Η παραλία των δυο χωρών και των τεσσάρων νομών, βρίσκεται μόλις 20 χλμ δυτικά της Καβάλας, μιάμιση ώρα από τη Θεσσαλονίκη, 40 χλμ. από τις Σέρρες, 30 χλμ. από τη Δράμα και κάτι λιγότερο από τρεις ώρες από τη Βουλγαρία. Το όνομα αυτής: Αμμόλοφοι.
Μια παραλία, την οποία οι Βούλγαροι τουρίστες προτιμούν πλέον φανατικά. Μια παραλία, οι υποδομές της οποίας την τελευταία δεκαετία αναπτύχθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς.
Συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες και λουόμενους καθώς θυμίζει κάτι από ...Καραϊβική και Κυκλάδες χάρη στα διαυγή, κρυστάλλινα και ρηχά νερά της.
Η παραλία αυτή βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, σε μια γωνιά της Ανατολικής Μακεδονίας και λόγω της άριστης ποιότητας των νερών της και της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς της κερδίζει δικαίως τις προτιμήσεις μικρών και μεγάλων, Ελλήνων και ξένων.
Οι φυσικοί αμμόλοφοι που σχηματίζονται κατά μήκος της ακτής έδωσαν το όνομά τους στην παραλία, που έχει μήκος 15 χλμ, όταν όλη η ακτογραμμή του Δήμου Παγγαίου έχει μήκος 55 χλμ.
Φιλοξενεί σήμερα περί τα δέκα beach bars, το ένα δίπλα στο άλλο, μαζί με επιχειρήσεις εστίασης και οργανωμένους χώρους για την εξυπηρέτηση των λουόμενων.
Ολόκληρη η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογική, καθώς βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Οισύμης, όπου μέχρι σήμερα ακόμα δεσπόζουν τα ερείπια του παλιού βυζαντινού κάστρου πάνω στην κατάφυτη χερσόνησο του Βρασίδα (ανακτορούπολη Νέας Περάμου).
Το γεγονός αυτό υποχρεώνει τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους Αμμόλοφους να έχουν εντός του αιγιαλού μόνο ξύλινες προσωρινές κατασκευές. Μεγάλη προσοχή δίνεται πλέον και στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος αφού κατά το παρελθόν είχαν διαπιστωθεί πολλές παράνομες ενέργειες κατά μήκος της ακτής, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της φυσιογνωμίας και της μορφολογίας της παραλίας.
Η παραλία των Αμμόλοφων βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Νέας Περάμου, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ραγδαία οικιστική και τουριστική ανάπτυξη. Τους καλοκαιρινούς μήνες, ο πληθυσμός της γραφικής παραθαλάσσιας προσφυγικής κωμόπολης τριπλασιάζεται, με αποτέλεσμα οι υποδομές και οι χώροι στάθμευσης να μην επαρκούν για την κάλυψη όλων των αναγκών τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους πολυάριθμους επισκέπτες.
Τα τελευταία χρόνια, η Νέα Πέραμος έγινε διάσημη και για την παραλία των Αμμόλοφων, γεγονός που την έχει καταστήσει έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη βόρεια Ελλάδα.
Καλοκαιρινή ξεγνοιασιά
Στους τρεις φυσικούς κολπίσκους που σχηματίζονται κατά μήκος της παραλίας, εντός των οποίων εκτείνονται οι Αμμόλοφοι, οι λουόμενοι μπορούν να χαρούν τη θάλασσα και ό,τι αυτή προσφέρει. Μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους, κάποια θαλάσσια σπορ ή απλώς, να απολαύσουν ελαφριά γεύματα και δροσιστικά κοκτέιλ ή να θαυμάσουν το τοπίο και τον καθαρό ορίζοντα, που όταν ο καιρός το επιτρέπει διακρίνεται μέχρι και το Άγιο Όρος!
Όσοι είναι λάτρεις της ηρεμίας και δεν επιθυμούν τα οργανωμένα beach bars μπορούν να επιλέξουν τον πρώτο κολπίσκο και συγκεκριμένα τις ακτές κάτω από τη χερσόνησο του Βρασίδα, απολαμβάνοντας το μπάνιο τους στη σκιά του βυζαντινού κάστρου. Εδώ, τα δέντρα και τα αμπέλια δημιουργούν πανέμορφες εικόνες ξεκουράζοντας όλες τις αισθήσεις. Στους άλλους δυο κολπίσκους με τους οργανωμένους χώρους για μπάνιο, η ξεγνοιασιά του καλοκαιρού παίρνει άλλη διάσταση.
