Μετά από 6 συναπτές ανοδικές συνεδριάσεις που πρόσθεσαν 4,6% στον Γενικό Δείκτη και 7,2% στον τραπεζικό, η χρηματιστηριακή αγορά "φρενάρει" για να συγκεντρώσει δυνάμεις, πριν επιχειρήσει το επόμενο άλμα προς το ορόσημο των 1.000 μονάδων.
Τα βραχυχρόνια κέρδη γίνονται δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, ενώ οι μικροδιορθώσεις στις τιμές μετοχών που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής ισχυρών χαρτοφυλακίων αξιοποιούνται ως ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις και αναδιαρθρώσεις.
Αναλυτές καιι στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι το January effect δεν έχει τελειώσει και η άνοδος θα συνεχισθεί μετά από ολιγοήμερη ανάπαυλα. Τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά θα συνεχίσουν να δίνουν οι τραπεζικές μετοχές, που υποστηρίζονται από διεθνείς οίκους με "συγχορδία" θετικών εκθέσεων και αισιόδοξων προβλέψεων.
Στη δημιουργία κλίματος και προσδοκιών συμβάλει η σεναριολογία για την επικείμενη έναρξη της διαδικασίας πώλησης των τραπεζικών συμμετοχών του ΧΑ, που μπορεί να αλλάξει το ιδιοκτησιακό σχήμα τριών συστημικών τραπεζών.
Ανασταλτικός παράγων η μεταβλητότητα που επικρατεί στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και στη Wall Street, όπου δεν υπάρχει σαφείς τάση και το βραχυχρόνιο ρίσκο είναι υψηλό.
Ρευστό σκηνικό και στις αγορές ομολόγων, όπου σημειώνονται μεγάλες διακυμάνσεις. Θετική εξέλιξη η καθήλωση της τιμής του φυσικού αερίου στα χαμηλά 12μήνου. Σήμερα υποχωρεί κατά 1,5% στα 73,2 ευρώ.
Μετοχές και δείκτες
"Αναζωογονητική δύναμη" για το ΧΑ η επιταχυνόμενη εισροή ξένων κεφαλαίων, που είχε ουσιαστικά διακοπεί για δυό-τρεις εβδομάδες, από τα μέσα Δεκεμβρίου. Η συνέχιση των εισροών θα αποδειχθεί καθοριστικός παράγων για τη συνέχεια, όταν θα χρειαστεί μεγαλύτερη "δυύναμη πυρός" για να υπερβούν οι δείκτες σημαντικές αντιστάσεις.
Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης έχει να "αναμετρηθεί" με μιά σημαντική αντίσταση στις 973-975 μονάδες, την οποία πιθανότατα θα τεστάρει τις επόμενες μέρες. Τώρα κινείται στις 962,4 μονάδες, με οριακή μεταβολή -0,05%, έχοντας σημειώσει χαμηλό ημέρας -0,44% στις 958,31 μονάδες και υψηλό +0,07% (στις 963,51).
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχωρεί επίσης οριακά (-0,12%), κινούμενος περί τις 2.338 μονάδες. Ανάλογες απώλειες καταγράφει ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης ανακάμπτει και βρίσκεται τώρα στο +0,80%, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε κατά 0,50% Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Προηγούνται Τρ. Πειραιώς και Attica Bank με +3%. Alpha και Eurobank +0,6%, σχεδόν αμετάβλητες Εθνική και Τρ. Ελλάδος.
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips ξεχωρίζει ο Τιτάν με +2,5%. Ακολουθούν Σαράντης +1%, ΟΤΕ +0,5%.
Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες ΤΕΝΕΡΓΑ -1,3%, ΟΠΑΠ, Coca-Cola και Jumbo -1%, Μυτιληναίος και Aegean -0,9%,Βιοχάλκο -0,8%, ΔΕΗ και ΟΛΠ -0,6%, Motor Oil -0,5%.
Στο κόκκινο ΕΥΔΑΠ -1,3%, Μυτιληναίος -1,1%, ΟΤΕ και Autohellas -0,5%.
Στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν με σημαντικά κέρδη και αξιόλογο όγκο συναλλαγών οι: Επίλεκτος +11,7%, Λανακάμ +9,6%, Κυριακούλης +9,2%, Lavipharm +8% (με συναλλαγές 824 χιλιάδων τεμαχίων), Πλαστικά Θράκης +6,4%.