Οικονομία

Ανέλπιστα αισιόδοξη η Κομισιόν για ανάπτυξη και πλεόνασμα!


Πιο αισιόδοξη από κάθε άλλη φορά στη μακρά περίοδο της κρίσης εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας ότι η οικονομία θα ανακάμψει δυναμικά από το 2017 χάρη στις αυξημένες επενδύσεις και εξαγωγές, κάτι που θα επιτρέψει την υπέρβαση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ειδικότερα, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα εκπληρωθεί ο στόχος για ανάπτυξη με ρυθμό 2,7% το 2017 και το 2018 ο ρυθμός θα επιταχυνθεί σε 3,1%, ενώ η χώρα θα υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος, επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ φέτος, έναντι στόχου 0,5% και 2,1% το 2017, έναντι στόχου 1,75%.

Μάλιστα, η Κομισιόν υπολογίζει ότι και το 2018 θα υπάρξει υπέρβαση του δύσκολου δημοσιονομικού στόχου για πλεόνασμα 3,5%, καθώς εκτιμά ότι θα ανέλθει σε 3,7% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι απομακρύνονται οι ανησυχίες για ενεργοποίηση του πολυσυζητημένου "κόφτη" ελλειμμάτων, ενώ οι θετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν διαμορφώνουν θετικό κλίμα στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και για το χρέος.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ελληνική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το πρώτο μισό του 2016, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση περιορίστηκε ελαφρά, ενώ οι επενδύσεις ανέκαμψαν, στηριγμένες κυρίως σε αυτές που αφορούν μηχανήματα και εξοπλισμό. Ωστόσο οι εξαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από τις εισαγωγές, με αποτέλεσμα οι καθαρές εξαγωγές να έχουν αρνητικό πρόσημο, συμβάλλοντας στη στασιμότητα του ΑΕΠ.0

Όμως, εκτιμάται ότι η οικονομία θα περάσει στην ανάπτυξη κατά το β' εξάμηνο, κυρίως χάρη στο βελτιωμένο οικονομικό κλίμα που ακολούθησε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά που προσφέρει η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίου.

Η Κομισιόν δεν αλλάζει την εκτίμησή της ότι τελικά το 2016 θα κλείσει με οριακή μείωση του ΑΕΠ, κατά 0,3%, όσο προβλέπει και η ελληνική κυβέρνηση. Το 2017, όμως, εκτιμά ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη, χάρη στην εξομάλυνση της κατάστασης στο χρηματοπιστωτικό τομέα, που θα επιτρέψει και τη σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Η τελική ζήτηση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, με σημαντική αύξηση επενδύσεων, που θα στηριχθεί στα ευρωπαϊκά κονδύλια και στη βελτιωμένη κατάσταση σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση. Θετικά εκτιμάται ότι θα εισφέρουν στο ΑΕΠ και οι καθαρές εξαγωγές, χάρη στη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Η αγορά εργασίας, σύμφωνα με την Κομισιόν, πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο το πρώτο εξάμηνο, με την ανεργία να μειώνεται στο 23,2% τον Ιούλιο από ετήσιο μέσο όρο 24,9% το 2015. Η απασχόληση εμφανίζεται αυξημένη κατά 2,7% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 σε σύγκριση με μέσο ρυθμό βελτίωσης 0,5% το 2015. Η απασχόληση θα αυξάνεται με σταθερό ρυθμό έως και το 2018, μειώνοντας την ανεργία, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης της οικονομίας, της συγκράτησης των μισθών και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.