Οικονομία

Alpha Bank: Ποιοι κλάδοι πρωταγωνιστούν στις επενδύσεις


Οι κλάδοι της βιομηχανίας, της δημόσια διοίκησης και άμυνας, καθώς και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, αποτελούν τους στυλοβάτες των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει σε έκθεση της Alpha Bank που βασίζεται στα πρόσφατα αναρτημένα στην Eurostat ετήσια στοιχεία, πάνω από τις μισές συγκεντρώθηκαν σε τρεις κλάδους το 2023, δηλαδή στη βιομηχανία, στη δημόσια διοίκηση και άμυνα και στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας.

Συγκεκριμένα, οι περισσότερες επενδύσεις καταγράφονται στον κλάδο της βιομηχανίας, με συνολικό ύψος Ευρώ 5,4 δισ. έναντι Ευρώ 5,2 δισ. το 2022.

Σημειώνεται ότι θετικοί ρυθμοί ετήσιας μεταβολής καταγράφονται στις βιομηχανικές επενδύσεις από το 2018, με τις σωρευτικές επενδύσεις στον κλάδο να ανέρχονται την τελευταία εξαετία σε Ευρώ 27,3 δισ. και πάνω από τις μισές να κατευθύνονται στη μεταποίηση. Παράλληλα, στον κλάδο της δημόσιας διοίκησης και άμυνας, οι επενδύσεις υπερέβησαν τα Ευρώ 5,3 δισ. το 2023 (+13,4%), διατηρώντας θετικό ρυθμό μεταβολής για τέταρτο διαδοχικό έτος. Εξίσου σημαντικές είναι οι επενδύσεις στον τομέα της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, οι οποίες ανήλθαν σε Ευρώ 5 δισ., αυξημένες κατά περίπου Ευρώ 1 δισ. έναντι του 2022. Οι επενδύσεις ωστόσο, στον εν λόγω κλάδο υπολείπονται σημαντικά των αντίστοιχων πριν την οικονομική κρίση (2007: Ευρώ 25,6 δισ.).

Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις σε τρεις κλάδους κατέγραψαν ετήσια μείωση το 2023, με τη μεγαλύτερη εξ αυτών να σημειώνεται στη μεταφορά και αποθήκευση (-14%, έναντι +37% το 2022), ενώ ακολούθησαν η εκπαίδευση (-5,6%) και οι επαγγελματικές και τεχνικές δραστηριότητες (-3,3%). 

Οι προοπτικές αναφορικά με την περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων στο αναπτυξιακό μείγμα διαφαίνονται θετικές. Σε αυτό συνηγορούν μια σειρά από παράγοντες όπως:

Πρώτον, η αναμενόμενη σημαντική αύξηση, τη διετία 2025-2026, των προβλεπόμενων δαπανών για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Συγκεκριμένα, η εισροή πόρων τόσο από το σκέλος των επιχορηγήσεων του ΤΑΑ όσο και από τις εκταμιεύσεις του δανειακού σκέλους αναμένεται να εντατικοποιηθούν την επόμενη διετία. Αυτό αναμένεται να δώσει ώθηση στην επενδυτική δραστηριότητα τα επόμενα έτη καθώς ο μετασχηματισμός αυτών των πόρων σε ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου γίνεται με ελαφρά χρονική υστέρηση.

Δεύτερον, οι ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης, ως απόρροια της μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τρίτον, η ενίσχυση της ελκυστικότητας της χώρας ως επενδυτικού προορισμού μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας. Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας κατά μία βαθμίδα, σε BBB. Πρόκειται για την πρώτη αναβάθμιση εντός της επενδυτικής βαθμίδας εδώ και πάνω από 20 χρόνια, με την  απόφαση να εδράζεται στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα, την ενίσχυση των οικονομικών προοπτικών και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2025, οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,4% το 2025. Παράλληλα, το ποσοστό τους στο ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 17,5% έναντι 20,8% στην Ευρωζώνη, γεγονός που θα σηματοδοτήσει τον περιορισμό του επενδυτικού κενού, δηλαδή της διαφοράς των δύο εν λόγω ποσοστών, καταλήγουν οι αναλυτές της Alpha Bank.
 

Διαβαστε επισης