Επιχειρήσεις

ΑΜΚ, αναδιάρθρωση χρεών και μετοχικές αλλαγές στον «Σφακιανάκη»


Σε μία ακόμη προσπάθεια διάσωσης -εξυγίανσης αποδύονται οι βασικοί μέτοχοι και οι πιστωτές της εισηγμένης εταιρείας αυτοκινήτων "Σφακιανάκης",  που αντιμετωπίζει οξύτατο οικονομικό πρόβλημα, βαρυνόμενη με τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις και συσσωρευμένες ζημίες.

Οι μέτοχοι θα εισφέρουν νέα κεφάλαια στην εταιρεία, ενώ οι πιστώτριες τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση δανεισμού, με επιμήκυνση λήξεων και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση εγκρίθηκε αποφασίσθηκε να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5,1 εκατ. ευρώ - ή κατά το μέρος που θα καλυφθεί. Θα είναι μιά τονωτική "ένεση" που θα ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας, αλλά αποτελεί "σταγόνα στον ωκεανό" των χρεών, που προσεγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία "Σφακιανάκης" είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος-εισαγωγές των αυτοκινήτων Suzuki. Μέσω θυγατρικών δραστηριοποιείται επίσης στις λιανικές και στις μισθώσεις αυτοκινήτων, στην εισαγωγή-εμπορία χωματουργικών και μηχανολογικού εξοπλισμού, στην ενέργεια, τις ασφάλειες κλπ.

Μέσω της ΑΜΚ θα διαφοροποιηθεί και η μετοχική σύνθεση της εταιρείας. Με ποσοστό ελέγχουσας πλειοψηφίας θα βρεθεί ο νυν CEO της εταιρείας Σταύρος Τάκη, ο οποίος μαζί με τη σύζυγο του Mιράντα-Eυστρατία Σφακιανάκη, κόρη του ιδρυτή της εταιρείας, κατέχουν περίπου 32%.

Ο κ. Τάκη δεσμεύτηκε στην ΓΣ ότι όχι μόνο θα καλύψει το ποσοστό του, αλλά θα πάρει επιπλέον μετοχές αν μείνουν αδιάθετες. Ηδη έχει καταθέσει στο ταμείο της εταιρείας 3,5 εκατ. ευρώ γι αυτό το σκοπό.

Αντίθετα, η εταιρεία "Σφακιανάκης Συμμετοχών" που είναι βασικός μέτοχος, θα ασκήσει μόνον εν μέρει τα δικαιώματα της στην ΑΜΚ - κατά συνέπεια θα μειωθεί το ποσοστό της.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα συμμετάσχει ο τρίτος βασικός μέτοχος, το ζεύγος Κατερίνα Σφακιανάκη- Αθανάσιος Πλατιάς. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η δεύτερη κόρη του ιδρυτή της εταιρείας και ο σύζυγος της είχαν πουλήσει το 12% στο ζεύγος Mιράντα Σφακιανάκη-  Στ. Tάκη. Το ποσοστό τους έχει περιοριστεί σε περίπου 5%.

Η ΑΜΚ θα γίνει με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων, στους οποίους θα δοθεί και δικαίωμα προεγγραφής για απόκτηση τυχόν αδιάθετων μετοχών. Εκτιμάται όμως ότι η συμμετοχή μικροεπενδυτών θα είναι περιορισμένη.

Οι όροι της αύξησης (αναλογία νέων/παλαιών μετοχών και τιμή διάθεσης) δεν έχουν καθοριστεί