Την τακτική των μικρών, καθημερινών προκλήσεων συνεχίζει η Τουρκία, με κινήσεις έμμεσης αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, αποφεύγοντας όμως ενέργειες που θα ανάγκαζαν την Ελλάδα να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της με κίνδυνο θερμού επεισοδίου.
Με σχεδιασμό και μεθοδικότητα η Αγκυρα συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας αμηχανία στην Αθήνα, όπου πολιτική και στρατιωτική ηγεσία προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των τουρκικών ενεργειών, ώστε να μην υποχρεωθούν να αναλάβουν δράση που θα περιέπλεκε την κατάσταση και θα ανέβαζε επικίνδυνα το «θερμόμετρο» στην περιοχή.
Η κυβέρνηση έχει μιλήσει για «κόκκινες γραμμές». Δυσκολεύεται όμως να αποφασίσει αν και πότε κάποια ενέργεια της Τουρκίας συνιστά παραβίαση αυτού του έσχατου ορίου ανοχής, που θα υποχρέωνε την ελληνική πλευρά να αντιδράσει δυναμικά.
"Πρόβα" μελλοντικών ενεργειών
Σ’ αυτή την αμήχανη θέση βρίσκεται πάλι σήμερα, μετά την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. γύρω στις 6 το πρωί, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Αν και επανειλημμένα ο Ερντογάν και οι υπουργοί του είχαν προαναγγείλει μια τέτοια κίνηση, τα πολιτικοστρατιωτικά επιτελεία στην Αθήνα δεν την ανέμεναν άμεσα. Τώρα εκτιμούν ότι η πρόκληση αυτή είναι ένας "πόλεμος νεύρων" στο πλαίσιο των καθημερινών "υβριδκών απειλών", αλλά και μία κίνηση τεσταρίσματος ελληνικών αντιδράσεων, ενόψει μελλοντικών ενεργειών σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ως έμμεσο μήνυμα προθέσεων της τουρκικής πλευράς ερμηνεύεται το γεγονός ότι η νέα προκλητική ενέργεια πραγματοποιείται στην επέτειο της τραγωδίας των Ιμίων.
Το τουρκικό πλοίο εισήλθε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και νοτιανατολικά της Κρήτη, προερχόμενο από την κυπριακή, όπου έκανε παρανόμως έρευνες κοντά στο σημείο που συναντώνται η ελληνική με την κυπριακή και την αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα.
Από την είσοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, κοντά του βρίσκεται η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς του Πολεμικού Ναυτικού που ήταν ελλιμενισμένη στην Κάρπαθο.
Φταίει ο... καιρός;
Αμήχανη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Γνωστοποίησε το συμβάν, όμως με διαρροές προσπάθησε να το υποβαθμίσει, αποδίδοντάς το σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Επιπλέον επισήμανε ότι το ερευνητικό σκάφος δεν συνοδεύεται από πολεμικά πλοία και ότι δεν πόντισε καλώδια για έρευνες,
Όμως, από τις καταγραφές των σχετικών μετεωρολογικών ιστότοπων προκύπτει ότι είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός περί δυσμενών καιρικών συνθηκών. Στην περιοχή επικρατούσε ηλιοφάνεια, με ανέμους 2-4 μποφώρ), γεγονός που επιβεβαίωνανκάτοικοι των Δωδεκανήσου με τηλεφωνήματά τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς που μετέδιδαν τη σχετική είδηση
Επίσης εντύπωση προκαλεί η ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ στην οποία αναφέρεται το FIR και όχι η υφαλοκρηπίδα: “Το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ”, αναφέρει το σχετικό κείμενο..