Ενέργεια

Ανεβαίνει ο πυρετός για το αέριο της Κύπρου!


Γεώτρηση και απειλές από τους Τούρκους, "απάντηση" από Exxon-Total και Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κινητικότητα για τη Νότια Κρήτη

«Καυτό» θα είναι το δεύτερο εξάμηνο του έτους στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Άγκυρα προετοιμάζει την πρώτη της γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέσα στο καλοκαίρι, η ExxonMobil με την Total επισπεύδουν τη δική τους γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και η Ουάσιγκτον προειδοποιεί την Τουρκία να μην προχωρήσει σε νέες παρενοχλήσεις, όπως συνέβη κατά τη γεώτρηση της ιταλικής ENI.

Η Άγκυρα εγκαινιάζει τη νέα της τακτική, με στόχο να αποσπάσει μερίδιο από τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ, προχωρώντας στην πρώτη της γεώτρηση στα ανοικτά της Αττάλειας, βορειοδυτικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ήδη το σύγχρονο πλωτό γεωτρύπανο Deepsea Metro II, που αγοράσθηκε από την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, TPAO, και μετονομάσθηκε «Πορθητής», βρίσκεται στην Αττάλεια. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, έχει αναγγείλει ότι, πριν το τέλος του καλοκαιριού, θα γίνει η πρώτη γεώτρηση, σε βάθος 2.600 μέτρων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, μάλιστα, έχει προχωρήσει από τον Μάιο, μιλώντας σε think tank του Λονδίνου, σε απειλές προς την Κυπριακή Δημοκρατία ακόμη για στρατιωτική δράση, τονίζοντας ότι «η Ανατολική Μεσόγειος θα αντιμετωπίσει απειλή ασφάλειας, αν η Κύπρος συνεχίσει τις μονομερείς δραστηριότητές της στην έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Όπως εκτιμούν αναλυτές, η Τουρκία εφαρμόζει πλέον μια νέα τακτική, στην προσπάθειά της να μπλοκάρει την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από την Κύπρο: Από τη μια κινείται απειλητικά, αξιοποιώντας τη στρατιωτική της ισχύ, αλλά ταυτόχρονα θα επιχειρήσει, με γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκβιάσει για μερίδιο στα κοιτάσματα.

Τα μηνύματα των Αμερικανών

Η Λευκωσία δεν πτοείται από τις τουρκικές κυκλωτικές κινήσεις, ενώ φαίνεται ότι έχει την υποστήριξη των δύο ισχυρών ενεργειακών ομίλων, ExxonMobil και Total, οι οποίοι όχι μόνο δηλώνουν ότι θα είναι συνεπείς στο ραντεβού για δύο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της ΑΟΖ, αλλά ενδεχομένως και να τις επισπεύσουν.

Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεϊ, βρέθηκε στις αρχές Ιουνίου στην Λευκωσία και είχε συναντήσεις με τους υπουργούς Ενέργειας και Εξωτερικών, για να συζητήσουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, από τον αμερικανικό κολοσσό εκφράσθηκε η πρόθεση να επιταχυνθεί η διαδικασία για τις δύο γεωτρήσεις.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι γεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες και τόνισε ότι για το οικόπεδο 10 είχε εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον, γι’ αυτό και υπάρχουν προσδοκίες για καλά αποτελέσματα των γεωτρήσεων.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ExxonMobil στην Κύπρο, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Ευρώπη, Γουές Μίτσελ, έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, για το πώς θα αντιμετωπισθεί από την Ουάσιγκτον ενδεχόμενη επανάληψη των παρενοχλήσεων στο πλωτό γεωτρύπανο, όπως είχε γίνει στις αρχές του χρόνου με το σκάφος της ENI.

Μιλώντας στο Heritage Foundation, ο Μίτσελ είχε τονίσει: «Υπήρξαμε σαφείς στα μηνύματά μας προς Τούρκους αξιωματούχους ότι η παρενόχληση πλωτών γεωτρύπανων μέσα στην κυπριακή ΑΟΠ είναι κάτι που δεν θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο, ούτε πρόκειται να σιωπήσουμε γι’ αυτό».

Στο παιχνίδι και η Νότια Κρήτη

Στη σκακιέρα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο μπαίνει, εξάλλου, και η Ελλάδα, καθώς την Τρίτη, ύστερα από μακρά αναμονή, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ενέργειας ότι η κοινοπραξία Exxon – Total και ΕΛΠΕ (συμμετοχή 40% - 40% - 20%) παίρνει την άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσιες περιοχές της Νότιας Κρήτης.

Πρόκειται για περιοχές που υπόσχονται πολλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς έχουν κοινά γεωλογικά χαρακτηριστικά με τη θαλάσσια περιοχή της αιγυπτιακής ΑΟΖ, όπου εντοπίσθηκε το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου «Ζορ», το οποίο άλλαξε όλες τις ως τότε εκτιμήσεις για τον ενεργειακό πλούτο της Αν. Μεσογείου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα