Πολιτική

Αναβάθμιση από Fitch με προβλέψεις για σημαντική ελάφρυνση χρέους


Υβριδική η έξοδος από το πρόγραμμα: χωρίς προληπτική γραμμή, αλλά με στενή επιτήρηση και εφαρμογή των μέτρων για συντάξεις-αφορολόγητο.

«Σημαντική» ελάφρυνση του χρέους και έξοδο από το πρόγραμμα χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά με στενή επιτήρηση, προβλέπει ο οίκος Fitch, που αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, με προοπτική περαιτέρω βελτίωση της αξιολόγησης το προσεχές διάστημα («θετική προοπτική/outlook»).

Σύμφωνα με την Fitch, η βιωσιμότητα του χρέους θα βελτιωθεί από την διατήρηση της ανάπτυξης, τη μείωση των πολιτικών κινδύνων, το καλό ιστορικό πλεονασμάτων της γενικής κυβέρνησης και τα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ ως και το 2020.

Κατά την εκτίμηση του οίκου, η θετική προοπτική για την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους συνδέεται με την προσδοκία της Fitch ότι και η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί ως τον Αύγουστο του 2018, χωρίς να προκληθεί αστάθεια και ότι το Eurogroup θα προσφέρει στην Ελλάδα, εντός του 2018, μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, οι χαριστικοί όροι δανεισμού της Ελλάδας από την Ευρώπη διατηρούν χαμηλό το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Η μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους είναι ευνοϊκή, στα 18 έτη, που είναι από τις μεγαλύτερες διάρκειες μεταξύ των κρατών που παρακολουθεί ο οίκος αξιολόγησης.

Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα έχουν στόχο να διατηρήσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% στη συνέχεια, κάτι που, όπως σημειώνει η Fitch, θα υποστηρίξει την εμπιστοσύνη της αγοράς στην Ελλάδα, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε δανεισμό από την αγορά, μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ο οίκος προβλέπει ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα επιδιώξουν μια υβριδική μορφή «καθαρής» εξόδου από το πρόγραμμα, που δεν θα περιλαμβάνει προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά θα περιλαμβάνει σημαντική επιτήρηση βάσει όρων (conditionality). Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εκτιμάται ότι θα συνδεθούν με όρους, που θα αφορούν την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί για την περίοδο μετά το 2018 (σ.σ.: μειώσεις συντάξεων, μείωση αφορολόγητου ορίου).

Η επιτήρηση της Ελλάδα στο μέλλον, εκτιμά η Fitch, δεν θα συνδέεται με αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, αλλά με το μεσοπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης και ήδη το Eurogroup έχει αρχίσει τεχνική επεξεργασία ενός μηχανισμού προσαρμογής των πληρωμών για το χρέος με βάση το ΑΕΠ, κάτι που ενισχύει την εμπιστοσύνη στη διατήρηση του χρέους σε μονοπάτι βιωσιμότητας ακόμη και σε ενδεχόμενη δυσμενή εξέλιξη της ανάπτυξης.

Η Fitch σημειώνει την πρόοδο τη Ελλάδας στην κατεύθυνση της έκδοσης νέου χρέους με μείωση του κόστους χρηματοδότησης και εκτιμά ότι θα γίνουν και νέες εκδόσεις ομολόγων για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μαξιλάρι διαθεσίμων πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα.

Ο οίκος εκτιμά ότι το πολιτικό περιβάλλον είναι πιο σταθερό και το ρίσκο να υπαναχωρήσει μια μελλοντική κυβέρνηση στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι χαμηλό.

Η οικονομία ανακάμπτει, όπως τονίζει η Fitch, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τις εξαγωγές και με μειωμένη συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης. Για το 2018, εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα αυξηθεί στο 2,1% και το 2019 στο 2,6%.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, η Fitch προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της περιόδου 2018-2022 θα είναι κατά μέσο όρο 3,4%, δηλαδή πολύ κοντά στο στόχο του 3,5%, ενώ το χρέος θα μειωθεί στο 151% του ΑΕΠ το 2022.

Για τις τράπεζες, η Fitch σημειώνει ότι υπάρχουν ρίσκα εκτέλεσης του προγράμματος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ η εμπιστοσύνη των καταθετών βελτιώνεται σταδιακά. Τα επικείμενα τεστ αντοχής δεν προβληματίζουν ιδιαίτερα τον οίκο, που σημειώνει ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών έχει αυξηθεί κατά 4% από το 2015, ενώ οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας είναι πιο θετικές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις