MEDSin

Αναγκαία η αξιολόγηση τεχνολογίας Υγείας αλλά και μεγάλη πρόκληση


Την ανάγκη υιοθέτησης, ενός ρεαλιστικού μοντέλου αξιολόγησης που θα στηρίζεται σε έναν ανεξάρτητο φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοπιστία, θα επιταχύνει την πρόσβαση και δεν θα δημιουργεί περιορισμούς, θα έχει ασθενοκεντρικό χαρακτήρα και θα εμπλέκει όλους τους ενδιαφερόμενους εταίρους, θα αποτελεί εργαλείο λήψης αποφάσεων και αποτελεσματικότερης χρήσης των πόρων και τέλος θα αξιολογεί συστηματικά τις ιδιότητες τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις των τεχνολογιών Υγείας, διατύπωσαν οι εκπρόσωποι του κλάδου της Υγείας ευρύτερα (Πολιτεία, Φορείς, Επιστημονική Κοινότητα, Σύλλογοι Ασθενών) που συμμετείχαν στο Colloquium  με τίτλο «Η Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας Εμπόδια και Παρεμβάσεις που έγινε από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ) με τη συνεργασία του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι η αξιολόγηση των τεχνολογιών Υγείας είναι το βασικό εργαλείο και από τα αποτελέσματα της θα ακολουθήσουν μια σειρά από διαδικασίες που θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση στη νέα τεχνολογία: διαπραγμάτευση, συμφωνίες ελεγχόμενης εισόδου, συμφωνίες επιμερισμού κινδύνου ή τιμής όγκου, συμφωνίες με βάση την αξία.

Όπως είπε, η ορθή εφαρμογή του ΗΤΑ μπορεί να συντελέσει καθοριστικά στη διευκόλυνση των διαδικασιών αυτών, εξοικονομώντας παράλληλα πόρους για το σύστημα Υγείας. «Έχοντας η χώρα μας καθυστερήσει την εισαγωγή του ΗΤΑ μπορεί να αξιοποιήσει τη γνώση άλλων κρατών και να χρησιμοποιήσει τις βέλτιστες πρακτικές για να διαμορφώσει ένα λειτουργικό μοντέλο αποφεύγοντας λάθη και εμπόδια.  Να δημιουργήσει ένα σύστημα ΗΤΑ προσαρμοσμένο στο τοπικό σύστημα Υγείας που θα έχει ως κύριο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης και να μην αποτελέσει ένα εργαλείο για τον περιορισμό της δαπάνης» σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου. 

 

Ενώ, ο Πρόεδρος PhRma Innovation Forum -PIF κ. Μάκης Παπαταξιάρχης τόνισε ότι το HTA δεν είναι κάτι καινούργιο. Προσδιορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως συστημική και συστηματική ανάλυση των πραγμάτων. Ασφαλώς δεν είναι ένα εργαλείο ελέγχου του κόστους, αλλά ένα εργαλείο προσαρμογής και αποδοχής των πλέον αξιόλογων  φαρμάκων σε όλα τα επίπεδα και προσαρμογής των δεδομένων εντός των περιορισμένων πόρων και ότι μπορεί να αποτελέσει  παρέμβαση και όχι μια κοστολογική προσέγγιση στην Ελλάδα.

 

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τη νομοθέτηση του Φορέα Αξιολόγησης ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θ. Κωλέτης. Ωστόσο τόνισε ότι «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός για την καθυστέρηση ή απαγόρευση  στην πράξη της εισαγωγής κάθε μορφής καινοτομίας με τελικό σκοπό τη συγκράτηση της δαπάνης». Παράλληλα διευκρίνισε ότι «λέγοντας καινοτομία δεν εννοούμε  μόνο τη θεραπεία αλλά και τα φάρμακα οριακής καινοτομίας. Τα φάρμακα αυτά σημαίνουν καλύτερη συμμόρφωση και ποιότητα ζωής για τους ασθενείς, καλύτερα προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας καθώς και σημαντικές εξοικονομήσεις για τα ταμεία. Δυστυχώς το πλαίσιο για το ΗΤΑ στερεί τα κίνητρα για την ανάπτυξης τους επιβάλλοντας υπερβολικούς περιορισμούς εξισώνοντας τα με τα απλά γενόσημα δραστικής». 

