Η πολυσυζητημένη «ανοσία αγέλης» είναι μία φενάκη - δεν πρόκειται να επιτευχθεί ποτέ. Οχι μόνον γιατί ο κορονοϊός μεταλλάσσεται συνεχώς, αλλά και επειδή τα εμβόλια δεν αποτρέπουν τη νόσηση και τη μετάδοση. Αποτρέπουν ή περιορίζουν μόνον τις νοσηλείες και τους θανάτους.
Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα ειδικής επιστημονικής έρευνας (οροεπιδημιολογικής μελέτης) που έγινε από καθηγτές και ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με συμμετοχή του καθηγητή Παθολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και του καθηγητή της Νοσηλευτικής Πελοποννήσου τ. γ.γ. Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου.
Οι επιστήμονες καταλήγουν στην άποψη ότι για να έχουμε αποτέλεσμα που να πλησιάζει στην «ανοσία αγέλης», πρέπει να έχει αναπτύξει αντισώματα κατά του ιού περίπου το 90% του πληθυσμού, αντί του 70-80% που θεωρούνταν ως τώρα επαρκές ποσοστό.
Οπως δήλωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου με την ευκαιρία παρουσίασης της μελέτης, δεν τίθεται πλέον θέμα «ανοσίας αγέλης», αφού δεν έχουμε εμβόλιο που να αποτρέπει την προσβολή από τον ιό, αλλά αποτρέπει μόνο τη νοσηλεία και τον θάνατο. Ο στόχος είναι να καλυφθεί πλήρως ο ευάλωτος πληθυσμός, ώστε να φτάσουμε σε αποτελέσματα Πορτογαλίας, όπου ναι μεν τα κρούσματα είναι πολλά, όμως οι θάνατοι είναι λίγοι - αναλογικά και και απόλυτους αριθμούς.