Χρηστικά

Αναδρομικό χαράτσι για τις αγορές ακινήτων!


Στο «μικροσκόπιο» της Εφορίας όλα τα συμβόλαια της περιόδου 2001-2011. Ποιοι φορολογούμενοι θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» των ελεγκτικών αρχών

 Αντιμέτωποι με αναδρομικό χαράτσι θα τεθούν όσοι αγόρασαν ακίνητα την περίοδο 2001-2011 και δήλωσαν στην Εφορία την χαμηλότερη αντικειμενική αξία, αντί της εμπορικής-πραγματικής αξίας, με απώτερο σκοπό να πληρώσουν μικρότερο φόρο. Επρόκειτο για μια συνήθη πρακτική που εφαρμόζονταν εκείνο την «αμαρτωλή» περίοδο, προς χάριν των εργολάβων, που είχε τη έμμεση «συναίνεση» των τραπεζών και του κράτους. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτοί που θα κληθούν ξανά να βάλουν το χέρι στην τσέπη, χωρίς να είναι άμοιροι ευθυνών, είναι οι πολίτες.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Εφορία έχει ήδη ξεκινήσει ενδελεχείς ελέγχους για τις αγοραπωλησίες ακινήτων την δεκαετία 2001-2011, όπου κατασκευάστηκαν 182.103.538 τ.μ. Σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς που έχουν γίνει, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία», για τα 182.103.538 τ.μ. που κατασκευάστηκαν, την προαναφερθείσα δεκαετία, το επιπλέον τίμημα ξεπερνά το ποσό των 182 δισ. ευρώ!

Οι ελεγκτικές αρχές θα προχωρήσουν στη διασταύρωση, ανά περιπτώσεις ακινήτων, του ποσού που δηλώθηκε στην Εφορία και με το αντίστοιχο που καταβλήθηκε στο τραπεζικό λογαριασμό του εργολάβου (εμπορική-πραγματική αξία). Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση διαφορά, στο ποσό που δηλώθηκε στην Εφορία, με αυτό της κατάθεσης στον εργολάβο, τότε ο φορολογούμενος θα έρθει αντιμέτωπος με το εξής: Θα κληθεί να πληρώσει αναδρομικά, φόρο μεταβίβασης για το τίμημα της αξίας της συναλλαγής που δεν δηλώθηκε στην Εφορία.

Σε κάθε περίπτωση η Εφορία-και καλώς το πράττει-επιχειρεί ένα «ξεσκόνισμα» εκείνης της επίμαχης περιόδου και της κοινής πρακτικής που ακολουθούνταν κατά την αγορά ακινήτων και προέβλεπε την αναγραφή  στα συμβόλαιο, της αντικειμενικής αξίας έναντι της πραγματικής εμπορικής.

Η εν λόγω «μέθοδος» και διαδικασία γίνονταν εις γνώσιν τους κράτους και των τραπεζών, που εν «πολλοίς» την ενίσχυσαν κιόλας. Ως γνωστόν εκείνη την περίοδο και όχι μόνο το Δημόσιο παρείχε εκπτώσεις φόρου για τα στεγαστικά δάνεια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις