Η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει η βασική δύναμη που στηρίζει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνεται στην τακτική εβδομαδιαία ανάλυση-επισκόπηση της Alpha Bank, η οποία εστιάζει σε τρεις παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα.
Με αφορμή την προς τα πάνω αναθεώρηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του α΄ τρίμηνο, οι οικονομολόγοι της Alpha Bank επισημαίνουν δύο στοιχεία που αποτελούν ενθαρρυντικές ενδείξεις:
Α. Η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει ανθεκτική παρά (ι) την καθοδική πορεία του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης και (ιι) την υποτονική αύξηση της απασχόλησης.
Β. Η αύξηση της επενδυτικής δαπάνης για μηχανολογικό και μεταφορικό εξοπλισμό αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο για την εξέλιξη της παραγωγικότητας της εργασίας.
Αντικείμενο προβληματισμού πρεπει να αποτελέσει κατά την ανάλυση η αρνητική επίπτωση του εξωτερικού τομέα στην αύξηση του ΑΕΠ, που αποτελεί ένδειξη αδυναμίας ταχύτερης μεταβολής του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας.
Όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, με βάση τις τελευταίες προβλέψεις του ΟΟΣΑ (Economic Outlook, Ιούνιος 2017), η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 1,1%. Όλες οι μεταβλητές του ΑΕΠ, κυρίως η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις, αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με εξαίρεση τη μεταβολή των αποθεμάτων που θα έχουν σημαντική αρνητική επίπτωση.
Όσον αφορά στο πρώτο τρίμηνο του 2017, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την μεταβολή του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2017, έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση κατά 0,5%.
Σύμφωνα με την τράπεζα, η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει η βασική μεταβλητή που στηρίζει τον ρυθμό ανάπτυξης καθ' όλη τη διάρκεια του 2016 (όταν η οικονομική δραστηριότητα διατηρήθηκε στάσιμη) και στις αρχές του 2017. Προσθέτει ωστόσο πως η επίδραση αυτή υπεραντισταθμίστηκε από την αρνητική συμβολή του καθαρού εξωτερικού τομέα.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2017, η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλε κατά 1,2 εκατοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ, έναντι αρνητικής επίπτωσης 2,1 εκατοστιαίων μονάδων του εξωτερικού τομέα.
Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι η μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών στο πρώτο τρίμηνο του 2017, οφείλεται στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου.
Τέλος, τονίζουν πως ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης προσδιορίστηκε από τη θετική συμβολή των επενδύσεων κατά 0,6 εκατοστιαίες μονάδες και της μεταβολής των αποθεμάτων κατά 0,5 εκατοστιαίες μονάδες