Τον στόχο του να γίνει η Δημοκρατική Παράταξη ξανά σημείο αναφοράς για τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας, με αυτόνομο πολιτικό στίγμα, περιέγραψε ο Ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
«Σήμερα η παράταξή μας πρέπει να αναγεννηθεί, να δυναμώσει ξανά. Και για αυτό χρειαζόμαστε ανανέωση, ενότητα και απολύτως διακριτό αυτόνομο πολιτικό στίγμα. Είμαι παρών γιατί θέλω η χώρα μας να είναι μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, όπου οι πολίτες θα ευημερούν και δεν θα συμβιβάζονται με την ανασφάλεια και τη δημαγωγία», τόνισε, βάζοντας στο επίκεντρο την ενδυνάμωση της φωνής του πολίτη, με λογοδοσία, διαφάνεια και περισσότερη Δημοκρατία.
Εστιάζοντας στις βασικές του προτεραιότητες, ο κ. Ανδρουλάκης είπε τα εξής: «Να μεγαλώσουμε την πίτα του παραγόμενου πλούτου για όλους, με σεβασμό στο περιβάλλον, με έξυπνη και δίκαιη αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος ώστε να καταπολεμήσουμε το δημογραφικό πρόβλημα, τις ανισότητες, τη φτώχεια, τον αποκλεισμό. Να στρέψουμε την οικονομία μας σε μια "πράσινη" κατεύθυνση με ένα δίκαιο τρόπο, ώστε να αποφύγουμε την ενεργειακή φτώχεια, τη ρύπανση και την ερημοποίηση μεγάλου μέρους της υπαίθρου μας».
Απευθυνόμενος στους πολίτες που βιώνουν την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας και την αύξηση των τιμών, ενώ συγχρόνως δεν βλέπουν καμία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως «η αναγέννησή μας είναι κοινωνική και πολιτική ανάγκη και αυτό μπορεί να επιτευχθεί κοιτώντας μόνο μπροστά, με ιδέες, πρόσωπα και πρόγραμμα που θα ενώσει και θα αγκαλιάσει τις διεκδικήσεις του λαού».
Χαρακτηρίζοντας την ανανέωση ως όρο πολιτικής επιβίωσης για την παράταξη, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι στόχος του είναι «να αναδειχθούν και νέα στελέχη από τους πολύ ικανούς ανθρώπους που διακρίνονται σε κοινωνικό επίπεδο και κρατάνε το Κίνημά μας ζωντανό στην Αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια και στους επιστημονικούς φορείς ή βρίσκονται αυτή τη στιγμή αποστασιοποιημένοι». Σε σχέση δε, με τον ρόλο των πρώην προέδρων, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλοι θα συμβάλλουν, ο καθένας με το ιστορικό του βάρος, σε αυτή την προσπάθεια.
Όσον αφορά στη συζήτηση γύρω από τα σύμβολα, ο κ. Ανδρουλάκης επικεντρώθηκε στην ανάγκη «να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι για να δώσουμε ξανά αίγλη στις ιδέες μας και τα σύμβολά μας», ώστε αυτή η εύλογη ευαισθησία των μελών του Κινήματος να μην καταλήξει σε μια ονοματολογία με επικοινωνιακούς όρους. «Οφείλουμε όλοι να μιλήσουμε για τις πολιτικές θέσεις και τις αξίες μας και προτεραιότητες, διασφαλίζοντας την ενότητα και προχωρώντας στην ανανέωση που έχει ανάγκη η παράταξή μας»