Το καθεστώς των κλινικών μελετών στην Ελλάδα μας αποκλείει από την εισροή χρημάτων και την εξέλιξη της χώρας.
Για το προηγούμενο και ισχύον καθεστώς για τις κλινικές μελέτες και ποια τα επόμενα βήματα για την οργάνωσή τους, μίλησε η Προϊσταμένη Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης 1η ΥΠΕ Αττικής, κα Καλλιόπη Αγγελοπούλου, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για το Νοσοκομειακό Φάρμακο, που γίνεται σήμερα από το Health Daily και τη Boussias Communications.
Η Οικονομική Διαχείριση των Κλινικών Μελετών, όπως είπε, μέχρι σήμερα κατέγραφε στα υπέρ της την αναλυτική οικονομική διαχείριση του κάθε έργου, την άμεση ενημέρωση με κάθε οικονομική πράξη και την αποτελεσματικότητα σε πάσης φύσεως οικονομικούς ελέγχους. Ωστόσο, στα κατά ήταν η περιορισμένη ενημέρωση της διαδικασίας από/προς εταιρίες και ερευνητές, οι χαμένες εργατοώρες από τον ΕΛΚΕΑ για ενημέρωση τρίτων και η αυξημένη πιθανότητα λάθους κατά την οικονομική διαχείριση.
Ωστόσο, με το ισχύον καθεστώς και με τις αλλαγές που έχουν γίνει αυτή τη στιγμή στην οικονομική διαχείριση των Κλινικών Μελετών από τις ΥΠΕ, γίνεται ευκολότερη η διαχείριση κάθε έργου. Στα επόμενα βήματα τους όπως είπε, είναι η ανάρτηση βάσης δεδομένων στην ιστοσελίδα της 1ης ΥΠΕ (από Ιανουάριο 2017) για την άμεση ενημέρωση του ευρύ κοινού με τη σειρά:
• Τίτλος, κατηγορία μελέτης, φάση, κατηγορία νόσου…
• Κατηγορία ασθενών
• Κριτήρια ένταξης και αποκλεισμού
• Ημερομηνία λήξεως ένταξης των ασθενών
• Ερευνητικά κέντρα
• Στοιχεία επικοινωνίας με Επιστημονικά Υπεύθυνους
Το τρίπτυχο της επιτυχίας, είναι η πρόσβαση στις κλινικές μελέτες, η διαφάνεια και η ποιότητα υπηρεσιών, επεσήμανε η κα Αγγελοπούλου και ευελπιστούμε ότι θα επιτευχθεί.