Πολιτική

Αλλάζουν τα δεδομένα για κέντρα φιλοξενίας προσφύγων


Νέα δεδομένα σε ότι αφορά τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων προκύπτουν μετά τα επεισόδια στα Διαβατά Θεσσαλονίκης όπου μερίδα της τοπικής κοινωνίας αντιδρά στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης στην περιοχή. Οι δήμαρχοι Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος και Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση, όπως σημειώνουν, προτείνουν ως εναλλακτικά σημεία χωροθέτησης την περιοχή «Σφαγεία» στα σύνορα των δήμων Δέλτα και Μενεμένης και το 561 στρατόπεδο στα Λουτρά Θέρμης.

Της Νάντιας Βασιλειάδου

Την πρότασή τους κατέθεσαν μιλώντας σήμερα στη δεύτερη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικών Ροών, στην οποία συμμετείχε ο ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και πλήθος δημάρχων. Ωστόσο πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναφερόμενες στην πρόταση των δημάρχων, σημειώνουν ότι θεωρούν απίθανη την υλοποίησή της καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (17-18 Φεβρουαρίου), οπότε η χώρα θα πρέπει να παρουσιάσει ουσιαστικά βήματα προόδου στο προσφυγικό, είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθεί η καταλληλόλητα των χώρων και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Στην πίεση χρόνου κάτω από την οποία πρέπει να ενεργήσει η χώρα ώστε να παρουσιάσει έργο κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής επικεντρώθηκε και ο ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος. Πρόσθεσε δε πως άκουσε τις προτάσεις των δημάρχων αλλά και τις επιφυλάξεις τους για τους χώρους υποδοχής που έχουν επιλεγεί, επισημαίνοντας πως οι όποιες ενστάσεις θα συνεξεταστούν με τα συναρμόδια υπουργεία.

Συμφωνούν οι δήμαρχοι για Σχιστό

Την ίδια στιγμή με τρεις προϋποθέσεις «κλειδιά» οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά εμφανίζονται θετικοί υπό προϋποθέσεις στη δημιουργία του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο Σχιστό.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους μετά από συνάντηση εργασίας που είχαν με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη  τονίζουν ότι «το προσφυγικό είναι ένα μείζον θέμα που καλείται να διαχειριστεί η χώρα μας και έχουμε καθήκον να συμβάλουμε όλοι στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα μας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά συμμετείχαν ο δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρετάκος, Κορυδαλλού Στ. Κασιμάτης, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκη και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη Κώστα Τσεφαλάς που εκπροσώπησε το δήμαρχο Γιώργο Ιωακειμίδη.

Οι προϋποθέσεις που θέτουν οι δήμαρχοι είναι:

1. Ο αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενούνται εκεί θα είναι τόσος ώστε να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

2. Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην διαμόρφωση σχεδίου διασποράς προσφύγων στο Λεκανοπέδιο και σε όλη τη χώρα με τη μεταφορά τους με τα πλοία από τα νησιά και σε άλλα λιμάνια εκτός του Πειραιά ώστε να είναι διαχειρίσιμο το θέμα και σε ακραίες συνθήκες.

3. Να υπάρξει ενημερωτική εκστρατεία των τοπικών κοινωνιών.

Εν τω μεταξύ σύσκεψη με θέμα «Αντιμετώπιση του προβλήματος της υψηλής συγκέντρωσης πληθυσμού μεταναστών και προσφύγων στην Αττική» θα συγκληθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε.Δ.Α. την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στην 1.30 μ.μ., μετά από σχετικό αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής.

Η σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν τα μέλη του διευρυμένου Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α., θα γίνει παρουσία του κ.Γιάννη Μουζάλα, Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και έχουν κληθεί να παρευρεθούν και να συμμετέχουν και οι δήμαρχοι της Αττικής.