Χρηστικά

Αναστολή συμβάσεων αντί απολύσεων και επιδότηση εισφορών για εποχικούς


Προσπαθώντας να αποτρέψει ένα κύμα μαζικών απολύσεων που θα επιδείνωνε το κοινωνικό και οικονομικό κλίμα, η κυβέρνηση προσφέρει ως εναλλακτική λύση σε όλες τις επιχειρήσεις των πληττόμενων από την πανδημία κλάδων, τη δυνατότητα  να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού τους.

Ετσι θα υπάρχουν “μη εργαζόμενοι”, οι οποίοι όμως δεν θα εμφανίζονται επισήμως ως άνεργοι και θα παίρνουν μηνιαία “ειδική αποζημίωση” έως  534 ευρώ.

Παράλληλα θα δοθεί δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Συν-Εργασία” και να βρούν προσωρινή δουλειά εποχικά εργαζόμενοι  διαφόρων κλάδων, οι οποίοι απασχολούνται συνήθως τους θερινούς μήνες και τον Σεπτέμβριο, σε κλάδους σχετιζόμενους με τον τουρισμό.

Δύο σχετικές διατάξεις θα περιλαμβάνονται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που βρίσκεται “στα σκαριά” και πρόκειται να εκδοθεί τις αμέσως προσεχείς μέρες.

Η διάταξη για την αναστολή συμβάσεων εργασίας θα καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στου πληττόμενους ΚΑΔ, βάσει της σχετικής λίστας του υπουργείου Οικονομικών.  Ουσιαστικά διευρύνει τα όρια εφαρμογής του πρόσφατου νόμου 4714/2020, με τον οποίο η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας επεκτάθηκε στους κλάδους τουρισμού και μεταφορών για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Ποιές θα επωφεληθούν

Με τη νέα διάταξη, η δυνατότητα αυτή θα δοθεί  και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του επισιτισμού-εστίασης, πολιτισμού και αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλο κλάδο πληττόμενο από την πανδημία. Μπορούν να επωφεληθούν και επιχειρήσεις οι οποίες δεν είχαν κάνει χρήση του μέτρου κατά την πρώτη εφαρμογή του τον Μάρτιο-Απρίλιο
 Η αναστολή των συμβάσεων θα μπορεί να γίνει έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Κατά τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η δαπάνη για τις αποζημιώσεις περίπου 330.000 εργαζομένων που θα ενταχθούν στο μέτρο, θα ανέλθει σε 180 εκατ. ευρώ.

Προσλήψεις εποχικών

Η δεύτερη διάταξη της ΠΝΠ θα αφορά την ένταξη περισσότερων εργαζόμενων και επιχειρήσεων στο μηχανισμό στήριξης της απασχόλησης «Συν-Εργασία», μέσω του οποίου επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον γι αυτό το μέτρο. Η ισχύουσα διάταξη θέτει ως προϋπόθεση την ύπαρξη ενεργής σχέσης εργασίας πλήρους απασχόλησης, κατά την 30η Μαΐου 2020.  Πρέπει δηλαδή ο εργαζόμενος να είχε προσληφθεί μέχρι τις 30 Μαΐου.

Η πρόβλεψη αυτή, στην πράξη έθετε εκτός μηχανισμού όλους τους εργαζόμενους σε εποχικές επιχειρήσεις που άνοιγαν κατά τους θερινούς μήνες.
Με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα μπορούν να εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Έτσι θα μπορεί ο εργοδότης να προσλάβει έναν εργαζόμενο και να τον εντάξει αμέσως στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλες οι επιχειρήσεις (ανεξαρτήτως ΚΑΔ), που εμφάνισαν τους μήνες της πανδημίας μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών, του ΦΠΑ ή των ακαθάριστων εσόδων τους εφόσον απαλλάσσονται από ΦΠΑ, σε σύγκριση με πέρσι.

Οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στον μηχανισμό προστατεύονται από απόλυση κατά την διάρκεια εφαρμογής του μέτρου. Η απαγόρευση καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης αλλά μόνο όσους εντάσσονται στον μηχανισμό.

 

Διαβαστε επισης