Κοινή γραμμή πλεύσης ως προς τη διαχείριση του Brexit προσπαθούν να χαράξουν οι ηγέτες των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης, επιδιώκοντας ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας του «διαζυγίου», ώστε να εκλείψει μια πηγή αβεβαιότητας και αποσταθεροποίησης. Παράλληλος στόχος η αναχαίτιση «κεντρόφυγων» τάσεων στους κόλπους της ΕΕ. Οι εξελίξεις οδηγούν σε αναβίωση του παλιού γαλλογερμανικού άξονα, που καθόριζε επί δεκαετίες την πορεία την Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε χθες μια μίνι-σύνοδος κορυφής, όπου Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι θέλησαν να βάλουν τις βάσεις μιας στρατηγικής για τη διαχείριση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει, με κορυφή του παγόβουνου την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας.
Εχοντας χάσει τον πλέον ένθερμο υποστηρικτή της πολιτικής λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας, που ήταν η βρετανική συντηρητική κυβέρνηση, το Βερολίνο επιδιώκει τώρα να διαμορφώσει νέες ευνοϊκές ισορροπίες στους κόλπους της ΕΕ. Επιχειρεί να προσεγγίσει πάλι τη Γαλλία, τη χώρα με το μεγαλύτερο «ειδικό βάρος» στην Ευρωζώνη και να επιτύχει συγκλίσεις που θα επιτρέψουν να συνεχισθεί η εφαρμογή των γερμανικής εμπνεύσεως συνταγών για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Για τη Γαλλία που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια σε θέση «αδύναμου» απέναντι στη Γερμανία, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προσπαθήσει να ανακτήσει τον παλιό της ρόλο ως ισότιμος εταίρος σε έναν γαλλογερμανικό άξονα.
Ο πρόεδρος Ολάντ ελπίζει ακόμη ότι θα μπορέσει να επιτύχει ό,τι δεν κατόρθωσε το 2012: Να αναγκάσει τους Γερμανούς να αποδεχθούν χαλάρωση των δημοσιονομικών κριτηρίων και ενεργότερο ρόλο της ΕΚΤ στην προσπάθεια αναθέρμανσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ανάλογους στόχους προσπαθεί να επιτύχει και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί το πρόβλημα με τις «βαρύτατα ασθενούσες» τράπεζες της χώρας.
Στρατηγικές, τακτικές και επιμέρους στόχοι των «μεγάλων» της ευρωζώνης θα ξεδιπλωθούν τις επόμενες μέρες σε διαδοχικές συναντήσεις και διασκέψεις. Οι συζητήσεις για το Brexit θα είναι η αφορμή και το φόντο της διαπραγμάτευσης μεταξύ των τριών.
Σήμερα πραγματοποιείται Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, κατά την οποία ο Ντέιβιντ Κάμερον θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με το δημοψήφισμα που οδηγεί τη χώρα του εκτός ΕΕ και τον ίδιο εκτός πρωθυπουργίας.
Την Τετάρτη θα συνεδριάσουν για πρώτη φορά οι «27» της ΕΕ – χωρίς τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας – για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Ενδεικτική των προθέσεων και των σχεδιασμών είναι η δήλωση του Φρανσουά Ολάντ, ότι «η Γαλλία και η Γερμανία οφείλουν να πάρουν πρωτοβουλίες».