Πολιτική

Αναπόφευκτο φαντάζει το Brexit


Όταν πριν από σχεδόν ένα χρόνο ο Ντέιβιντ Κάμερον επικράτησε στις εκλογές και κατάφερε, έστω με μικρή πλειοψηφία να κερδίσει την θέση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, πέτυχε το απρόσμενο. 

Για πολλούς η νίκη του ενίσχυσε την εντύπωση ότι είναι ο πολιτικός που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας του. Επομένως θα είναι έκπληξη για όλους εάν παραιτηθεί τον Ιούνιο.

Εάν όντως υποβάλει παραίτηση, αυτό θα οφείλεται όχι σε κάποιο σκάνδαλο, αλλά στο ότι έχασε ένα στοίχημα που ο ίδιος έβαλε εδώ και τρία χρόνια.

Η Ευρώπη είναι το ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει τα περισσότερα προβλήματα στο Συντηρητικό Κόμμα, αναφορικά με το «μέγεθος» της ενσωμάτωσης της Βρετανίας στην Ε.Ε., κάτι το οποίο συνέβαλε ακόμη και στην πτώση της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1990.

Οι περισσότεροι επόμενοι ηγέτες των Συντηρητικών επιλέχθηκαν για αυτή τη θέση είτε για την ξεκάθαρη θέση τους έναντι της Ε.Ε. - «λιγότερη Ευρώπη», όπως ήθελε η Μ. Θάτσερ – ή γιατί δεν είχαν καμία άποψη για το θέμα.

Έως το 2005, όταν ανέλαβε την ηγεσία των Συντηρητικών ο Ντ. Κάμερον, ήταν αδύνατο να εκλεχθεί ένας νέος ηγέτης του κόμματος, χωρίς να έχει κάνει έστω λίγο λόγο για πιθανή απομάκρυνση της Βρετανίας από την Ε.Ε. 

Από την αρχή της θητείας του ο Κάμερον έχει αλλάξει στάση, όχι όμως και το κόμμα του. Για χρόνια οι ευρωσκεπτικιστές κυριαρχούσαν στη διαδικασία επιλογής υποψήφιων βουλευτών για το κοινοβούλιο. Αν και κατά καιρούς ο Κάμερον τους προσέφερε κάποιο δώρο, αυτοί δεν ικανοποιούνταν με τίποτα, ζητώντας νέα μέτρα απομάκρυνσης της χώρας του από την Ένωση.

Το 2013 ο Κάμερον, προκειμένου να ικανοποιήσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην Ε.Ε. έως το τέλος του 2017.

Με αυτή του την κίνηση ευελπιστούσε πως θα μείνει ήσυχος έως τις εκλογές του 2015 και δεν θα υπάρξουν διαρροές συντηρητικών βουλευτών στους ευρωσκεπτικιστές. Ήταν ένα διπλό στοίχημα.

Υπολόγιζε ακόμη πως εάν εκλέγονταν το 2015, θα ήταν ικανός να κλείσει μία συμβιβαστική συμφωνία με την Ε.Ε., τονίζοντας τους κινδύνους που θα υπάρξουν εάν η Βρετανία αποχωρήσει. «Αν και πολλοί Βρετανοί είναι ευρωσκεπτικιστές, παράλληλα ανησυχούν ιδιαίτερα για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει ένα Brexit», υποστηρίζει ο Matthew Goodwin, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Όμως το να επικρατήσει το «Ναι» για παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., μοιάζει όλο και πιο δύσκολο. Παράλληλα ο Κάμερον πιθανώς να μην έχει καταβάλει τι συμβαίνει ακριβώς και στο εσωτερικό του κόμματός του.

Υποτίθεται ότι οι συντηρητικού βουλευτές παρά την κατά καιρούς αντιευρωπαϊκή ρητορική τους, θα ακολουθούσαν τον πρωθυπουργό τους και θα στήριζαν την παραμονή στην Ε.Ε.

Ωστόσο, από τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε ο Κάμερον ανακοίνωσε το δημοψήφισμα θα γίνει στις 23 Ιουνίου, σχεδόν το 50% των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν το Brexit.

Ακόμη χειρότερο, στο στρατόπεδο υπέρ του Brexit είναι και ένας από τους παλαιότερους πολιτικούς φίλους του Βρετανού πρωθυπουργού, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκοβ. Παράλληλα ένας από τους πλέον δημοφιλής Βρετανούς πολιτικούς, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον είναι, επίσης, υπέρ του Brexit.

Όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο ο Τζόνσον μπορεί να κερδίσει τους ψηφοφόρους και να τους πείσει να ψηφίσουν υπέρ του Brexit.

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν περιθώρια για συμπεράσματα. Κάποιες υποδεικνύουν ότι οι δύο πλευρές έχουν οριακή διαφορά και κάποιες ότι το Brexit κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Εάν υπάρξει Brexit, δεν θα είναι και τόσο εύκολο για τον Κάμερον να παραμείνει πρωθυπουργός. Ακόμη και εάν χάσει το Brexit έχει καταστεί, από τώρα, σαφές πόσο διχασμένο είναι το Συντηρητικό Κόμμα. Ίσως οι Torries να ψάξουν για νέο ηγέτη.