Πολιτική

Άμεση διάγνωση του εμφράγματος επιτυγχάνει νέα εξέταση


Μια καινοτόμος διαγνωστική μέθοδος που βασίζεται στην εξέταση της πρωτεΐνης τροπονίνης Τ, μειώνει δραστικά το χρόνο διάγνωσης του εμφράγματος -σε μία μόλις ώρα- και δίνει τη δυνατότητα για ταχύτερη χορήγηση θεραπείας και αποτελεσματικότερη χρήση των ιατροφαρμακευτικών πόρων.

Όπως έχει αποδειχθεί, η γρήγορη και αξιόπιστη διάγνωση του εμφράγματος είναι ζωτικής σημασίας, καθώς για κάθε ώρα που καθυστερεί η χορήγηση θεραπευτικής αγωγής από τη στιγμή εκδήλωσης των συμπτωμάτων αυξάνεται ο κίνδυνος θνησιμότητας. 

Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης TRAPID-AMI, που δημοσιεύθηκαν διαδικτυακά στα Χρονικά της Επείγουσας Ιατρικής, επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μια καινοτόμο προσέγγιση, που εξασφαλίζει ταχύτερη διάγνωση του εμφράγματος σε ασθενείς με οξεία στηθάγχη. Η στρατηγική αυτή βασίζεται στην εξέταση καρδιακής τροπονίνης Τ υψηλής ευαισθησίας της Roche, χάρη στην οποία ο απαιτούμενος χρόνος παρατήρησης για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό του εμφράγματος μειώνεται από 3-6 ώρες σε μόλις 1 ώρα. 

Όπως αναφέρει ο Christian Mueller, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, ένας από τους κύριους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη, «Χάρη σ’ αυτή τη νέα προσέγγιση, μπορούμε τώρα να μειώσουμε το χρόνο διάγνωσης του εμφράγματος για εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως, οι οποίοι προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με οξύ θωρακικό πόνο. Οι ασθενείς δε χρειάζεται πια να περιμένουν τρεις ώρες ή και περισσότερο χωρίς να γνωρίζουν εάν πάσχουν από κάποια θανατηφόρα νόσο ή αν ο θωρακικός πόνος που νιώθουν οφείλεται σε άλλες αιτίες».  

Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου - Κάθε λεπτό μετράει

Η καρδιακή προσβολή, ή οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΟΕΜ), αποτελεί σύνηθες καρδιακό επεισόδιο, κατά το οποίο διακόπτεται η παροχή αίματος σε μια περιοχή της καρδιάς με αποτέλεσμα να νεκρώνονται τα μυϊκά κύτταρα. Η άμεση χορήγηση θεραπευτικής αγωγής κρίνεται απαραίτητη, καθώς για κάθε 30 λεπτά που περνούν ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξάνεται κατά 7,5% στους ασθενείς με ΟΕΜ. Οι ασθενείς με στηθάγχη και άλλα συμπτώματα που παραπέμπουν σε ΟΕΜ αποτελούν περίπου το 10-20% των περιπτώσεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρεται ένα έμφραγμα κάθε 43 δευτερόλεπτα.4 

Έλεγχος της τροπονίνης

Η τροπονίνη είναι μια πρωτεΐνη του μυοκαρδίου, η οποία εκλύεται στην κυκλοφορία του αίματος σε περίπτωση εμφράγματος. Ένας περιορισμός των αιματολογικών εξετάσεων τροπονίνης παλαιότερης γενιάς είναι ο χρόνος που χρειαζόταν για να ανιχνευθεί  η έκλυση της τροπονίνης, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις ανερχόταν στις έξι ώρες για τα λιγότερο ευαίσθητα τεστ. Ο δείκτης θνησιμότητας από έμφραγμα είναι ιδιαίτερα υψηλός τις πρώτες ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, και ως εκ τούτου η έγκαιρη διάγνωση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα και πιθανότατα σώζει ζωές.  

Σύσταση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας 

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) ενστερνίστηκαν αυτή την ταχεία διαγνωστική προσέγγιση στην ετήσια συνάντησή τους στο Λονδίνο (ΗΒ) τον Αύγουστο του 2015. Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την κλινική πρακτική (2015 ESC NSTEMI) υποστηρίζουν πλέον τον μιας ώρας διαγνωστικό αλγόριθμο με υψηλής ευαισθησίας τεστ τροπονίνης που επικυρώθηκε με τη μελέτη TRAPID-AMI.