Αλλάζουν τα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο στην αγορά ομολόγων αύριο, καθώς επικρατεί βαρύ κλίμα στη διεθνή αγορά ομολόγων, λόγω ανησυχιών για πιο «σφικτή» νομισματική πολιτική από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα.
Από κυβερνητικής πλευράς ανακοινώθηκε, πριν από λίγο, ότι έχουν επιλεγεί ως ανάδοχοι (lead managers) της κοινοπρακτικής έκδοσης 7ετούς ομολόγου οι τράπεζες Barclays, BNP Paribas, Citi, J.P. Morgan και Nomura.
Όμως, η ίδια ανακοίνωση αφήνει ασαφή το χρόνο της συναλλαγής, αναφέροντας μόνο ότι η έκδοση θα αρχίσει και θα τιμολογηθεί στο «κοντινό μέλλον» και υπό την αίρεση των συνθηκών στην αγορά.
Οι συνθήκες στην αγορά έχουν επιδεινωθεί ραγδαία τα τελευταία 24ωρα, με συνέπεια να εκφράζονται φόβοι ότι τα νέα ελληνικά ομόλογα δεν θα τιμολογηθούν όσο ευνοϊκά αναμενόταν μόλις πριν από λίγες ημέρες ή εβδομάδες.
Η αναταραχή έχει επίκεντρο τις ΗΠΑ, καθώς την Παρασκευή εκδόθηκαν τα νέα στοιχεία για την ανεργία και τους μισθούς, που έδειξαν ότι οι αμοιβές των εργαζομένων αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας οκταετίας, κάτι που δημιουργεί νέες ανησυχίες για εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων, τις οποίες η Fed θα αντιμετωπίσει με περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από το αναμενόμενο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της τράπεζας του Ντάλας, Ρόμπερτ Κάπλαν, επιβεβαίωσε ότι είναι ενδεχόμενο να αυξηθούν τέσσερις και όχι τρεις φορές, μέσα στο 2018, τα βασικά επιτόκια της Fed.
Μετά τη μεγάλη άνοδο αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, την Παρασκευή, σήμερα η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται, προκαλώντας μεγάλη πτώση, άνω των 300 μονάδων, στα futures του Dow Jones, λίγο πριν ανοίξει η Wall Street.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σκόρπισε φόβο στους επενδυτές, καθώς έφθασε σε υψηλό τετραετίας, στο 2,885%.
Στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών ομολόγων, η απόδοση του 5ετούς έχει ξεφύγει σήμερα πάνω και από το 2,9% και του 10ετούς βρισκόταν, πριν από λίγο, στο 3,73%. Με τα σημερινά δεδομένα, η τιμολόγηση του 7ετούς θα έδινε μια απόδοση διάθεσης ίσως και πάνω από 3,5%, ενώ στόχος της κυβέρνησης ήταν να συμπιεσθεί κοντά στο 3%.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΟΔΔΗΧ και οι ανάδοχοι προτίμησαν να αποφύγουν την αναμενόμενη αύριο έξοδο στην αγορά και να θέσουν στόχο την έξοδο την επόμενη Τρίτη, με την ελπίδα ότι, μέχρι τότε, θα έχει καταλαγιάσει η διεθνής καταιγίδα.
Τραπεζικά στελέχη, πάντως, επικρίνουν τον ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών επειδή δεν έσπευσαν να προχωρήσουν στην έκδοση των ομολόγων αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά άφησαν το χρόνο να κυλήσει, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί, στο μεταξύ, το διεθνές κλίμα.