Χρηστικά

Τα σενάρια των ανατροπών στον ΕΝΦΙΑ - Συγκρότησε επιτροπή το ΥΠΟΙΚ


Ανακατανομές επιβαρύνσεων από τον ΕΝΦΙΑ εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών συγκρότησε ειδική επιτροπή η οποία θα μελετήσει το ζήτημα και θα προτείνει τις αλλαγές στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων. 

Οι αλλαγές θα ολοκληρωθούν άμεσα μέχρι το φθινόπωρο και θα ισχύσουν από τις αρχές του 2022. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ από το 2022, θα πληρώνεται από τον Μάρτιο σε δέκα μηνιαίες δόσεις, μέχρι και τον Δεκέμβριο, κάθε έτους. Αυτό σημαίνει πως οι φορολογούμενοι, από τον προσεχή Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2021 και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2022 (6 δόσεις), θα πληρώνουν τον φόρο κατοχής ακινήτων για 16 διαδοχικούς μήνες.

Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, συγκροτείται ομάδα εργασίας για τη διαμόρφωση του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) και την προσαρμογή των συντελεστών του στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Σύμφωνα με την απόφαση, έργο της Ομάδας Εργασίας αποτελεί:

  • η διαμόρφωση του νέου ΕΝ.Φ.Ι.Α. και
  • η προσαρμογή των συντελεστών του στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία, προκειμένου κατά τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας τους να μην επέλθουν αλλαγές στη συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας.

Αυξομειώσεις ΕΝΦΙΑ

Μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αν δεν υπάρξει καμία παρέμβαση στο υφιστάμενο πλαίσιο εφαρμογής του ΕΝ.Φ.Ι.Α., με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ο φόρος κατοχής ακινήτων από το 2022 θα εκτοξευτεί στα ύψη, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων.

Μειώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) για το 2022 και για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2025 αποκαλύπτει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, οι οποίες θα εξουδετερώσουν τις σημαντικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Οι μειώσεις θα γίνουν μέσα από ριζικές αλλαγές που θα γίνουν στην κλίμακα εφαρμογής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και στους συντελεστές, όπως και στον συμπληρωματικό φόρο.

Πάντως, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, δεν προβλέπεται να υπάρξει αύξηση των εσόδων από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. το 2022 και μετά, αλλά αντίθετα οι εισπράξεις θα παρουσιάσουν οριακή μείωση.

Ειδικότερα, οι φόροι κεφαλαίου που είναι βασικά οι εισπράξεις από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., από τα 2,62 δισ. ευρώ που θα διαμορφωθούν φέτος, θα υποχωρήσουν σε 2,58 δισ. ευρώ το 2022,  το 2023 θα μειωθούν σε 2,54 δισ. ευρώ, το 2024 σε 2,52 δισ. ευρώ και σε 2,5 δισ. ευρώ, το 2025.

Εφόσον ισχύσουν οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, σημαίνει ότι μέσα στο 2021 θα νομοθετηθούν παρεμβάσεις που θα ελαφρύνουν τον ΕΝΦΙΑ, ώστε τα κρατικά έσοδα να μην αυξηθούν παράλληλα με τις αντικειμενικές αξίες.

Ποια είναι τα σενάρια

Τα σενάρια που θα μελετήσει η επιτροπή είναι τα ακόλουθα:

  1. Θα μειωθούν οι συντελεστές της κλίμακας που σήμερα επιβαρύνουν τα ακίνητα ξεκινώντας από 2 ευρώ ανά τ.μ. για τα ακίνητα με αντικειμενική τιμή έως 500 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 13 ευρώ ανά τ.μ. για τα ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ. Επίσης, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξηση ή και μείωση των υφιστάμενων12 κλιμακίων υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.
  2. Θα διευρυνθούν τα ποσοστά μείωσης του κύριου ΕΝΦΙΑ, δηλαδή τα ποσοστά που μειώνουν το τελικό ποσό, με βάση τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου. Σήμερα ο κύριος ΕΝΦΙΑ μειώνεται με την ακόλουθη κλίμακα:
  • κατά 30% για συνολική αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,
  • κατά 27% για συνολική αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000,01 μέχρι 70.000 ευρώ,
  • κατά 25% για συνολική αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000,01 μέχρι 80.000 ευρώ,
  • κατά 20% για συνολική αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000,01 μέχρι 1.000.000 ευρώ,
  • κατά 10% για συνολική αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Επίσης, θα αλλάξει ή θα καταργηθεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, που επιβάλλεται μέχρι και φέτος, με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,15% έως 1,15% στη συνολική ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου – αποτελούμενη από κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης – συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ.

Είναι σαφές ότι με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών, χιλιάδες φορολογούμενοι, που ήταν κάτω από το όριο των 250.000 ευρώ, θα το ξεπεράσουν και θα επιβαρυνθούν και με συμπληρωματικό φόρο.

Αλλαγές και στα χαμηλά

Παράλληλα η επιτροπή θα εξετάσει και τα όρια απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ. κατά ποσοστό 50% σε ιδιοκτήτες με χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα. Μέχρι και φέτος απαλλάσσονται από το 50% του ΕΝΦΙΑ όσοι έχουν χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, μέχρι του ποσού των 9.000 ευρώ εάν είναι άγαμος και μέχρι του ορίου των 10.000 ευρώ αν είναι έγγαμος, προσαυξανόμενων κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο – εφόσον η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν είναι άγαμος, τα 150.000 ευρώ αν είναι έγγαμος χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν έχει ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Διαβαστε επισης