Πολιτική

Ανάπτυξη 1,5% «βλέπει» ο ΙΟΒΕ το 2017


Σε ένα νέο επίπεδο ισορροπίας φέρεται να βρίσκεται η οικονομίας με χαμηλά ωστόσο εισοδήματα και ευημερία, σύμφωνα με τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, τα όποια θετικά χαρακτηριστικά και προσπάθειες δεν επιτρέπουν την αναστροφή του κλίματος αβεβαιότητας, αποεπένδυσης και στασιμότητας καθώς η κατεύθυνση της οικονομίας παραμένει ασαφής.

Πέραν τούτου όπως αναφέρει ο ΙΟΒΕ, πρέπει να συμπεριλάβει κανείς τόσο επιδόσεις ορισμένων επιχειρήσεων και κλάδων, που δείχνουν πως η οικονομία έχει σφυγμό, έχει δυνατότητες, όσο και την ίδια την επίτευξη του δημοσιονομικού πλεονάσματος που επιβεβαιώνει ότι η χώρα, αν και κινείται εκατέρωθεν των ορίων της πτώχευσης τα τελευταία χρόνια, και αποκομμένη από τις αγορές, δεν είναι συνολικά φτωχή αλλά, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να τεθεί σε τροχιά ευημερίας.

Επί της ουσίας ο ΙΟΒΕ προβλέπει πως η ελληνικής οικονομία θα "τρέξει" με ρυθμό 1,5% το 2017, χαμηλότερα από τους στόχους του προϋπολογισμού για 2,7%. Όλα βέβαια εξαρτώνται από την έγκαιρη ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Τάκης Αθανασόπουλος, η όποια περαιτέρω καθυστέρηση της συμφωνίας με τους δανειστές, ενέχει τον κίνδυνο της μετατροπής της οικονομικής κρίσης σε κοινωνική παρακμή. Για τον λόγο αυτόν -σπεύδει να σημειώσει- είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα νέο αφήγημα με κυρίαρχο στόχο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Στην έκθεση του Ιδρύματος, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «η αξιολόγηση, η οποία ήταν και πάλι μια παρατεταμένη διαδικασία, είχε επιπτώσεις, οι οποίες όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, οξύνουν την αβεβαιότητα».

«Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ανέβαλαν τις αποφάσεις τους μέχρι να οριστικοποιηθούν τα νέα δημοσιονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις, κάτι το οποίο έχει αρνητική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα» επισημαίνεται, επίσης.

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, το ΙΟΒΕ αναμένει υποχώρηση της ανεργίας για τέταρτο συνεχές έτος, καθώς ο σχετικός δείκτης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 22,2% έναντι 23,5% το 2016.