Πολιτική

Άλλαξε ρότα το Χρηματιστήριο


Ξεθώριασε η αναβάθμιση από την S&P με το Γενικό Δείκτη να περνάει σε αρνητικό έδαφος με αρνητικό πρωατωνιστή τις τρπαεζικές μετοχές. Οι ξένοι τιμολογούν αρνητικά το μπρα ντε φερ κυβέρνησης-θεσμών, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δείχνει ότι θέλει να λήξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την αξιολόγηση. Παρόλα αυτά οι αντιδράσεις των περισσότερων κλάδων που πλήττονται είναι μεγάλες προβληματίζοντας σημαντικά το κυβερνητικό επιτελείο. Όλα δείχνουν πως η αξιολόγηση θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι τέλη Απρίλη, ενώ δεν έχουμε ακόμα δει τις προτάσεις του Κουαρτέτου για το ασφαλιστικό.

Το επόμενο τρίμηνο θα είναι πραγματικά πολύ επώδυνο αλλά και αμφίρροπο πολιτικά, μέχρις ότου τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις και η αξιολόγηση. Αυτά βλέπει η αγορά και αμέσως «τιμολογεί» τα ρίσκα, κάνοντας ανάλογη κίνηση. Να σημειώσουμε ακόμα μία φορά πως η ρευστότητα είναι υπό του μηδέν δημιουργώντας προβλήματα στην κυβέρνηση όσο δεν τελειώνει με την αξιολόγηση… Μιας και η διαπραγμάτευση του τελευταίου χρόνου έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα.

Διαγραμματικοί σταθμοί για μεν την άνοδο οι 550 με 560 μονάδες ,για δε την πτώση οι 500 με 490 μονάδες. Έτσι μια πιθανή προσπάθεια προσέγγισης των 550 μονάδων θα προκαλέσει μερική αλλαγή σκέψης της μέχρι τώρα καθοδικής τάσης, επαναφέροντας στο τραπέζι τη ζώνη αντίστασης των 585 με 600 μονάδων.

Στην αντίθετη περίπτωση που ο Δείκτης συνεχίσει την υπάρχουσα πορεία καθόδου, θα πρέπει να τοποθετήσουμε ως πρώτο «φράγμα» του πτωτικού κύματος την περιοχή που εκτείνεται από τις 490 έως τις 475 μονάδες.
Η «oversold» όμως κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει βασικοί ταλαντωτές ορμής, δίνει ελαφρώς πόντους προς την ανοδική αποκλιμάκωσή τους, συνάδοντας σε μια ανοδική κίνηση άμεσης ανάτασης.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης πραγματοποιεί συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, μέσα σε μια εντεινόμενη γωνία πτώσης της τάξεως των 73 μοιρών, ένδειξη η οποία δείχνει την ένταση της συσπείρωσης του καθοδικού ελατηρίου.

«Πιθανή απελευθέρωση της πίεσης αυτής, μπορεί να σπρώξει το δείκτη προς τη σημαντική ζώνη αντίστασης των 157 με 165 μονάδων» σύμφωνα με την εκτίμηση του Απόστολου Μάνθου υπεύθυνου τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Στατιστικά συνεδρίασης

Στις 532 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με πτώση -0,25%, με όγκο 43 εκατ. τεμάχια και με το τζίρο στα 24 εκατ. ευρώ. Πτωτικό γύρισμα για τις τράπεζες -5% η Πειραιώς, - 4,3% η Eurobank, αμετάβλητες Εθνική και Alpha Bank