Αυτονόητη και όχι απλά αίτημα της εποχής, χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος την ανάγκη σοβαρής και χρηστής διακυβέρνησης, σε χαιρετισμό του στην ημερίδα της ΕΑΣΕ για το επιτελικό κράτος.
Αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει και σε όσες προωθεί η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς να αλλάξουμε πρότυπο διακυβέρνησης αλλά να διασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα διολισθήσει ποτέ ξανά σε πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος.
Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή είναι:
- η διασφάλιση της διασφαλίζει την αξιοκρατία.
- προάγει τη θεσμική μνήμη και τη συνέχεια στο Κράτους.
- κατοχυρώνει τη διαφάνεια και ενισχύει την ακεραιότητα.
- προωθεί με βαθιές ανατροπές την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλάζοντας ριζικά το τοπίο.
Όπως είπε, «κύριο μέλημά μας είναι οι δημόσιοι λειτουργοί να γίνουν κοινωνοί και συνεργάτες στον σχεδιασμό του μεταρρυθμιστικού μας εγχειρήματος».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θεσμό του Υπηρεσιακού Γραμματέα που καθιέρωσε η σημερινή κυβέρνηση. Όπως εξήγησε «Οι Υπηρεσιακοί Γραμματείς διασφαλίζουν ότι Διοίκηση και Κυβέρνηση μπορούν να εργάζονται ως ένα αποδοτικό και συνεκτικό σύνολο, να προσδιορίζουν και να υλοποιούν στρατηγικούς στόχους πολιτικής, με έμφαση στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα μας, για μια αποτελεσματική Δημόσια Διακυβέρνηση προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».
Αναφερόμενος στην αξιοκρατία που η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει στο δημόσιο σημείωσε ότι «αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την είσοδο της χώρας στην ανάπτυξη».
Στις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών είναι και ο εκσυγχρονισμός του Ν. 2190/94 «με στόχο την επιτάχυνση και απλοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών πρόσληψης, καθώς επίσης και την ενίσχυση της επιχειρησιακής και οργανωτικής λειτουργίας του ΑΣΕΠ».
Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών μέλημα της κυβέρνησης είναι «η οργάνωση ενός ορθά δομημένου και συγκροτημένου συστήματος σε τρεις πυλώνες, πρόληψη – καταστολή – ευαισθητοποίηση και σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας σχεδιάζουμε την Εθνική Στρατηγική Ακεραιότητας».
Δέσμευση της κυβέρνησης, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι να γίνει παραγωγικό το κράτος, προς όφελος των πολιτών. Στη λογική αυτή ιδρύθηκε η ΓΓ Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα. «Θέλουμε το κράτος να λειτουργεί πλέον με ένα προγραμματισμό τουλάχιστον τριετίας, που θέτει συγκεκριμένους στόχους, εντοπίζει ποια είναι τα προσδοκώμενα οφέλη, ποια είναι τα δημοσιονομικά οφέλη που θα έχει, και βεβαίως τι στόχους επιτυγχάνει μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο, ώστε να παρέχονται ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις», είπε. Και σε αυτή τη λογική εντάσσεται και το σύστημα κινητικότητας αλλά και το «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού» (HRMS).
Όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΕΝ τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εσωτερικών νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία θα ρυθμίζεται το σύστημα επιλογής προϊσταμένων.
Αναφερόμενος σε ζητήματα αδιαφάνειας ο ίδιος τόνισε ότι όπου θα διαπιστώνονται θα πατάσσονται «δεν πρέπει κανείς να αμφιβάλλει ότι αυτά τα φαινόμενα θα παταχθούν. Και μπορεί κάποιοι κάποια μέρα να ξυπνήσουν και να βρεθούν με πολύ μεγάλα προβλήματα εφόσον δεν εφαρμόζουν τους νόμους και εφόσον χρησιμοποιούν τις θέσεις τους για παράνομους σκοπούς», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το νόμο που θα αφορά στο διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού είπε: «Ο στόχος που έχει αυτή η κυβέρνηση για αυτόν τον νόμο είναι να πετύχει τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και τελικά μια ευρύτατη συναίνεση. Γιατί δεν πιστεύω ότι μία μεταρρύθμιση, η οποία έχει μακρό χρονικό ορίζοντα και αφορά τις δομές και την ουσία συγκρότησης του κράτους και της αυτοδιοίκησης μπορεί να πετύχει εάν δεν εξασφαλίζει την απόλυτη συνέχεια. Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε κάτι για 2 χρόνια. Σκοπός μας είναι να κοιτάξουμε μπροστά, αξιοποιώντας λάθη και αδυναμίες του χθες, που πρέπει να διορθωθούν, αξιοποιώντας όμως και θετικές προσπάθειες».
Κλείνοντας ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι για την κυβέρνηση «το ζητούμενο δεν είναι απλώς να αλλάξουμε πρότυπο διακυβέρνησης. Το ζητούμενο είναι να διασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα διολισθήσει ποτέ ξανά σε πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος».