Χρηστικά

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω» με στόχο να πέσουν τα ενοίκια -Επιδότηση 60%


Ενας ακόμη “πονοκέφαλος” για την κυβέρνηση καθίσταται το μείζον στεγαστικό πρόβλημα, που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς και δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές οι οποίοι φοιτούν σε σχολές μακριά από τον τόπο οικογενειακής κατοικίας τους.

Αδυνατώντας να βρει δραστικές λύσεις άμεσου αποτελέσματος σ'αυτό το πρόβλημα, το κυβερνητικό επιτελείο αποφασίζει να επιμείνει στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», που τέθηκε προμηνών σε εφαρμογή αλλά δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Θα παρουσιάσει τον επόμενο μήνα μία νέα, βελτιωμένη εκδοχή του, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο.

Ελπίζει ότι επιφέροντας βελτιώσεις, δίνοντας πρόσθετα κίνητρα και διευρύνοντας τον κύκλο των δικαιούχων, θα μπορέσει να “δελεάσει” περισσότερους ιδιοκτήτες κλειστών σπιτιών για να τα ανακαινίσουν και να τα βγάλουν προς ενοικίαση.

 Αύξηση της προσφοράς

Το ζητούμενο είναι να αυξηθεί η προσφορά, ώστε – αν λειτουργήσουν οι “νόμοι της αγοράς” και δεν υπάρξουν στρεβλώσεις - να πέσουν τα ενοίκια.

Οι σχεδιασμοί για το πρόγραμμα και τις βελτιώσεις του έγιναν με βάση την εκτίμηση ότι θα σπεύσουν να επωφεληθούν οι ιδιοκτήτες-επικαρπωτές περίπου 12.500 κλειστών διαμερισμάτων-κατοικιών, οι οποίοι δεν έχουν τώρα την οικονομική δυνατότητα να τα ανακαινίσουν και να τα νοικιάσουν, ή δεν είναι πρόθυμοι να επωμιστούν τη σχετική δαπάνη.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι πενιχρά, καθώς έχουν υποβληθεί λιγότερες από 1.500 αιτήσεις – από τις οποίες μάλιστα πολλές θα απορριφθούν. Παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι η προσφερόμενη επιδότηση 40% επί δαπάνης ανακαίνισης μέχρι 10.000 ευρώ δεν είναι ισχυρό κίνητρο, δεδομένου ότι

  • Η δαπάνη ανακαίνισης μπορεί να είναι μεγαλύτερη
  • Ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να καλύψει εξ ιδίων το υπόλοιπο 60% των 10.000 ευρώ και ολόκληρο το επιπλέον ποσό.

Μεγαλύτερες επιδοτήσεις

Γι αυτό είναι αναγκαίες οι βελτιώσεις στο πρόγραμμα, με προσθήκη ισχυρότερων οικονομικών κινήτρων. Οπως έχει γίνει γνωστό, με τη νέα ρύθμιση:

  •  Η επιδότηση θα αυξηθεί σε 60%
  • Το “πλαφόν” επιδοτούμενης δαπάνης θα ανέβει στις 15.000

Ετσι, αντί των 4.000 ευρώ που μπορούσε να πάρει ο ιδιοκτήτης, θα έχει τη δυνατότητα να εισπράξει έως 9.000 ευρώ. Τελικά θα κληθεί να πληρώσει εξ ιδίων ελάχιστα ή καθόλου για την ανακαίνιση.

Θα πάρει μάλιστα ως προκαταβολή το 50% της επιδότησης για να προχωρήσει στις εργασίες ανακαίνισης.

Οι προϋποθέσεις

 Η αυξημένη επιδότηση 60% θα δοθεί αναδρομικά και για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει από τα αρμόδια υπουργεία, δεν θα υπάρχουν μεταβολές στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα.

 Το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» επιδοτεί μια σειρά από δαπάνες προκειμένου οι ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν κατοικίες που σήμερα είναι κενές, με τη δέσμευση ότι θα τις εκμισθώσουν τουλάχιστον για μια τριετία.

 Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές  κατοικιών, εφόσον πληρούνται, μεταξύ άλλων οι εξής προϋποθέσεις:

  • Εχουν κυριότητα ή επικαρπία τουλάχιστον 50%.
  • Η κατοικία έχει επιφάνεια κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή
  • Εχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο πραγματικό εισόδημα έως 40.000 ευ
  • Η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
  •  Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 των 3 τελευταίων ετών.
  • Ο δικαιούχος δεν έχει λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο ιδιοκτησίας του τα τελευταία 5 έτη

Όποιοι ενταχθούν είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν την ανακαίνιση εντός 6 μηνών, να υποβάλουν ηλεκτρονικά όλα τα τιμολόγια των εργασιών ανακαίνισης και να ενοικιάσουν το σπίτι, υποβάλλοντας ηλεκτρονικό μισθωτήριο στην εφορία.

Κίνητρο η φοροαπαλλαγή

Όπως έχει επισημάνει το Sin σε παλαιότερα σχετικά δημοσιεύματα, παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι παρά το επικείμενο λίφτινγκ, το πρόγραμμα δεν θα πιάσει τον στόχο -δηλαδή την επαναφορά στην αγορά προς εκμίσθωση 12.500 κατοικιών που παραμένουν κλειστές.
Επισημαίνουν ότι αποτελεσματική λύση θα ήταν η θέσπιση φοροαπαλλαγής για τους  ιδιοκτήτες που θα εκμισθώσουν τα κλειστά διαμερίσματα τους.

Διαβαστε επισης