Η γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, έβαλε τη σφραγίδα στη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα και τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στην χώρα. Η επικύρωση της συμφωνίας συγχώνευσης σηματοδοτεί την εκκίνηση του νέου σχήματος που αλλάζει τα δεδομένα στον εγχώριο τραπεζικό χάρτη και φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο άμεσο μέλλον.
Μιλώντας στους μετόχους της Attican Bank, η διευθύνουσα Σύμβουλος Ελένη Βρεττού αναφέρθηκε στα χρονικά ορόσημα και στους στόχους που θέτει ο νέος τραπεζικός πυλώνας.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τις δηλώσεις Βρεττού:
- Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα είναι ύψους 735 εκατ ευρώ (και με την έκδοση warrants) και θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο.
- Η νέα τράπεζα, στο τέλος του 2024 θα έχει συνολικό ενεργητικό 10 δισ. ευρώ.
- Στόχος είναι το 2027 οι χορηγήσεις να κινούνται στα 7,6 δισ. ευρώ, με σημαντικά υψηλότερα έσοδα κατά περίπου 20% σε σχέση με το άθροισμα των εσόδων των δύο τραπεζών.
- Για τις χορηγήσεις ο στόχος είναι 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Όπως επισήμανε η CEO της Attica Bank, η συμφωνία καθιστά εφικτή την ένταξη των τιτλοποιήσεων στον Ηρακλή με τον δείκτη ΜΕΑ να διαμορφώνεται στο 3%. Σημείωσε, μάλιστα, ότι «η συγχώνευση είναι μονόδρομος για τις δύο τράπεζες, με την αύξηση καλύπτονται οι εποπτικές υποχρεώσεις και αντλούνται κεφάλαια για ανάπτυξη εργασιών, που θα ενισχύσουν την κερδοφορία μας, με σημαντικές αποδόσεις στους μετόχους άνω του 20% το 2025».
Μονόδρομος η συγχώνευση
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «με την υποστήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Thrivest Holding Ltd, αλλά και των άλλων μετόχων μας ΕΦΚΑ και ΤΜΕΔΕ είμαστε σε θέση να προβούμε στην αναγκαία κεφαλαιακή ενίσχυση, διασφαλίζοντας ότι το νέο επιχειρηματικό μας σχέδιο θα υλοποιηθεί επιτυχώς. Αυτή η συμφωνία καθιστά εφικτή την υπαγωγή στον «Ηρακλή ΙΙΙ» των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων των δύο τραπεζών, ώστε ο σχετικός δείκτης να περιοριστεί σε επίπεδα κάτω του 3% για την κοινή τράπεζα, επιφέροντας ουσιαστική εξυγίανση στον ισολογισμό της.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση στόχο έχει όχι μόνο να καλύψει τις ζημίες που προκύπτουν από την εξυγίανση των κόκκινων δανείων μέσω του σχήματος Ηρακλή III. Επιπρόσθετα προβλέπει ικανά κεφάλαια για το κόστος αναδιάρθρωσης και λειτουργικού μετασχηματισμού ενοποίησης, κεφάλαια για νέες επενδύσεις τόσο στα φυσικά καταστήματά μας, εκμοντερνίζοντάς τα, αλλά και σε νέες τεχνολογίες και νέα προϊόντα, και το κυριότερο: κεφάλαια για ανάπτυξη, για να μπορούμε να δίνουμε επιπλέον δάνεια με ταχύτερους ρυθμούς. Θέλουμε μέσω της συγχώνευσης και της εξυγίανσης να αποκαταστήσουμε πλήρως και να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας».