Πολιτική

Ανάστατος ο πλανήτης με τoν Τραμπ που θέλει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα


Σε αναστάτωση βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ο πλανήτης, αφού σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ  ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προτίθεται να προχωρήσει οριστικά στην αποχώρηση της χώρας του από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, η οποία και επετεύχθη στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Τραμπ είναι έτοιμος να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία που συνυπέγραψε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα. Για να προχωρήσει στην απόφασή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μια σειρά από επιλογές. Αρχικά θα μπορούσε να προκαλέσει μια πολυετή διαδικασία για την οριστική απεμπλοκή των ΗΠΑ από τη συμφωνία, ενώ μια άλλη εκδοχή θέλει τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο να ζητά την έγκριση της Γερουσίας, η οποία ελέγχεται από το συντηρητικό κόμμα και έτσι να μπλοκάρει τη διαδικασία.

"Η συμφωνία του Παρισιού είναι μια κακή συμφωνία για τους Αμερικανούς και η ενέργεια του προέδρου θα συμμορφώνεται με την προεκλογική του καμπάνια που βάζει τους Αμερικανούς πρώτα" σημειώνει το σημείωμα που αρχίζει να μοιράζεται στα μέλη του Κογκρέσου, σύμφωνα με την Washington Post. "Η διαπραγμάτευση της διοίκησης Ομπάμα ήταν ελλιπής και υπεγράφη κάτω από συνθήκες απελπισίας" συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

H Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αποτελεί την πρώτη οικουμενική, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα. Υπογράφηκε στις 22 Απριλίου 2016 και κυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 5 Οκτωβρίου 2016.

Η συμφωνία συνιστά ισορροπημένο αποτέλεσμα και περιλαμβάνει σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη «αρκετά κάτω» από 2 °C.

Η βασική διεθνής συμφωνία σε αυτόν τον τομέα είναι η σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές (UNFCCC). Είναι μία από τις τρεις συμβάσεις που εγκρίθηκαν στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής του Ρίο το 1992. Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί από 195 χώρες. Ξεκίνησε ως τρόπος διακρατικής συνεργασίας με σκοπό να περιοριστούν η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή, και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές τους.

Το 2015 το Συμβούλιο ασχολήθηκε με δύο ζητήματα που σχετίζονται με την UNFCCC:

την επικύρωση της τροποποίησης της Ντόχα στο Πρωτόκολλο του Κιότο, η οποία αφορά τις δεσμεύσεις κατά τη δεύτερη περίοδο, δηλαδή από το 2013 έως το 2020

τις διαπραγματεύσεις και τη σύναψη νέας παγκόσμιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το 2020, με τη συμμετοχή όλων των χωρών που είναι συμβαλλόμενα μέρη της UNFCCC και με στόχο την περαιτέρω μείωση των παγκόσμιων εκπομπών