των 8,4 ετών στα οποία θα μπορούσε να ελπίζει δέκα χρόνια νωρίτερα. Στη Γαλλία, οι 80χρονοι μπορούν να ελπίζουν ότι θα ζήσουν περισσότερο, για άλλα 11 χρόνια. Στην άλλη άκρη της κλίμακας βρίσκεται η Βουλγαρία, όπου το προσδόκιμο ζωής, όταν κάποιος έχει περάσει τα 80, δεν είναι πλέον παρά επτά χρόνια.

Στο μεταξύ, στη Γενεύη, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ο Τζον Μπίαρντ, υπεύθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα προβλήματα που συνδέονται με τους ηλικιωμένους, δήλωσε πως «είναι καιρός να πάψουμε να ταυτοποιούμε τους ανθρώπους βάσει της ηλικίας τους, καθώς έτσι θα έχουμε περισσότερο ευήμερες, περισσότερο δίκαιες και περισσότερο υγιείς κοινωνίες».

Ο Μπίαρντ παρουσίασε την «Παγκόσμια Έκθεση για τη γήρανση και την υγεία», στην οποία ο ΠΟΥ επικαλείται τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που πραγματοποίησε σε δείγμα 83.000 προσώπων (ενηλίκων άνω των 18 ετών) σε 57 χώρες.

Στην ερώτηση: «πιστεύετε πως τα ηλικιωμένα πρόσωπα γίνονται επαρκώς σεβαστά στις μέρες μας;», το 60% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά, με τα ποσοστά να είναι ιδιαίτερα αυξημένα στις χώρες με υψηλά εισοδήματα.

Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει «πως οι διακρίσεις σε βάρος των ηλικιωμένων είναι κάτι πολύ διαδεδομένο», υπογράμμισε ο Μπίαρντ, ο οποίος θεωρεί πως οι ηλικιωμένοι δεν θα έπρεπε να υποχρεώνονται να παίρνουν σύνταξη.

«Η κοινωνία θα επωφεληθεί απ' αυτούς τους ηλικιωμένους, αν γερνάμε όντας καλά στην υγεία μας», τόνισε η Αλάνα Όφισερ, μια άλλη αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Οι ηλικιωμένοι που αισθάνονται ότι αποτελούν βάρος κινδυνεύουν από την κατάθλιψη και την απομόνωση, τονίζεται στην έκθεση.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πως οι ηλικιωμένοι που έχουν αρνητική διάθεση ζουν κατά μέσο όρο 7,5 χρόνια λιγότερο από τους συνομηλίκους τους που αντιμετωπίζουν θετικά τη ζωή.

«Ας δώσουμε μάχη εναντίον των διακρίσεων σε βάρος των ηλικιωμένων», θα είναι το σύνθημα της Διεθνούς Ημέρας των Ηλικιωμένων που γιορτάζεται από τον ΠΟΥ την 1η Οκτωβρίου.

Ο αριθμός των προσώπων ηλικίας 60 ετών και άνω θα διπλασιαστεί έως το 2025 και μέσα σε περισσότερο από 30 χρόνια θα ξεπεράσει τα 2 δισεκ. ανθρώπους. Το 2050, ένας άνθρωπος στους 5 θα είναι άνω των 60 ετών και 80% εξ αυτών θα έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα.

Κάθε ηλικιωμένος είναι διαφορετικός, προσθέτει ακόμη ο ΠΟΥ, ορισμένοι έχουν μάλιστα τις ίδιες ικανότητες με 30χρονους, ενώ άλλοι έχουν ανάγκη από βοήθεια και καθημερινή φροντίδα. Ο ΠΟΥ συνιστά επίσης να δημιουργηθούν περιβάλλοντα προσαρμοσμένα στους ηλικιωμένους, τα συστήματα υγείας να συντονιστούν με τις ανάγκες τους και να αναπτυχθούν υπηρεσίες φροντίδας μακράς διάρκειας. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις