Ελλάδα

Ανελκύθηκε το ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ


«Η ανέλκυση του ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ που βυθίστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου προκαλώντας αυτή τη ζημιά στον Σαρωνικό Κόλπο στις παραλίες της Γλυφάδας και της Σαλαμίνας ολοκληρώνεται. Είναι η τελευταία φάση, όπου πλέον αυτό το πλοίο θα πάψει να αποτελεί ένα περιβαλλοντικό κίνδυνο για τις θάλασσές μας».

Αυτό δήλωσε το απόγευμα ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή του ναυαγίου με πλοίο ανοικτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύση Καλαματιανό, τον αρχηγό του Λιμενικού, Σταμάτιο Ράπτη, τον επικεφαλής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων Δημοσθένη Μπακόπουλο και δημοσιογράφους.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε επίσης, ότι για πρώτη φορά ένα πλοίο ανελκύεται δυόμιση μήνες μετά τη βύθισή του - και μάλιστα με βάση την αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει", κάτι που σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ.

"Έχουμε αρκετά τέτοια πλοία που πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ανελκύσουμε", δήλωσε ο κ. Σαντορινιός, κάνοντας αναφορά στο προεδρικό διάταγμα 55/98, που όπως είπε, ενώ τόσα χρόνια ήταν σε ισχύ δεν το είχε εφαρμόσει κανείς.

Αναφερόμενος στην απορρύπανση των περιοχών, εκτίμησε ότι μέχρι την Κυριακή θα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός και στη Σαλαμίνα, και το ναυάγιο του "ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ" θα αποτελεί πλέον παρελθόν οριστικά στη χώρα μας.

Συμπλήρωσε επίσης, ότι αφού το πλοίο αποκτήσει πλήρως την πλευστότητα του τις επόμενες ώρες, θα ρυμουλκηθεί σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα, όπου εκεί θα φρουρείται κατόπιν εντολών των αρμόδιων ανακριτικών αρχών, μέχρι να διερευνηθούν από εμπειρογνώμονες τα αίτια του ναυαγίου, ενώ στη συνέχεια θα αναλάβει η πλοιοκτήτρια εταιρεία πιθανότατα, τη διάλυσή του.

«Είμαστε όλοι εδώ σήμερα, και το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να διαπιστώσουμε ότι ολοκληρώθηκε η ανέλκυση του «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ» και ότι εξελίσσεται όλο το σχέδιο διαχείρισής του, όπως φαίνεται ως περιβαλλοντικό απόβλητο» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

Ο αν. υπουργός έκανε λόγο για ένα δύσκολο περιστατικό, που είχε και ιδιαίτερη επέκταση. Παρ όλες τις δυσκολίες - τόνισε - η χώρα κατόρθωσε να κάνει πολλά πράγματα για πρώτη φορά, να ολοκληρώσει με φυσικούς και μηχανικούς τρόπους των καθαρισμό των παραλιών, να εγκαταστήσει γραφείο για την αποζημίωση των πληγέντων, να συνεργαστεί με το ευρωπαϊκό σκάφος απορρύπανσης, να κάνει ανέλκυση του ναυαγίου για πρώτη φορά και να διαχειριστεί και τα απόβλητα που έχουν παραχθεί.

Αναφερόμενος στο θέμα των αποβλήτων που έχουν συλλεχθεί, τόνισε ότι η διαχείρισή τους έχει γίνει με περιβαλλοντική ασφαλή τρόπο, σε πλήρη αντίθεση με αυτό που γινόταν για χρόνια στην Ελλάδα, "όπου επικίνδυνα απόβλητα βρίσκονταν στις αυλές βιομηχανιών".

"Μετά το καθαρισμό των παραλιών, αυτό που έρχεται στην ευθύνη του υπ. Περιβάλλοντος είναι η αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς και στο θαλάσσιο οικοσύστημα" είπε και πρόσθεσε ότι πλέον "την ευθύνη αναλαμβάνουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος μαζί με το γραφείο αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημιάς" δήλωσε ο αν. υπουργός.

Ο κ. Φάμελλος, τόνισε επίσης πως παρά το γεγονός ότι οι μετρήσεις στη θαλάσσια στήλη είναι πολύ ικανοποιητικές, θα υπάρχει ένα εξαντλητικό σχέδιο αποκατάστασης του πυθμένα του Σαρωνικού (αποκατάσταση της τροφικής και βιολογικής αλυσίδας), υπογραμμίζοντας ότι μετά από αυτή την παρέμβαση, η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή θα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήτανε, και προφανώς δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για την αλιεία και την κολύμβηση, αλλά και για όλα τα στάδια των τροφικών αλυσίδων.

«θέλουμε να είμαστε ήσυχοι και να απολαμβάνουμε αυτό το φυσικό περιβάλλον που έχουμε στη χώρα μας» ανέφερε ο κ. Φάμελλος. Το έργο αποκατάστασης του οικοσυστήματος θα εξελιχθεί και αυτό με βάση την αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει" και θα χρεωθεί στα ασφαλιστικά συμβόλαια - ενώ οι επιθεωρητές περιβάλλοντος μαζί με το γραφείο Αποκατάστασης Περιβαλλοντικής Ζημιάς και το ΕΛΚΕΘΕ, θα έχουν την επίβλεψη, συμπλήρωσε ο αν. υπουργός.

Ο επικεφαλής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, Δημοσθένης Μπακόπουλος, είπε ότι για την Αρχή, η ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ είναι "η επανάσταση του αυτονόητου" και πως πολύ σύντομα, όλες οι περιβαλλοντικές βόμβες που έχουν εγκαταλειφθεί στον πυθμένα του Αργοσαρωνικού θα βγουν από το νερό. "Μεγάλος στόχος στο πλαίσιο των εντολών του υπουργείου Ναυτιλίας παραμένει η ανέλκυση του "Sea Diamond" από τη Σαντορίνη για την οποία εργαζόμαστε με επιμονή και συστηματικά, ανέφερε ο κ. Μπακόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν το "ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ" απομακρυνθεί, στο σημείο θα παραμείνουν στελέχη της εταιρείας που έχουν αναλάβει το έργο της απορρύπανσης, προκειμένου να υπάρξει τελικός έλεγχος καθαρισμού της θαλάσσιας περιοχής.

Προανάκριση για την υπόθεση του ναυαγίου πραγματοποιείται ταυτόχρονα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και την ΕΛΥΔΝΑ (Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Συμβάντων) όπου έχουν καταθέσει ορισμένα από τα μέλη του πληρώματος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις