Καταιγισμός αναβαθμίσεων θα συνοδεύσει το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και την οριστική συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών της 21ης Ιουνίου, που θα περιλαμβάνει και τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους.
Κλιμάκια των διεθνών οίκων αξιολόγησης σκανάρουν ήδη τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία καθώς και στις τράπεζες, ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει στην απόφασή τους και η επιτυχής διάβαση του σκοπέλου των stress tests.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν, οι κινήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης θα εκτυλιχθούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα είναι έκτακτη, νωρίτερα από τις προγραμματισμένες αναθεωρήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας. Αυτή τοποθετείται στα τέλη Ιουνίου, εφόσον έχει κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Στο πλαίσιο αυτό κλιμάκια των ξένων οίκων βρίσκονται στη χώρα μας και αντλούν στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και των τραπεζών. Αντιπροσωπεία της Moody’s βρέθηκε στην Αθήνα στα τέλη Απριλίου και συναντήθηκε με στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών, ενώ ακολουθούν και κλιμάκια άλλων οίκων.
Μεγάλες είναι οι πιθανότητες οι διεθνείς οίκοι να αναβαθμίσουν το αξιόχρεο της Ελλάδας και σε έναν δεύτερο χρόνο να προχωρήσουν και σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες διατηρούν χαμηλό rating κυρίως λόγω των capital controls αλλά και λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με κυρίαρχο τα «κόκκινα» δάνεια.
Σημειώνεται ότι προηγήθηκε στις 4 Μαΐου η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον καναδέζικο οίκο DBRS (Dominion Bond Rating Service), καθώς αναθεώρησε τη βαθμολογία της Ελλάδας από σε «Β» από «CCC» προηγουμένως, διατηρώντας θετική την προοπτική (outlook).
Παράλληλα, αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε «R-4» από «R-5», σε ό,τι αφορά το βραχυπρόθεσμο χρέος, διατηρώντας επίσης θετική την προοπτική.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η αναβάθμιση οφείλεται στην ισχυρή μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα από το 2010 -όταν και ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής-, στα θετικά σημάδια σε ότι αφορά την οικονομική ανάκαμψη για το 2017, καθώς και στη δημοσιονομική υπεραπόδοση που καταγράφεται την τελευταία τριετία. Επιπλέον, κατά τον οίκο, οι πολιτικοί κίνδυνοι από μία αλλαγή στην πολιτική εξουσία είναι πλέον χαμηλότεροι, ενώ μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, πλέον βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την τέταρτη, με τον DBRS να κάνει λόγο για ενθαρρυντικά σημάδια.
Το πρόγραμμα των αξιολογήσεων
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των οίκων αξιολόγησης, οι επόμενες προγραμματισμένες αναθεωρήσεις έχουν ως εξής:
1. Στις 20 Ιουλίου θα ανακοινώσει τη βαθμολογία του ελληνικού αξιόχρεου οίκος S&P.
2. Στις 10 Αυγούστου ακολουθεί ο οίκος Fitch.
3. Στις 21 Σεπτεμβρίου, είναι προγραμματισμένη η επαναξιολόγηση από τον οίκο Moody’s.
4. Τον Νοέμβριο είναι προγραμματισμένη η νέα αξιολόγηση από την DBRS.
Ωστόσο, επειδή νωρίτερα από τις συγκεκριμένες ημερομηνίες θα έχουν μεσολαβήσει εξελίξεις, θεωρείται βέβαιο ότι όλοι οι οίκοι, θα σπεύσουν νωρίτερα να προβούν σε αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας.
Οι πρώτες κινήσεις θα γίνουν στα τέλη Ιουνίου εφόσον υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, ενώ θα ακολουθήσει και νέος γύρος μετά την έξοδο από το μνημόνιο της 21η Αυγούστου.
Μεγάλη βαρύτητα στις κρίσεις τους, θα έχει, εκτός από τις εξελίξεις στον τομέα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, η πορεία του ΑΕΠ και ειδικά η επίδοση του πρώτου τριμήνου του 2018, που θα είναι μια πρώτη ένδειξη, για το πού θα κινηθεί φέτος η πραγματική μεταβολής του ΑΕΠ.
Τα σημάδια πάντως είναι ενθαρρυντικά δεδομένου ότι η πραγματική οικονομία ανακάμπτει, όπως αποτυπώνεται στις εξαγωγές, στη βιομηχανική παραγωγή, ενώ υπάρχει και το ισχυρό asset του τουρισμού που φέτος αναμένεται να σημειώσει νέο ρεκόρ.
Το αξιόχρεο της Ελλάδας βαθμολογείται σήμερα με:
• Β3 και προοπτική σταθερή από τη Moody’s
• Β και προοπτική σταθερή από την Standard & Poor’s
• Β και προοπτική σταθερή από τη Fitch
• Β και προοπτική σταθερή από τη DBRS