Πολιτική

Ανασχηματισμός με διλήμματα, αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ -Μαξίμου


Υπόγεια σύγκρουση «ρεαλιστών» και «αριστερών». Κλειδί η παραμονή ή μη του Π. Σκουρλέτη, με φόντο τις αποκρατικοποιήσεις

Ενα νέο στοιχείο υπεισέρχεται  στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος και θα επηρεάσει αναπόφευκτα τις τελικές επιλογές του όσον αφορά τα πρόσωπα και το «στίγμα» που θα δοθεί. Είναι το αποτέλεσμα της εκλογής μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που ερμηνεύεται ως μήνυμα -προειδοποίηση- εντολή των «κομματικών» για την πολιτική φυσιογνωμία του νέου υπουργικού συμβουλίου και τους κατευθυντήριους άξονες κυβερνητικής πολιτικής.

Το μήνυμα δόθηκε με τη μη εκλογή δύο κυβερνητικών στελεχών (Ολγας Γεροβασίλη, Αριστείδη Μπαλτά) που περιλαμβάνονταν στην προταθείσα από τον πρωθυπουργό λίστα υποψηφίων και η ανάδειξη στη θέση τους δύο μελών της ΚΕ (Τασίας Χριστοδουλοπούλου, Φωτεινής Βάκη) που έχουν δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με τον μηχανισμό και την οργανωμένη βάση του κόμματος.

Ηταν η «απάντηση» των κομματικών στελεχών στο στίγμα προθέσεων που έδωσαν ο πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου, αποκλείοντας από τη λίστα υποψηφίων για την Πολιτική Γραμματεία υπουργούς όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Θοδωρής Δρίτσας, οι οποίοι έχουν διαφοροποιηθεί πολλές φορές από την κυβερνητική γραμμή σε θέματα αποκρατικοποιήσεων, προβάλλοντας αντιρρήσεις και μπλοκάροντας-καθυστερώντας ορισμένα projects (ΟΛΠ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ, Ελληνικό, ΑΔΜΗΕ κλπ). 

Ισορροπίες ή αποτελεσματικότητα;

Ο αποκλεισμός αυτός ερμηνεύθηκε ως προοίμιο απομάκρυνσης τους από την κυβέρνηση, ή μετακίνησης τους σε άλλα υπουργεία όπου δεν θα μπορούν να είναι τόσο «ενοχλητικοί». Λίγες μέρες (ή ώρες) πριν από τον προαναγγελθέντα ανασχηματισμό, ο Αλ. Τσίπρας βρίκεται λοιπόν μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: 

Θα επιδιώξει να κατευνάσει τα πνεύματα στον ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας σε επιλογές που θα διατηρούν τις εσωκομματικές ισορροπίες και θα εκφράζουν τη θέληση  των στελεχών και της οργανωμένης βάσης του κόμματος;

ή θα προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές προσώπων, που θα καταστήσουν λειτουργικότερο το κυβερνητικό σχήμα και θα διευκολύνουν την υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων» (αποκρατικοποιήσεων) επιβεβλημένων από τις μνημονιακές συμφωνίες;

Είναι ένα θέμα που αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων και υπόγειας πολιτικοϊδεολογικής αντιπαράθεσης στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, με αντιμαχόμενους τους «ρεαλιστές» που αναγνωρίζουν τις ανάγκες και τις σκοπιμότητες στην άσκηση  κυβερνητικής πολιτικής  και από την αντίπερα όχθη τους υπέρμαχους της «αριστερής ταυτότητας».

Η κόντρα γιατις ιδιωτικοποιήσεις

Ενώ μέχρι τώρα το επίμαχο θέμα του ανασχηματισμού ήταν το εύρος της «πολιτικής διεύρυνσης» που θα σηματοδοτούσε η επιλογή εξωκοινοβουλευτικών προσώπων χωρίς κομματική ταυτότητα, κεντρικό ζήτημα καθίσταται πλέον η παραμονή ή μη στο κυβερνητικό σχήμα ορισμένων «αριστερών» που έχουν την αποδοχή και υποστήριξη της κομματικής βάσης, αλλά αποτελούν «βαρίδια» στην προσπάθεια υλοποίησης μνημονιακών δεσμεύσεων.

Στο επίκεντρο το «θέμα Σκουρλέτη», τον οποίο ο Αλ. Τσίπρας προτιμούσε  στη θέση του γραμματέα του κόμματος, ώστε να αναλάβει το κρίσιμο – λόγω ιδιωτικοποιήσεων και απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας – υπουργείο κάποιος πιο «διαχειρίσιμος» υπουργός, χωρίς εμμονές σε αριστερές απόψεις.

Μιλώντας χθες με δημοσιογράφους, ο Πάνος Σκουρλέτης διεμήνυσε εμμέσως προς το Μαξίμου ότι δεν θα αποδεχθεί άλλο χαρτοφυλάκιο – μένει στο υπουργείο Ενέργειας, ή δεν θα συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα, προσδιόρισε το πλαίσιο της πολιτικής  που θέλει να ακολουθήσει σ’ αυτόν τον τομέα, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υπηρετήσει «πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων του προγράμματος Σαμαρά- Βενιζέλου» - σαφής αναφορά στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Διεύρυνση, υπερυπουργείο, άδειες TV

Από την παραμονή ή μη του κ. Σκουρλέτη θα εξαρτηθούν πολλά όσον αφορά το εύρος του ανασχηματισμού και τη «φυσιογνωμία» του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Το στίγμα μπορεί να δοθεί με τη δημιουργία υπερυπουργείου για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, το οποίο θα έχει επιτελικό ρόλο στον κυβερνητικό σχεδιασμό και επικεφαλής του θα τοποθετηθεί ο νυν υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Η τελική απόφαση μπορεί να εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στο μέτωπο των τηλεοπτικών αδειών, όπου ο κ. Παππάς θα κληθεί να συνεχίσει τη μάχη, αν η απόφαση του ΣτΕ οδηγήσει σε εμπλοκή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις