Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται για μια ακόμη φορά οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές με τις τοποθετήσεις κορυφαίων αξιωματούχων να καταδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Σε δεύτερη ανάγνωση όμως, όπως σημειώνουν οι πολιτικοί αναλυτές, όλες οι πλευρές επιχειρούν να οριοθετήσουν τις "κόκκινες γραμμές" τις οποίες δεν μπορούν πλέον να υπερβούν για τους δικούς τους λόγους ξεχωριστά, ενόψει της τελικής μάχης. Στο σημείο που συμφωνούν απολύτως όλες οι πλευρές ασχέτως των επικοινωνιακών χειρισμών που ακολουθούν είναι το γεγονός πως η πρώτη φάση της αξιολόγησης πρέπει να ολοκληρωθεί. Το προσφυγικό, η υπόθεση της Μεγάλης Βρετανίας, οι οικονομικές προκλήσεις στην Γηραιά Ήπειρο και όχι μόνο είναι ζητήματα που θα απασχολήσουν εντόνως το επόμενο διάστημα, γεγονός που δεν αφήνει άλλα περιθώρια για κωλυσιεργεία.
Ως αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενες πλευρές αναζητούν το ανάλογο modus vivendi αναφορικά με την υπόθεση του χρέους ώστε να έχουν να παρουσιάσουν κάτι στο "ακροατήριο" τους. Από την μια πλευρά, το ελληνικό κυβερνητικό επιτελείο επιτύχει αυτό που για καιρό αγωνίζεται, Παράλληλα, η γερμανική ηγεσία να υποβαθμίσει το ζήτημα προς τους γερμανούς ψηφοφόρους, υπερθεματίζοντας το γεγονός ότι δεν προσέφερε κάτι σημαντικό. Τέλος, να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ στον βαθμό εκείνο που δεν θα χαρακτηρίζει πλέον το χρέος "εξαιρετικά μη βιώσιμο". Το σενάριο πλήρης αποχώρησης του Ταμείου από το πρόγραμμα είναι κάτι που το Βερολίνο δεν επιθυμεί, ενώ πλέον με αυτό συντάσσονται και οι υπόλοιποι Ευρωπαϊοι ηγέτες, Παρόλα αυτά είναι ένα σενάριo που θα συντηρείται μέχρι τελευταίας στιγμής. όσο δεν υπάρχουν ξεκάθαρες λύσεις Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από τα τελικά μέτρα, τους συμβιβασμούς και τον τελικό λογαριασμό, που πρέπει να "βγαίνει", όπως έχουν σημειώσει παράγοντες στην Ουάσινγκτον.
Διαβάστε: Εκτός προγράμματος το ΔΝΤ, συμφωνία μόνο με τους Ευρωπαίους
Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του ισχυρού άντρα του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ συνδέοντας και αυτό τα σενάριο. Συγκεκρίμενα, ο Ρέγκλινγκ εκτίμησε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μπορεί να μεταφράζεται ποσοστιαία ακόμα και χαμηλότερα του 10%. Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος για θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις. Προειδοποίησε, ωστόσο, πως η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει αν δεν ολοκληρώσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις "φωτογραφίζοντας" το ασφαλιστικό. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι πως θεωρεί ότι η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να γίνει, αποκλείοντας κατηγορηματικά για μια ακόμη φορά το ζήτημα διαγραφής.
Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός ότι η απότομη σύμπλευση της ΕΕ με το ΔΝΤ αναφορικά με την λήψη μέτρων στριμώχνουν περισσότερο την Ελλάδα και δυσχεραίνει την θέση της κυβέρνησης να επιτύχει συμφωνία χωρίς μεγάλες παραχωρήσεις. Αντί των διαφωνιών με το ΔΝΤ, που θα άφηναν περιθώρια χειρισμών στην ελληνική κυβέρνηση, οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί φαίνεται ότι επιλέγουν να συμπλεύσουν στην παρούσα φάση με το Ταμείο, «σιγοντάροντας» τις απαιτήσεις του για σκληρότερα μέτρα και την αδιάλλακτη στάση σε φορολογικό – κόκκινα δάνεια – επικουρικές συντάξεις.
Τέλος, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτύχει άμεσα ουσιαστική ελάφρυνση χρέους, η ελληνική κυβέρνηση θέτει τώρα ως πρωταρχικό στόχο να το καταστήσει εξυπηρετήσιμο. Θα ζητήσει λοιπόν από τους Ευρωπαίους να καθορισθεί ένα ετήσιο πλαφόν δαπάνης για την εξυπηρέτηση του, ώστε η χώρα να μπορεί τα επόμενα χρόνια να πληρώνει κανονικά τις δόσεις δανείων και τις λήξεις ομολόγων, χωρίς να χρειάζονται κάθε τόσο πρόσθετα μέτρα που θα «στραγγίζουν» την οικονομία και τα εισοδήματα. Παράλληλα θα επιδιώξει να καθοριστούν σταθερά επιτόκια για τα δάνεια που έχει λάβει από χώρες της Ευρωζώνης, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές επιβαρύνσεις από την αναμενόμενη άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Διαβάστε αναλυτικά: Πλαφόν στις δαπάνες για το χρέος ζητά η κυβέρνηση από τους δανειστές