Πολιτική

Ανασχηματισμός: Τα πρόσωπα και το σενάριο των πρόωρων εκλογών 


Θέμα ημερών είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο οποίος αφού αναβλήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, εξαιτίας της δραματικής τροπής της πανδημίας, αναμένεται, πλην απροόπτου, να πραγματοποιηθεί τον πρώτο μήνα του 2021 (με πιθανή ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στις αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος και το μόνο που απομένει είναι ο ακριβής χρόνος της ανακοίνωσης, που όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο, καθώς το επιτρέπει και η τάση ύφεσης της πανδημίας, αλλά και η συγκρατημένη αισιοδοξία που γεννά η έναρξη των εμβολιασμών. 

Οι ίδιες πηγές, με γνώση των τεκταινόμενων στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρούν ότι ο επικείμενος ανασχηματισμός - ο πρώτος ουσιαστικά από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούλιο του 2019 από τη ΝΔ- θα είναι ευρύς, με καρατομήσεις υπουργών και υφυπουργών, μετακινήσεις άλλων και νέα πρόσωπα να αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκια. 

Κύριο χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού, πέραν της απομάκρυνσης ή μετακίνησης προσώπων, που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, θα είναι η αξιοποίηση σημαντικού αριθμού μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, με τους βουλευτές να κερδίζουν την πολύμηνη, υπόγεια διαμάχη με τους εξωκοινοβουλευτικούς-τεχνοκράτες. 

Η εκδοχή της υπουργοποίησης μάχιμων πολιτικών εξυπηρετεί και το σενάριο των πρόωρων εκλογών, το οποίο είναι ενεργό στο πρωθυπουργικό επιτελείο, με τις πιθανότητές του να εμφανίζονται αυξημένες το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός από στενούς συνεργάτες του, ο πλέον ενδεδειγμένος χρόνος εκλογών είναι το επόμενο φθινόπωρο. Κι αυτό καθώς εκτιμούν ότι τότε, τα αποτελέσματα της φθοράς της κυβέρνησης, η οποία έχει ξεκινήσει, όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις, δεν θα έχουν φθάσει σε έκταση που να αμφισβητείται η κυριαρχία της ΝΔ.

Ταυτόχρονα, οι υπέρμαχοι των πρόωρων εκλογών πιστεύουν ότι μέσα στους επόμενους 9-10 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει καταφέρει να ανασυγκροτηθεί, ώστε να διεκδικήσει με ισχυρές πιθανότητες την εκλογική πρωτοκαθεδρία. Στον αντίποδα εκτιμούν ότι με εκλογές στο τέλος της τετραετίας η ΝΔ θα έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες επικράτησης, καθώς η φθορά θα έχει διευρυνθεί, εξαιτίας κυρίως των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, που θα γίνονται εμφανή προϊόντος του χρόνου, στρέφοντας μεγάλες κοινωνικές ομάδες (πχ μικρομεσαίοι) κατά της κυβέρνησης. 

Τα πρόσωπα 

Οι τελευταίες πληροφορίες για τις επερχόμενες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, διαμορφώνουν την ακόλουθη κατηγοριοποίηση υπουργών:

  • Οι αμετακίνητοι: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερακάκης.
  • Υπό μετακίνηση: Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας. 
  • Προς την έξοδο: Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης
  • Στην κόψη του ξυραφιού: Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης και υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής
  • Προς υπουργοποίηση: Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και οι βουλευτές  Όλγα Κεφαλογιάννη και Θοδωρής Ρουσόπουλος

Από πλευράς υφυπουργών  στον δρόμο της εξόδου από την κυβέρνηση αναμένεται να οδηγηθούν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, όπως και αρκετοί εξωκοινοβουλευτικοί. 

Συνεπώς, προς αντικατάσταση οδεύουν ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Βασίλης Διγαλάκης, η υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, ο υφυπουργός για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ενώ αμφίβολη είναι η παραμονή του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τις τράπεζες Γιώργου Ζαββού.  

Αντίστοιχα, κοντά σε θέση υφυπουργού είναι οι βουλευτές: Χρήστος Ταραντίλης, Κώστας Κατσαφάδος, Ζέτα Μακρή, Μίκα Ιατρίδη, Σπήλιος Λιβανός, Γιάννης Μπούγας, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Άγγελος Συρίγος. 

Δημήτρης Κυριακόπουλος 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις