Άμυνα & Διπλωματία

Ανατροπές στο Αιγαίο- Αλλάζουν οι ισορροπίες, κερδισμένη η Τουρκία- Μύθος η «υπεροπλία»


Σε μια περίοδο εντάσεων και επαπειλούμενης ανάφλεξης  στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι ισορροπίες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλάζουν πάλι υπέρ της Τουρκίας και σε βάρος της χώρας μας. Οι εξελίξεις προκαλούν ερωτηματικά και αμφισβητήσεις όσον αφορά τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Αθήνας και την αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης πολιτικής με άξονα τα ελληνοτουρκικά.

Μιά αλληλουχία γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων δείχνει ότι η Τουρκία ξαναβρίσκει modus vivendi με τις ΗΠΑ, εξασφαλίζει την προμήθεια F-35 και άλλων αεροσκαφών που ενισχύουν τις επεμβατικές της δυνατότητες, αναθερμαίνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, και δημιουργεί μόνιμη αεροναυτική βάση στη Λιβύη, προσεγγίζοντας πλέον τον στόχο της να αναδειχθεί ισχυρή περιφερειακή δύναμη.

Η αυξημένη ισχύς και η ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας, δίνουν τη θέση στην Αγκυρα να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο, δημιουργώντας προβλήματα και στην υλοποίηση των σχεδίων ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου.

Διπλωματικοί σχολιαστές στην Αθήνα επισημαίνουν ότι αποδεικνύονται πλέον αβάσιμες οι εκτιμήσεις της ελληνικής ηγεσίας ότι η στάση του Ερντογάν στα θέματα των S-400, των σχέσεων με τη Ρωσία, της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα κλπ θα επιδείνωνε σοβαρά τις σχέσεις του Τουρκίας- ΗΠΑ, καθιστώντας την Ελλάδα προνομιακό εταίρο της Ουάσιγκτον  στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Δίνουν περισσότερα

Τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή έχουν αλλάξει, ενώ η αμερικανική στρατηγική παραμένει εστιασμένη στους γνωστούς άξονες. Παρά τις κατά καιρούς παρασπονδίες της η Τουρκία παραμένει βασικό κομμάτι στο παζλ των σχεδιασμών του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ηταν λοιπόν θέμα χρόνου να βρεθεί λύση για την πώληση αεροσκαφών F-35, χωρίς η Ουάσιγκτον να φανεί ενδοτική σε πιέσεις. Οπως έγινε γνωστό

  • Οι ΗΠΑ θα δώσουν τελικά στην Τουρκία πολύ περισσότερα απ' όσα ζητούσε αρχικά: Οχι μόνον 40 F-35A, πού είναι σχεδιασμένα γιά τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας της, αλλά και 15-20 αεροσκάφη τύπου  F-35B κατακόρυφης απο-προσνήωσης .

 Αυτά θα μετατρέψουν το νεότευκτο «Anadolu» σε πραγματικό αεροπλανοφόρο, που θα ελλιμενίζεται στην αεροναυτική βάση στη Λιβύη, όπου θα βρίσκεται μόνιμα μία μοίρα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.  Ετσι η Αγκυρα θα προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στη στρατηγική περικύκλωση τῆς Ἑλλάδας.

Με αμερικανική συγκατάθεση και συνεργασία

 Οι κινήσεις αυτές και οι σχεδιασμοί της Αγκυρας γίνονται όχι μόνον με αμερικανική συγκατάθεση, αλλά και με συνεργασία σε πολλά επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας το «Anadolu» και το ἀμερικανικό πλοίο αμφίβιων δυνάμεων «Wasp» πραγματοποίησαν μέ άκρα μυστικότητα ασκήσεις προετοιμασίας ἀποβατικῶν ἐπιχειρήσεων. Οι ασκήσεις έγιναν νοτιοανατολικά της Κρήτης, στις 13-17 Αὐγούστου.

Καταρρέει το αφήγημα

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις αυτές αποδυναμώνουν το αφήγημα  της ελληνικῆς αεροπορικής «υπεροπλίας». Παράλληλα ακυρώνουν το «δόγμα Μητσοτάκη», ότι η Ελλάδα κερδίζει πόντους απέναντι στην Τουρκία, παραμένοντας σταθερός και προβλέψιμος σύμμαχος των ΗΠΑ.
Παίζοντας το παιχνίδι των πιέσεων, των εκβιασμών και του επισφαλούς συμμάχου, ο Ερντογάν όχι μόνον παίρνει τα F-35, αλλά εξασφαλίζει επιπλέον εξοπλισμό που είναι “κομμένος και ραμμένος” στα μέτρα του Πολεμικού του Ναυτικού. Μάλιστα η Τουρκία θα αποκτήσει τα μαχητικά ἀεροπλάνα πέμπτης γενιᾶς F-35 πολύ νωρίτερα από την Ελλάδα.
Το αντάλλαγμα έχει συμφωνηθεί με την Ουάσιγκτον: Η Αγκυρα θα παραδώσει στους Αμερικανούς τα “κλειδιά” των αποθηκών όπου φυλάσσονται οι S-400, ώστε να έχουν συνεχή εποπτεία και να γνωρίζουν ανα πάσα στιγμή ότι τα όπλα αυτά δέν είναι σε επιχειρησιακή ανάπτυξη