Πολιτική

Αναζητά φως στο… τούνελ των Εργασιακών


 H νέα υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου αποτελεί το πρόσωπο των ημερών, καθώς σ’ αυτή έπεσε ο… κλήρος να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» των Εργασιακών. Το «φορτίο» που αναλαμβάνει είναι ιδιαιτέρως βαρύ και εξόχως δύσκολο, αφού όπως διαφάνηκε στον πρώτο αναγνωριστικό κύκλο διαπραγματεύσεων, οι δανειστές έχουν υιοθετήσει σκληρή στάση επιδιώκοντας αλλαγές τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στον προνοιακό «χάρτη». Τα περιθώρια διαπραγματευτικών ελιγμών για τη νέα υπουργό Εργασίας, είναι μικρά, ενώ παράλληλα η 31χρονη Εφη Αχτσιόγλου βρίσκεται αντιμέτωπη με την ολοένα και αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια , που εκφράζεται έντονα το τελευταίο διάστημα μέσω των συνταξιούχων.

Η κ.Αχτσιόγλου γνωρίζει εκ των έσω τα Εργασιακά, τις ελληνικές προτάσεις και τους επιδιώξεις-αιτιάσεις των Θεσμών. Οντας ουσιαστικά το δεξί χέρι του Γιώργου Κατρούγκαλου, έδωσε το παρών στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ενώ είχε επί της ουσίας την βασική επιμέλεια στη σύνταξη και κατάρτιση του Ασφαλιστικού Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε τον Μάιο.

Οι άμεσες προτεραιότητες της νέας υπουργού Εργασίας

Οι άμεσες προτεραιότητες που θέτει η νέα υπουργός Εργασίας, σχετίζονται με ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης, για τα οποία οι δανειστές επέδειξαν «κίτρινη κάρτα» στη κυβέρνηση. Πρώτο και βασικό θέμα είναι η πορεία εφαρμογής του Ασφαλιστικού, με τους εκπροσώπους των Θεσμών να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την πορεία υλοποίησης αρκετών μέτρων, που έχουν μείνει στον «αέρα» και επιβαρύνουν. 

Συγκεκριμένα οι δανειστές ζητούν επίσπευση των διαδικασιών ότι αφορά στην απονομή των νέων συντάξεων και στον επαναϋπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων. Οι τροϊκανοί υποστηρίζουν ότι οι εν λόγω καθυστερήσεις δημιουργούν και πρόβλημα στη συμφωνία της πρώτης αξιολόγησης, που προέβλεπε ότι μέσω των μέτρων του Ασφαλιστικού Κατρούγκαλου, θα εξοικονομούνταν 1,8 δισ.ευρώ.

Η κ.Αχτσιόγλου καλείται να βρει άμεσες λύσεις και να «τρέξει» τα εν λόγω ζητήματα, έτσι ώστε να εισέλθει στην ουσία των διαπραγματεύσεων για τα Εργασιακά, χωρίς την «ουρά» του Ασφαλιστικού.

Παράληλα θα πρέπει άμεσα να αναζητήσει λύση και στο θέμα της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα ανέδειξε πολιτικά και επικοινωνιακά.. Οι δανειστές δεν πείθονται από τους πόρους εξοικονόμησης που έχει εγγράψει η κυβέρνηση στον τελευταίο προϋπολογισμό και ζητούν περικοπές σ’ άλλα προνοιακά επιδόματα. Για την ακρίβεια η επιδίωξη των Θεσμών, που έχουν και την «αρωγή» της πρόσφατης έκθεσης της Παγκόσμια Τράπεζας, είναι η αλλαγή του προνοιακού «χάρτη» στην Ελλάδα. Επιδίωξη στην οποία η νέα υπουργός Εργασίας καλείται να βάλει φραγμό και σε κάθε περίπτωση να την περιορίσει..

Οι βασικοί άξονες στις διαπραγματεύσεις για τα Εργασιακά

Σε ότι αφορά στα εργασιακά, η Εφη Αχτσιόγλου αναμένεται να ακολουθήσει τον βασικό άξονα που επέβαλε και ο πρώην υπουργός Κατρούγκαλος και σχετίζεται με την ενδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επικράτηση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων. Αναμένεται να κάνει κάποιες μικρές υποχωρήσεις αναφορικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, υιοθετώντας την ανάγκη για αλλαγές-όχι όμως δομικές, -ενώ σε ότι αφορά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων- θα ακολουθήσει την πάγια ελληνική θέση που κάνει λόγο για… αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε σχετική υπόθεση.

«Μάχη» αναμένεται να δοθεί στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, με τους δανειστές να επιδιώκουν την πλήρη κατάργηση των τριετιών, γεγονός που θα προκαλέσει σημαντικές μειώσεις..