H αναζήτηση των δημοσιονομικών «παραθύρων» και του πρόσθετου χώρου που θα επιτρέψουν τη συνέχιση των μέτρων στήριξης αλλά και την ενσωμάτωση νέων, για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων και πολιτών, αποτελεί μείζον ζήτημα για το οικονομικό επιτελείο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές της ενέργειας, των εμπορευμάτων και διογκώνει το πληθωριστικό «τέρας», έχει κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις.
Το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζει, προφανώς, ότι είναι επιβεβλημένο να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στήριξης των πολιτών, ωστόσο, σημειώνει ότι οι συγκεκριμένες «δράσεις» δεν πρέπει να διαταράξουν τη δημοσιονομική πορεία-προσαρμογή που ακολουθεί η χώρα. Η εξίσωση την οποία καλείται να λύσει το ΥΠΟΙΚ είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς καλείται επί της ουσίας να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο για οικονομική ενίσχυση των «ασθενών» νοικοκυριών και λοιπών ευπαθών ομάδων το Πάσχα (επιταγή ακρίβειας την ονομάζει) αλλά και να συνεχίσει τα ενεργειακά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Μαγικό ραβδάκι δεν υπάρχει, αλλά συγκεκριμένες προτάσεις και ενδεχομένως λύσεις, τις οποίες έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση και έχει καταθέσει στις Βρυξέλλες. Οι προτάσεις αυτές έχουν ως βασικό άξονα την εξεύρεση δημοσιονομικών περιθωρίων και την απόκτηση της ανάλογης ευελιξίας, προκειμένου όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και οι λοιπές ευρωπαϊκές οικονομίες που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, να ελαφρύνουν-ανακουφιστούν σε δημοσιονομικό επίπεδο και βεβαίως να αποκτήσου τη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων στήριξης.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα έχει καταθέσεις τρεις βασικές προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο πρώτες αφορούν την ενέργεια και τις υπέβαλλε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας. Συγκεκριμένα η Αθήνα προτείνει οι δαπάνες που αφορούν τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την ενεργειακή ακρίβεια, να μην «ενσωματώνονται» στο έλλειμμα. Η δεύτερη πρόταση είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου που θα αξιοποιεί τους ρύπους και θα διοχετεύει πόρους στα κράτη μέλη με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, ούτως ώστε αυτά να αποκτούν την αναγκαία ρευστότητα αλλά και την ευελιξία για πρόσθετες παρεμβάσεις.
Η τρίτη πρόταση που έχει καταθέσει η Αθήνα διαθέτει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα αλλά είναι άκρως ουσιώδης για τη διαμόρφωση ευνοϊκών-στο μέτρο του δυνατού- δημοσιονομικών συνθηκών για την Ελλάδα. Η Ελλάδα ζήτα εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείμματα του μέλλοντος. Με δεδομένο, ότι η χώρα μας ξοδεύει υπέρογκα ποσά για την άμυνα, εξαιτίας της τουρκικής απειλής και βρίσκεται στην πρώτη θέση εντός του ΝΑΤΟ στις αμυντικές δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ, ενδεχόμενη έγκριση της εν λόγω πρότασης, θα αποτελούσε ευχής έργον για την ελληνική οικονομία.
Εκτακτο επίδομα
Το έκτακτο επίδομα που θέλει να αποδώσει η κυβέρνηση σε ευάλωτα νοικοκυριά και ευπαθείς ομάδες, πριν το Πάσχα, συναρτάται όπως τονίζει το ΥΠΟΙΚ από τα δημοσιονομικά περιθώρια και αν αυτά το.. επιτρέψου Το σχέδιο, πάντως, του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι το ποσό που θα κυμαίνεται έως 300 ευρώ και θα δοθεί περίπου σε 1 εκ. συμπολίτες μας με προτεραιότητα:
- τους χαμηλοσυνταξιούχους
- τους χαμηλόμισθους
- όσους λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα
Τελικά δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν μία πηγή εισοδήματος μεταξύ 5.500 και 7.500 ευρώ. Στα κριτήρια θα λαμβάνεται υπόψιν η σύνθεση της οικογένειες, ενώ οι καταθέσεις θα εντοπίζονται από τους τόκους που δηλώνονται στο κουτάκι 667-668 της φορολογικής δήλωσης Ε1.