Σε όλα τα beach bars υπάρχουν μεγάλα ευρύχωρα πάρκινγκ, ωστόσο χρειάζεται προσοχή στον διπλής κατεύθυνσης δρόμος που οδηγεί στους Αμμόλοφους, γιατί αν και ασφαλτοστρωμένος είναι ιδιαίτερα στενός και οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί, κυρίως τις μέρες μεγάλης αιχμής του καλοκαιρού.
Αργά το μεσημέρι, οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να απολαύσουν ολόφρεσκα ψάρια και εκλεκτούς ψαρομεζέδες σε μια από τις πολλές παραθαλάσσιες ταβέρνες της Νέας Περάμου ή της Νέας Ηρακλείτσας (απέχει μόλις 2 χλμ. από τη Νέα Πέραμο).
Να δοκιμάσουν εκλεκτά κρασιά της περιοχής αλλά και το αγνό τσίπουρο που παρασκευάζεται με την παραδοσιακή μέθοδο της απόσταξης από τους δεκάδες αμβυκούχους που λειτουργούν τα καζάνια τους στα γαυλοχώρια του Δήμου Παγγαίου.
Τόσο η παραλία της Νέας Περάμου όσο και της Νέας Ηρακλείτσας προσφέρονται για απογευματινούς περιπάτους, για βόλτες με ποδήλατα αλλά και για καφέ δίπλα στη θάλασσα. Στη Νέα Ηρακλείτσα λειτουργεί μαρίνα για τον ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών.
Καθώς θα φεύγουν από την παραλία, οι λουόμενοι μπορούν να προμηθευτούν φρέσκα φρούτα και κυρίως την παραδοσιακή τραγανή σουλτανίνα της περιοχής από τους υπαίθριους παραγωγούς.
Εξάλλου, ολόκληρος ο Δήμος Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας, έχει πολλές αμπελοκαλλιέργειες και η περιοχή φημίζεται για το καλό σταφύλι και το εξαιρετικής ποιότητας κρασί που παράγεται στα οργανωμένα οινοποιία.
Ακόμα και το σούρουπο, οι Αμμόλοφοι είναι μαγεία... Οι τελευταίες παρέες μαζεύουν ξύλα για τη φωτιά που θα ζεστάνει ελαφρά τη δροσιά της νύχτας, θα φωτίσει τον ουρανό με τα εκατομμύρια άστρα, ενώ οι ήχοι της μουσικής θα γεμίσουν την ατμόσφαιρα, με την κιθάρα της παρέας να κρατάει συντροφιά στον παφλασμό του κύματος...
Το φυσικό περιβάλλον των Αμμόλοφων
Το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής των Αμμόλοφων, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διακρίνεται για τη γραφικότητα, τη μοναδικότητα και το αναλλοίωτο του διαμορφωμένου τοπίου, το οποίο παρουσιάζει εντυπωσιακές εναλλαγές μεταξύ αμμοθινών διαφόρου μεγέθους και σχήματος, απέραντων παραλιών με ψιλή άμμο, συμπλεγμάτων βραχωδών ακτών, κολπίσκων και μικρών όρμων, μικρών χερσονήσων, καλλιεργούμενων εκτάσεων αμπέλων και ελιάς και φυσικών υψωμάτων που περικλείουν τα παραπάνω, καλυμμένων με μακία βλάστηση.
Η υπάρχουσα βλάστηση είναι σημαντική και εκτός των καλλιεργειών, των διαφόρων φυτεύσεων στα ιδιόκτητα κτήματα και της βλάστησης των υψωμάτων, παρουσιάζεται ενδιαφέρον για τα χαμηλά, ανθοφόρα και μη, φυτά και θάμνους που φύονται μέσα στις αμμοθίνες.
Η πανίδα της περιοχής περιλαμβάνει ποικιλία ερπετών, πτηνών, ψαριών και εντόμων συντελώντας στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος με αρμονική ισορροπία. Τα νερά της θάλασσας εμφανίζουν μεγάλη καθαρότητα, είναι ρηχά, συνήθως ήρεμα τους καλοκαιρινούς μήνες και για τους λόγους αυτούς ενδείκνυνται για κολύμβηση, θαλάσσια σπορ και ψάρεμα.
Η θαλάσσια αύρα που πνέει συχνά στη περιοχή κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες βοηθάει στο φυσικό δροσισμό και βέβαια στο μετριασμό των υψηλών θερμοκρασιών κατά τις περιόδους καύσωνα.