Αναταραχή επικρατεί στις αγορές, καθώς το αμερικανικό χτύπημα στο Ιράκ και η δολοφονία Ιρανού στρατηγού με εντολή Τραμπ αυξάνουν την ένταση στη Μέση Ανατολή, δημιουργώντας κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παραγωγή πετρελαίου και στην παγκόσμια οικονομία.
Η μαζική μετακίνηση κεφαλαίων σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις προκαλεί κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια, ενώ τα ευρωπαϊκά ομόλογα ενισχύονται (οι αποδόσεις των 10ετών υποχωρούν κατά 5-8 μονάδες βάσης) και οι τιμές του αργού πετρελαίου και του χρυσού ανεβαίνουν αλματωδώς. Απώλειες της τάξεως του 1,8% κατέγραφε νωρίτερα ο DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, στο κόκκινο βρίσκεται η Wall Street.
Στα «απόνερα» της διεθνούς αναταραχής βυθίστηκε σήμερα και το ελληνικό χρηματιστήριο, που έδειχνε μέχρι χθες ότι βρίσκεται στην αφετηρία νέου ανοδικού κύκλου, έχοντας υπερβεί κρίσιμες αντιστάσεις.
Οι βραχυχρόνιες προοπτικές
Κόντρα στο θετικό κλίμα που δημιούργησε η υπογραφή της τετραμερούς συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή αλλάζουν άρδην το κλίμα. Το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί, πρωταρχικός στόχος γίνεται η κατοχύρωση κερδών και ο περιορισμός του ανειλημμένου κινδύνου.
Οι εξελίξεις αυξάνουν το βραχυχρόνιο ρίσκο και οποιαδήποτε πρόβλεψη για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ γίνεται εξαιρετικά επισφαλής.
Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι καθοριστική παράμετρος θα είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που θα αποτελέσουν καταλύτη διαμόρφωσης κλίματος και βραχυχρόνιας τάσης στις αγορές.
Αν η ένταση αποκλιμακωθεί τις επόμενες μέρες, το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να επιστρέψει σε ανοδική τροχιά και να ξεκινήσει ο νέος κύκλος ανάκαμψης, με πρώτο στόχο τις 970-975 μονάδες.
Σε περίπτωση υποτροπής και επιδείνωσης, το κρίσιμο σημείο στήριξης για τον ΓΔ θα είναι οι 900 μονάδες.
Ενθαρρυντική ένδειξη ο μεγάλος όγκος συναλλαγών στο κλείσιμο της συνεδρίασης και στα call auction, που υποδηλώνει αγοραστικές παρεμβάσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων με στόχο να συγκρατήσουν τους δείκτες και να στηρίξουν μετοχές όπου έχουν τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια.
Μετοχές και δείκτες
Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης, διολισθαίνοντας μέχρι τις 2:30. Στη συνέχεια ανέκαμψαν σταδιακά, με αποτέλεσμα να περιορισθούν οι απώλειες.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -2,27% στις 909,60 μονάδες και τερμάτισε στις 920,09, υποχωρώντας κατά 1,14%. Παραμένει λοιπόν στην περιοχή που είχε γίνει τις τελευταίες μέρες σημείο στήριξης και βάση εκκίνησης για τον επόμενο ανοδικό. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δημιουργεί ελπίδες ότι θα αποτραπεί περαιτέρω σημαντική διόρθωση τις επόμενες μέρες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,01%, υποχωρώντας στις 2.298,63 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε ενδοσυνεδριακά στο -4,08%. Ανακάμπτοντας τις τελευταίες ώρες, έκλεισε με απώλειες 2,10%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Attica -3,7%, Εθνική -3,3%, Eurobank -2,1%, Alpha -1,6%, Πειραιώς -1,5%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνον 3 μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο: Lamda +2,2%, Coca-Cola +0,5%, Τιτάν +0,1%. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν: Φουρλής -3,4%, Aegean -2,9%, Βιοχάλκο -2,7%, Σαράντης -2,5%, ΟΛΠ -2%, Motor Oil -1,8%.
Στα mid caps Ιντρακάτ +2%, Intercontinental +1,4%, Ολυμπιακή Τεχνική -4,9%, Αβαξ -3%, Κέκροψ -2,8%, Intracom και Cenergy -2,1%.