Χρηστικά

Αναδρομικοί φόροι σε συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν!


Σε μια απίστευτη τακτική καταφεύγουν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, καθώς αρνούνται να διαγράψουν φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις σε χιλιάδες συνταξιούχους, παρότι οι υποθέσεις τους έχουν παραγραφεί.

Πρόκειται για την υπόθεση των αναδρομικών των ετών 2011 - 2014 που βεβαιώθηκαν από την ΑΑΔΕ στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020, ωστόσο, η κοινοποίηση των πράξεων προσδιορισμού του φόρου ήταν εκπρόθεσμες και είχαν παραγραφεί.

Αξιοσημείωτο είναι πως, με αποφάσεις τριών δικαστηρίων, οι οποίες «επικυρώθηκαν» με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίθηκε, ότι, η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού του φόρου, θα πρέπει όχι μόνο να εκδοθεί εντός της προθεσμίας παραγραφής, αλλά και να κοινοποιηθεί στον υπόχρεο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και όχι έπειτα από αυτή.

Υπήρξαν μάλιστα και εκατοντάδες αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, οι οποίες είναι πανομοιότυπες και δικαίωσαν όσους προσέφυγαν.

Όμως, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, αρνούνται να γενικεύσουν την εφαρμογή των αποφάσεων των δικαστηρίων και της ΔΕΔ.

Έτσι σήμερα, από τους δεκάδες χιλιάδες που έχουν το πρόβλημα δικαιώθηκαν μόλις 1.400 οι οποίοι είτε προσέφυγαν στα δικαστήρια είτε στη ΔΕΔ.

Οι υπόλοιποι δεν μπορούν να προσφύγουν στη ΔΕΔ, καθώς οι ΔΟΥ, έχουν εντολή να μην παραλαμβάνουν τις προσφυγές των συνταξιούχων, επειδή υποστηρίζουν πως είναι εκπρόθεσμες, ενώ στους λογαριασμούς τους στο Taxisnet είναι χρεωμένοι με τους φόρους επί των αναδρομικών.

Οι εφοριακοί υπάλληλοι τους ενημερώνουν, πως, αν θέλουν μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, τα οποία όμως έχουν ήδη εκδώσει αποφάσεις!

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχες αποφάσεις δικαστηρίων, που αφορούσαν στην παραγραφή λόγων 5ετίας, μεγάλες υποθέσεις φορολογουμένων, όπως οι λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Εμβασμάτων, υπήρξε γενική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και επιστράφηκαν φόροι εκατομμυρίων ευρώ.

Αντίθετα στους συνταξιούχους, εφαρμόζεται η τακτική του εγκλωβισμού τους, ώστε να αναγκαστούν να πληρώσουν.

Οι αποφάσεις της ΔΕΔ

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, μετά από αιτήματα συνταξιούχων εξέδωσε αποφάσεις που αναφέρουν συγκεκριμένα:

 «Επειδή, εν όψει των ανωτέρω συνάγεται ότι η διακοπή της προθεσμίας παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για χρήσεις, περιόδους, φορολογικές υποθέσεις ή υποχρεώσεις πριν από την έναρξη ισχύος του Κ.Φ.Δ. (και άρα μέχρι τις 31-12-2013), συντελείται όχι μόνο με την έκδοση της οικείας καταλογιστικής πράξης, αλλά προαπαιτεί και την κοινοποίηση αυτής στο πρόσωπο σε βάρος του οποίου χωρεί ο καταλογισμός.
Επειδή, εν προκειμένω η προσβαλλόμενη πράξη εκδόθηκε την 23η-12-2019 και κοινοποιήθηκε την εντός του έτους 2020, ήτοι μετά την παρέλευση του έτους της παραγραφής. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την κρίση του Σ.τ.Ε., όπως αποτυπώθηκε επί της προαναφερθείσας απόφασης, ο σχετικός ισχυρισμός της προσφεύγουσας ότι το δικαίωμα του Δημοσίου έχει παραγραφεί, γίνεται αποδεκτός».

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019 εντόπισε πως κάποιοι συνταξιούχοι έλαβαν αναδρομικά το έτος 2013, τα οποία δεν τα δήλωσαν το έτος 2014.

Επειδή οι υποθέσεις τους παραγράφονταν την 31η Δεκεμβρίου 2019, δόθηκε εντολή να σταλούν εσπευσμένα οι «πράξεις προσδιορισμού του φόρου».

Όμως δεν πρόλαβαν να σταλούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019, αλλά έφτασαν στα χέρια των υπόχρεων στις αρχές Ιανουαρίου του 2020.

Στις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν, η ΑΑΔΕ υποστήριξε ότι, δεν τίθεται θέμα παραγραφής, αφού σημασία έχει ο χρόνος έκδοσης του ειδοποιητηρίου και όχι της κοινοποίησης.

Όμως, τρείς αποφάσεις δικαστηρίων (διοικητικά Εφετεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης) έκριναν το αντίθετο, όπως κατόπιν και το ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγε η ΑΑΔΕ, αλλά έχασε την υπόθεση.

Η αποδοχή από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, της απόφασης του ΣτΕ σημαίνει, ότι εκτός από τη δικαίωση των συνταξιούχων και τη διαγραφή φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων γι αυτούς, διαγράφονται οι αντίστοιχοι φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις που επιβλήθηκαν εκπρόθεσμα.

Όμως η ΑΑΔΕ, δεν έχει εκδώσει ακόμη τη σχετική απόφαση, κρατώντας εγκλωβισμένους τους συνταξιούχους.

Διαβαστε επισης