Κάτι φαίνεται πως κινείται παρασκηνιακά γύρω από την ακανθώδης συζήτηση του χρέους με το Bloomberg ν' αναφέρει πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει μέτρα κατά τα οποία θα οδηγούν στην αυτόματη επιμήκυνση της διάρκειας ομολόγων κρατών που ζητούν βοήθεια από τον ESM. Άξιο αναφοράς, για τον χρόνο που επελέγη, η σημερινή τοποθέτηση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ το οποίο ανέφερε ότι δεν έχει γίνει κάποια κουβέντα για το ελληνικό χρέος, για την ώρα. Ως γνωστόν, η Γερμανία στο τέλος του 2015 ήταν αντίθετη στα σχέδια για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συζήτηση φέτος. Οι επικριτές λένε ότι η στρατηγική αυτή διακινδυνεύει να διώξει τους επενδυτές από την Ευρωζώνη και να ενοχλήσει άλλες χώρες της Ευρωζώνης που ακόμη συνέρχονται από την κρίση χρέους.
"Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες και τους κρατικούς προϋπολογισμούς πρέπει να μειωθούν και πρέπει να αποσυνδεθούν μεταξύ τους, ιδιαίτερα για να ενισχυθεί η τραπεζική ένωση", ανέφερε το γερμανικό υπουργείο, προσθέτοντας: "Μέρος αυτού θα μπορούσε να είναι η καθιέρωση μίας διαδικασίας αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους, όπου η αυτόματη επιμήκυνση της διάρκειάς του σε περίπτωση που ζητείται βοήθεια από τον ESM αποτελεί μία από αρκετές πιθανές επιλογές".
Ενδεχόμενη επιβολή αυτόματων μέτρων αναδιάρθρωσης (χρέους) θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους δανεισμού, πιθανόν για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, και θα διεύρυνε τα spreads (τις διαφορές) των αποδόσεων των ομολόγων καθώς θα αυξάνονταν οι κίνδυνοι αθέτησης πληρωμών, δήλωσε ο Matthias Kullas, που είναι επικεφαλής της διεύθυνσης οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Centre for European Policy) στο Φράιμπουργκ.
Υψηλόβαθμοι βουλευτές στις επιτροπές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ προτείνουν ότι η αυτόματη παράταση της διάρκειας των ομολόγων, θα μπορούσε να συνεπάγεται, επίσης, την απαγόρευση διαπραγμάτευσης του χρέους των χωρών που ζητούν βοήθεια. "Το πάγωμα των κρατικών ομολόγων για τρία χρόνια, από τη στιγμή που μία χώρα υποβάλει αίτηση για βοήθεια, θα μπορούσε να προστατεύσει χρήματα των φορολογουμένων", δήλωσε η 'Αντγιε Τίλμαν, εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για τη χρηματοπιστωτική πολιτική. Μία τέτοια επιλογή θα έπρεπε να περιορισθεί για το μέλλον, για τις νέες εκδόσεις ομολόγων, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Μέρκελ, ο Ραλφ Μπρινκχάους.
Σόιμπλε: Δεν έχει γίνει συζήτηση με την Ελλάδα για το χρέος
Έως τώρα δεν έχουν γίνει συζητήσεις με την Ελλάδα για το χρέος, τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, κληθείσα να σχολιάσει δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο συζητείται το ενδεχόμενο να αναλαβει ο ESM διμερή δάνεια από το πρώτο πακέτο στήριξης και να διαθέσει στην Ελλάδα φρέσκο χρήμα με ευνοϊκότερους όρους.
Είναι απολύτως λογικό να μην έχει γίνει συζήτηση για το χρέος "διότι έχει συμφωνηθεί ότι πρέπει πρώτα να γίνει η αξιολόγηση, η οποία θα προσδιορίσει και καθοριστικά ποια πορεία θα πάρουν μακροπρόθεσμα οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα" δήλωσε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι υπό αυτή την έννοια δεν τίθενται αυτά τα ερωτήματα αυτήν τη στιγμή.
"Εμείς θα περιμένουμε τώρα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά, πιθανώς, θα υπάρξει μία τέτοια διαβούλευση. Αλλά από αυτήν τη θέση δεν μπορώ να προτρέξω με εικασίες" κατέληξε.