Πολιτική

Ανασύνταξη δυνάμεων στο ΧΑ, στο κόκκινο blue chips και δείκτες


Σε τροχιά διόρθωσης μπαίνει η χρηματιστηριακή αγορά, μετά την ανεπιτυχή απόπειρα κατάληψης του οχυρού των 800 μονάδων, που παραμένουν ψυχολογικό φράγμα και σημείο ανάσχεσης  της μακράς ανοδικής πορείας. Το "μήνυμα" δόθηκε από χθες, με μαζικές ρευστοποιήσεις και μία μεγαλοπρεπή "βουτιά" μετοχών και δεικτών στο κλείσιμο της συνεδρίασης, που εξανέμισε μεγάλα ενδοσυνεδριακά κέρδη.

Η διόρθωση συναρτάται και με το αυριανό κλείσιμο των Συμβολαίων Μαϊου στον FT25, όπου ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν ανοιχτές θέσεις.

Είναι μια φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς οι βασικοί δείκτες και τα περισσότερα blue chips κινούνται τις τελευταίες εβδομάδες σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Ομως, παρά την ανάσχεση της ανοδικής κίνησης και την διαγραφόμενη μικρή διόρθωση,  οι προσδοκίες παραμένουν ισχυρές.

Αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων προσβλέπουν τώρα στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου εκτιμάται ότι μπορεί να συμφωνηθεί το περίγραμμα των μέτρων μεσομακροπρόθεσμης ελάφρυνσης χρέους και θα κλείσει η αξιολόγηση, τερματίζοντας οριστικά την πολύμηνη αβεβαιότητα.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και τις όποιες αποφάσεις στο Eurogroup οι εισροές κεφαλαίων από ξένα funds και από εγχώριους  επενδυτές-αποταμιευτές  θα επιταχυνθούν σταδιακά, ανανεώνοντας και συντηρώντας την ανοδική δυναμική της αγοράς.

Η μεταβλητότητα μπορεί να είναι όμως το το κυρίαρχο στοιχείο στο ΧΑ, ώσπου να φανεί στο Eurogroup τι μέλλει γενέσθαι με την ελάφρυνση χρέους και την ένταξη στο QE της ΕΚΤ.

Αρνητική εικόνα διαμορφώνεται τώρα στα ταμπλό. Στο κόκκινο  κινούνται οι βασικοί δείκτες, μικρές απώλειες καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές και τα εμποροβιομηχανικά blue chips.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται 783 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,8%. Αναλυτές εκτιμούν ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και μέχρι τις 804 μονάδες θα συνεχίσει να συναντά δυσκολίες, που θα ξεπερασθούν μόνον με αύξηση του ημερήσιο τζίρου.

Περίπου 1,2% χάνει ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.078,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1% στις 1.037 μονάδες. Από τις μετοχές του κλάδου με θετικό πρόσημο κινείται μόνον η Attica Bank (7%). Η Alpha Bank -1,3%, κάτι λιγότερο από 1% χάνουν Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips μόνον η  Grivalia διατηρεί οριακά θετικό πρόσημο (+0,2%). Σον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες ΕΧΑΕ -1,8%, Τιτάν, ΔΕΗ και Aegean -1,5%, ΟΛΠ και ΕΛΠΕ -1,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις