Ο κώδικας δεοντολογίας των Ευρωπαίων Επιτρόπων πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις συμφερόντων για τα μέλη της Επιτροπής, και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές στη χθεσινή συζήτηση με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες πρώην και νυν μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε τα εξής: «Η Επιτροπή θέλει να διαβεβαιώσει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ότι οι Επίτροποι ενεργούν αποκλειστικά προς το συμφέρον της Ευρώπης. Πρέπει να αποφευχθεί η οποιαδήποτε περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων και υπάρχουν ήδη πολύ αυστηροί κανόνες για το σκοπό αυτό. Στόχος είναι όμως οι κανόνες αυτοί να συνάδουν και με την προσωπική ευθύνη. Η Επιτροπή εξετάζει κατά πόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί περαιτέρω το ζήτημα αυτό».
Πολλοί ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στις πρόσφατες αποκαλύψεις για την πρώην Επίτροπο, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Neelie Kroes, η οποία φέρεται να μην είχε δηλώσει τη συμμετοχή της στο διοικητικό συμβούλιο υπεράκτιας εταιρίας στις Μπαχάμες, ενώ ακόμη κατείχε το αξίωμα στις Βρυξέλλες. Τόνισαν ότι οι αποκαλύψεις αυτές αποτέλεσαν πλήγμα για τους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην «πολιτική ελίτ και τους θεσμούς».
Ζήτησαν την ενίσχυση του κώδικα δεοντολογίας των Ευρωπαίων Επιτρόπων, και την επιμήκυνση της χρονικής «περιόδου αναμονής» μετά την πάροδο της οποίας οι Επίτροποι μπορούν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα. Ζήτησαν επίσης να εφαρμοστούν σαφείς ποινές και κυρώσεις για παραβάσεις του κανονισμού και να καταστεί η Ad Hoc επιτροπή δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανεξάρτητο όργανο που θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για την καταλληλόλητα των θέσεων στις οποίες μπορούν να εργαστούν οι πρώην Επίτροποι.
Ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso επικρίθηκε επίσης γιατί ανέλαβε καθήκοντα το καλοκαίρι στη μεγαλύτερη θυγατρική της τράπεζας επενδύσεων Goldman Sachs που εδρεύει στο Λονδίνο, στη θέση του μη εκτελεστικού διευθυντή στον τομέα των διεθνών επιχειρήσεων. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας.