Στόχος η λειτουργία νέων Μονάδων Υγείας σε τοπικό επίπεδο καθώς και προσλήψεις προσωπικού στο χώρο της Υγείας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σήμερα στην ομιλία του μετά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Υγείας.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός άμεσος στόχος μέχρι τα τέλη του ’17 είναι να λειτουργήσουν 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 αστικές περιοχές.
Τα κριτήρια που θα επιλεγούν οι περιοχές αυτές είναι οι υγειονομικές τους ανάγκες όπως τόνισε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι από τον Οκτώβριο του ’16 έχουν προσληφθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας περίπου 9.000 εργαζόμενοι. Οι 3.000 ήταν μόνιμοι ενώ, έχουν προκηρυχτεί θέσεις για ακόμα 9.500 άτομα εκ των οποίων οι 5.000 θα είναι μόνιμοι και από αυτούς τους 5.000 οι 2.000 θα είναι γιατροί.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι το νούμερο των 9.000 δεν σημαίνει ότι αυξήθηκαν 9.000 όσοι υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί υπήρχαν αρκετές αποχωρήσεις, αλλά όπως σημείωσε αντιστράφηκε πλήρως η ροπή που ήταν για 4 χρόνια δραματική μείωση προσωπικού και για πρώτη φορά από το 2015 και μετά έχουμε αύξηση του προσωπικού.
Ανακοίνωσε επίσης, ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει προκήρυξη 790 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, με προτεραιότητα στη στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Επισήμανε ότι την περασμένη Τετάρτη υπογράφηκε, από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, η έγκριση για την προκήρυξη των θέσεων αυτών από τα νοσοκομεία και πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχουν προκηρυχθεί όλες οι θέσεις.
Ο πρωθυπουργός, επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια για ενίσχυση του ΕΣΥ με το αναγκαίο προσωπικό. Επίσης τόνισε ότι στο πλαίσιο του νέου μεσοπρόθεσμου 2015-2018, έχουν στηριχτεί αθροιστικά, με πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Στάθηκε επίσης στο θέμα των αλλαγών που έχουν γίνει στο ΕΣΥ λέγοντας, ότι οι αλλαγές στο θέμα των ιδιωτικών εργολαβιών στη φύλαξη, στην καθαριότητα και στην σίτιση έχουν αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για την λειτουργία των νοσοκομείων και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για το δημόσιο ταμείο.
Τέλος, παραδέχθηκε ότι η εικόνα του ΕΣΥ δεν είναι ευχάριστη και χρειάζονται ακόμα να γίνουν σημαντικές αλλαγές, ενώ σημείωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς και το ιατρικό, το νοσηλευτικό και το παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, δίνουν μια μεγάλη μάχη σε έναν δύσκολο αγώνα για να ξαναστήσουν τα δημόσια νοσοκομεία στα πόδια τους.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η δημόσια Υγεία ήταν στα όρια της κατάρρευσης όταν παρέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με συνειδητές επιλογές ιδεολογικού χαρακτήρα που λένε ότι ο καθολικός και δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας είναι αντίληψη ξεπερασμένη, και προκειμένου να ανοίξει το πεδίο στα ιδιωτικά συμφέροντα του χώρου. Όπως είπε, πριν ακόμα η χώρα μπει σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η Υγεία ήταν ένας τομέας κατασπατάλησης πόρων, προκλητικών υπερτιμολογήσεων φαρμάκων και προμηθειών.
Μίλησε για βρώμικες συναλλαγές και αλισβερίσια, τονίζοντας ότι ο τομέας της Υγείας ήταν μια διαρκής λεηλασία εξωφρενικής κλίμακας του δημόσιου συμφέροντος.