 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων κ. Γεράσιμος Λειβαδάς επεσήμανε ότι στην Ελλάδα η αξιολόγηση των Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων έχει ως βασικό κριτήριο όλων των διαγωνισμών τη συμφερότερη προσφορά  με βάση τη χαμηλότερη τιμή. «Θα πρέπει να αλλάξει η αντίληψη αυτή γιατί η αξιολόγηση βασίζεται στην ποιότητα και όχι την τιμή» τόνισε ο κ. Λειβαδάς.

Ενώ, και ο κ. Ευάγγελος Γεωργίου Πυρηνικός Ιατρός, Καθηγητής ΕΚΠΑ κατά την ομιλία ανέφερε ότι «σήμερα το κέρδος εξαρτάται από την αύξηση της παραγωγής και όχι από την ποιότητα κάτι που είναι αντίθετο με το συμφέρον των ασθενών. Υπάρχουν οι γνωστές ανεπάρκειες του συστήματος των προμηθειών». Οι διαρθρωτικές ενέργειες πρέπει να έχει στόχο η βελτίωση της αξίας που παρέχεται στους ασθενείς όπως είπε και τόνισε και αυτός ότι η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται με βάση την αξία και όχι την τιμή. 

 

Οι βασικές παράμετροι της πολιτικής υγείας του υπουργείου  εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Γιώργος Γιαννόπουλος αφορούν:

Την ισότιμη πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες υγείας, με βασικό εργαλείο όλο και μεγαλύτερη την επάρκεια του Δημοσίου τομέα. 

Την αναγκαιότητα του επαναπροσδιορισμού του ύψους των Δημοσίων δαπανών συμπεριλαμβανομένου και του κλειστού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ. 

Την  αναδιανομή που  επιχειρείται μέσω της πολιτικής υγείας και της άρσης των ανισοτήτων που υλοποιείται κατά κανόνα από την αναλογική συμμετοχή στο θέμα της φορολόγησης και των ασφαλιστικών εισφορών και όχι στο επίπεδο της λήψης των υπηρεσιών. 

Την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος η οποία περνά μέσα από μέτρα που παρεμβαίνουν στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. 

Ενώ, συμπλήρωσε ότι το υπουργείο προσπαθεί να περάσει σε όλους όσοι εφαρμόζουν την πολιτική (νοσοκομεία, ιατρούς, διοικητές κλπ) την  ενσωμάτωση στην αξιολόγηση της δουλειάς την ασθενοκεντρική προσέγγιση. 

 

Ο κ. Κώστας Αθανασάκης Οικονομολόγος Υγείας ΕΣΔΥ είπε ότι η αξιολόγηση των τεχνολογιών Υγείας δεν είναι κάτι άλλο από μια ορθολογική και με διαφάνεια δομημένη διαδικασία. Ωστόσο, παραδέχθηκε κανείς δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα ποιο είναι το καλύτερο σύστημα ΗΤΑ καθώς υπάρχουν τόσα διαφορετικά συστήματα στην ΕΕ όσες και οι χώρες.

Ανεξάρτητα από την μεθοδολογική προσέγγιση στην αξιολόγηση, κοινός παρονομαστής είναι η διαφάνεια των διαδικασιών είπε, ενώ, η  εισαγωγή ενός συστήματος ΗΤΑ είναι απαραίτητη για την βελτίωση της αποδοτικότητας της δαπάνης. 

Οι διαδικασίες ΗΤΑ σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη  οφείλουν να αποσκοπούν: 

α) Στη μέτρηση και πιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας από την εισαγωγή μιας τεχνολογίας υγείας 

β) στην κινητοποίηση της ανάπτυξης τεχνολογιών οι οποίες θα στοχεύουν στις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών. 

Ένα σύστημα ΗΤΑ οφείλει να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες της χώρας, τις δυνατότητες, αλλά και τις ανάγκες της διαδικασίας λήψης αποφάσεων οφείλει να διακρίνεται από σαφείς διαδικασίες, κοινωνική λογοδοσία και να λαμβάνει υπόψη τις απόψεις και τις ανάγκες των χρηστών, σημείωσε ο κ. Αθανασάκης.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις