Ολοι θέλουν να μάθουν που πάει ο Θείος Σαμ αυτή την εβδομάδα. Καθώς ο αγώνας δρόμου για τον Λευκό Οίκο πλησιάζει στο τέλος του και ο κόσμος περιμένει να εκπνεύσει. Ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μπροστά του διάφορες προκλήσεις.
Στις 27/10 το Sofokleousin έγραψε "Ανοικτή επιστολή Allianz προς ΗΠΑ"
Peter Lefkin, o Ανώτερος Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος Εξωτερικών Θποθέσεων στην Allianz America Corporation, σχετικά με τις πέντε πρώτες προτεραιότητες που πρέπει να θέσει ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ και θα πρέπει να δώσει αμέριστη προσοχή.
Μετάφραση απόδοση κειμένου από το allianz.com: Ελενα Ερμείδου
Επενδύσεις σε υποδομές:
Η οικονομία των ΗΠΑ θα επωφεληθεί τα μέγιστα από υπάρχον πρόγραμμα για τις επενδύσεις. Από την κατασκευή και επισκευή δρόμων, γεφυρών, αεροδρομίων, σιδηροδρομικών γραμμών. Ένα μεγάλο σύστημα στήθηκε μεταξύ 1960- 1970 αλλά δεν συντηρήθηκε όσο θα έπρεπε. Οι επενδύσεις σε υποδομές θα μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση που έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας των Αμερικανών στις μεγαλουπόλεις. Θα δημιουργήσουν επίσης μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες θέσεις εργασίας και μία περαιτέρω ώθηση της οικονομίας.
Δημοσιονομικό έλλειμμα:
Για πάνω από 16 χρόνια, τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν τις απασχολούσε το θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος ενώ το δημόσιο χρέος είχε σημειώσει άνοδο κατά περισσότερο από 350%, περίπου στα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια που βρίσκεται σήμερα, από 6 τρισεκατομμύρια το 2000. Πέρυσι, το έλλειμμα στο προϋπολογισμό αυξήθηκε στα 588 δισεκατομμύρια από 440 δισεκατομμύρια. Για τα επόμενα χρόνια, το έλλειμμα προβλέπεται να χτυπήσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, καθώς ο πληθυσμός γερνά και τα επιτόκια στα χαρτιά χρέους των ΗΠΑ αυξάνονται. Τα μεγάλα ελλείμματα και η αύξηση των επιτοκίων παραγκωνίζουν άλλες δαπάνες όπως τις δαπάνες για την άμυνα, την εκπαίδευση, την κοινωνική πρόνοια, και τις υποδομές. Ετσι, το πάρτι πρέπει να λήξει και ο λογαριασμός να πληρωθεί. Κανένα κράτος, ακόμα και οι ΗΠΑ παρά τον πλούτο τους, δεν μπορούν να δανείζονται για πάντα.
Κλιματική αλλαγή:
Είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να προσπαθήσουν. Το πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να παραταθεί . Οι Αμερικάνοι είναι πιο διχασμένοι από τους Ευρωπαίους, με κάποιους να φοβούνται ότι η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να βλάψει την παραγωγή της χώρας. Ωστόσο, άλλα έθνη έχουν αποδείξει ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει από την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Αν το θέμα της αλλαγής δεν αντιμετωπιστεί, τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές.
Κανονισμοί:
Η επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Πρόεδρος θα πρέπει να κάτσει να συζητήσει με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Sec). Την ίδια στιγμή, οι εποπτικοί κανονισμοί θα πρέπει να γίνουν λιγότερο σύνθετοι, να καθοδηγούνται από τις δυνάμεις της αγοράς, και να προωθούν τους κοινωνικούς στόχους. Οι νόμοι και οι κανονισμοί καθορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων και οι εταιρείες θέλουν σαφήνεια και συνέπεια και εφαρμογή των νόμων. Αντίθετα έχουν εκδοθεί χιλιάδες σελίδες για την νομοθεσία. Όπως, κάποτε είπε ο Τσώρτσιλ οι δεκάδες – χιλιάδες κανονισμοί καταστρέφουν την έννοια του δικαίου. Η επίτευξη της σωστής ισορροπίας είναι το κλειδί.
Η ανάπτυξη της μεσαίας τάξης:
Από το 2000, η ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε κατά 2%και το εισόδημα της μεσαίας τάξης παράμεινε στάσιμο σε μεγάλο βαθμό. Αυτό δημιουργεί πιέσεις οικονομικές και κοινωνικές. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δουλέψει ώστε να διασφαλίσει ότι φοιτητές και εργαζόμενοι έχουν τις δεξιότητες που χρειάζεται η οικονομία του 21ου αιώνα.