Πολιτική

Ανασχηματισμός: Αναζητείται ο πολιτικά ουδέτερος χρόνος-Τα ονόματα


Σίριαλ έχει γίνει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το θέμα του ανασχηματισμού, καθώς κάθε τρεις και λίγο επανέρχεται στο προσκήνιο για να διαψευστεί λίγο αργότερα. Φυσικά το θέμα της αναπροσαρμογής του κυβερνητικού σχήματος έχει τεθεί ως εκκρεμότητα από την ίδια την κυβέρνηση από τα τέλη Ιουνίου όταν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε δηλώσει πως από την 1η Ιουλίου είναι ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, για να το …κλείσει όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός μερικές μέρες αργότερα, στις 7 Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός φαίνεται να αναζητά έναν νεκρό ή αλλιώς πολιτικά ουδέτερο χρόνο για να ανακοινώσει τις όποιες αλλαγές προτίθεται να κάνει, με αποτέλεσμα κάθε μικρό περιστατικό να «χτυπάει» συναγερμό.

Μια τέτοια στιγμή πυροδότησε η προχθεσινή παραίτηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά ο οποίος επελέγη ως Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα σενάρια του ανασχηματισμού δεν ήθελαν και πολλοί για να φουντώσουν ξανά και πολλοί είναι εκείνοι που βρέθηκαν εκ νέου με τα τηλέφωνα ανά χείρας.

Βεβαίως, οι συζητήσεις με τη συγκεκριμένη ατζέντα έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον εδώ κι έναν μήνα μεταξύ των στελεχών του Μαξίμου με βουλευτές και υπουργούς κι όλοι φαίνεται να γνωρίζουν ότι η προτεραιότητα μετά και τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθεί στο οικονομικό επιτελείο.

Μάλιστα, στο σχήμα των οικονομικών και παραγωγικών υπουργείων μπορεί να μην υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές, αλλά σίγουρα θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε επίπεδο υπουργών αλλά και αρμοδιοτήτων. Γι΄ αυτό μάλιστα προϊδέασε και η φράση του κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης όπου μίλησε για «διορθωτικές κινήσεις» και όχι ευρύ ανασχηματισμό.

Τα πρόσωπα...

Ο Χρήστος Σταϊκούρας στο υπουργείο Οικονομικών θεωρείται από τους αμετακίνητους. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη δομή του υπουργείου και στα ΦΕΚ αρμοδιοτήτων με φόντο την αρμοδιότητα διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης (Next Generation EU) και πιθανή αναβάθμιση  του κ. Θoδωρή Σκυλακάκη αλλά και αξιοποίηση νέων προσώπων.

Επίσης στα ονόματα έχε ακουστεί ο Αλέξης Πατέλης η ειδίκευση του οποίου σε ζητήματα ανάπτυξης θεωρείται πρόκριμα πιθανής ανάληψης καθηκόντων σε τομέα που θα σχετίζεται με τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη και της αξιοποίησης των ευρω-κονδυλίων, ειδικά αν το πεδίο αυτό αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστού υπουργείου.

Οι δύο υπουργοί Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Άδωνις Γεωργιάδης (ακούγεται για το Υπουργείο Υγείας αν και εφόσον μετακινηθεί ο Βασίλης Κικίλιας σενάριο όμως με μικρές πιθανότητες) και Κωστής Χατζηδάκης φαίνεται ότι πιθανότατα θα διατηρήσουν τα πόστα τους αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στην κατανομή των αρμοδιοτήτων οι οποίες θα γίνουν με μεγάλη προσοχή προκειμένου να μην δημιουργηθούν πολιτικοί τριγμοί.

Ενδεχομένως να αναβαθμιστεί σε αναπληρωτή υπουργό ο Νίκος Παπαθανάσης με αρμοδιότητα την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής, ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα.

Αλλαγή συζητείται -χωρίς να έχει κλείσει καθώς υπάρχει και η παρέμβαση του Αντ. Σαμαρά- και στο υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ως αντικαταστάτης του Γιάννη Βρούτση φέρεται ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έχει εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία του να μην συνεχίσει ως κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προς αντικατάσταση βαίνει ο Χάρης Θεοχάρης από το υπουργείο Τουρισμού, με τον Θοδωρή Ρουσόπουλο να θεωρείται ο επικρατέστερος και πιθανώς σε έναν πιο διευρυμένο ρόλο αν υπάρξει ένα είδος συνθέσης αρμοδιοτήτων με αυτές του υπουργείου πολιτισμού.

Για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, θέση έχουν ακουστεί τα ονόματα των Άκη Σκέρτσου, Σπήλιου Λιβανού, Αριστοτελίας Πελώνη, χωρίς να αποκλείεται κάποια άλλη επιλογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται στα ΜΜΕ, πρόσωπα εξωκοινοβουλευτικά που απολαμβάνουν της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενδεχομένως να βρεθούν στο κυβερνητικό σχήμα ενώ θα γίνει προσπάθεια στο σχήμα να μπουν και περισσότερες γυναίκες.

Παράλληλα μια γκάμα προσώπων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα. Ακούγονται ονόματα όπως του Γιάννη Μανιάτη που γνωρίζει καλά και την υπόθεση των εξορύξεων ορυκτών αλλά και άλλων.

Προτάσεις έχουν γίνει και σε επιτυχημένους αυτοδιοικητικούς, κυρίως νεαρούς και προβεβλημένους Δημάρχους αν και δεν υπήρξε πολύ μεγάλη προθυμία από την πλευρά τους.

Στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θεωρείται αμετακίνητος και επιτυχημένος ο Κώστας Καραμανλής ενώ το ίδιο ισχύει και για το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, για τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Το ίδιο ισχύει και για υπουργείο Εσωτερικών  με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, που αν προκύψει ζήτημα πρόωρων εκλογών έχει την εμπειρία και την κεκτημένη να προετοιμάσει το έδαφος.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς παραμένει στο κυβερνητικό σχήμα και το πιθανότερο είναι να αναβαθμιστούν οι αρμοδιότητες σε ότι έχει να κάνει με τον τίτλο του ιδίου (από υφυπουργός, υπουργός) ή και το ΦΕΚ που θα προκύψει με το νέο σχήμα

Στον αντίποδα, προβληματική θεωρείται η παρουσία του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Νότη Μηταράκη και στο συγκεκριμένο υπουργείο αναζητείται μία “φόρμουλα αναβάθμισης”  που ενδεχομένως θα μπορούσε να συνδυαστεί με την είσοδο στην κυβέρνηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος έχει διατελέσει και επίτροπος της ευρωπαϊκής ένωσης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κι ο χρόνος ανακοίνωσης...

Όσον αφορά στον χρόνο ανακοίνωσης του ανασχηματισμού αυτός παραμένει στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού. Ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία ότι η Βουλή θα κλείσει για το καλοκαίρι από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 24 Αυγούστου, και θα λειτουργεί με τα θερινά τμήματα.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στα τέλη του μήνα θα συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο και μάλιστα όχι δια ζώσης αλλά από μακριά. αυτό προοιωνίζεται δύο εκδοχές: Να πραγματοποιηθεί ένα ανανεωμένο υπουργικό συμβούλιο, αφού προηγηθεί εντός της εβδομάδας ο ανασχηματισμός. Ή θα μπορούσε να είναι οι τελευταίες οδηγίες του κ. Μητσοτάκη στην παρούσα κυβέρνηση και οι όποιες αλλαγές να μετατεθούν για το φθινόπωρο κοντά στη ΔΕΘ.