Πολιτική

Άλλαξε κάτι ή το χθεσινό selloff πήρε αναβολή;


Χθες έγινε φανερό ότι ο λόγος των μεγάλων απωλειών του ελληνικού χρηματιστηρίου σχετίζεται με την αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων που έχει υπογράψει η Ελλάδα και τον πολιτικό κίνδυνο της χώρας. Μια καλή κουβέντα από πρόεδρο του Eurogroup, τον Γ. Ντάισελμπλουμ , ήταν αρκετή για να αντιδράσει ο ΓΔ, που κάποια στιγμή έχανε 6,35%, και να κλείσι στο -1,89%, στις 440,8 μονάδες.

Το ερώτημα είναι αν το χθεσινό selloff, που κάποια στιγμή προκάλεσε ίλιγγο στους επενδυτές, πήρε απλώς μικρή αναβολή ή μπορεί να άλλαξε κάτι στο ΧΑ.

Τα προβλήματα του ελληνικού χρηματιστηρίου σχετίζονται με την πολιτική αστάθεια και την οικονομία η οποία φαίνεται ότι θα αρχίσει να ανακάμπτει από το 2017. Η απασχόληση αυξάνεται όμως επειδή η αύξηση βασίζεται σε μερική εργασία ο μέσος μισθός μειώνεται. Το ΑΕΠ θα μειωθεί το 2016 -σύμφωνα με τις προβλέψεις από -0,7% έως -0,2%- κι αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα παραμείνει και φέτος για λίγους  παίχτες.

Καθώς μια ενδεχόμενη άνοδος -υπό όρους αυτό μπορεί να συμβεί στο δεύτερο εξάμηνο- θα προκύψει ουσιαστικά από ξένα funds και μεγάλα χαρτοφυλάκια, φαίνεται δύσκολο να δει κανείς πως το ΧΑ θα μπορούσε να έχει καλή πορεία όσο συνεχίζεται η διεθνής αναταραχή. Σε περίπτωση που στα ξένα χρηματιστήρια εδραιωθεί μια καθοδική αγορά (bear market) το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πιθανό να «ματώσει» κι άλλο παρά το γεγονός ότι θεωρείται φθηνό - η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ είναι υποδιπλάσια της λογιστικής ενώ για τις τράπεζες η σχέση είναι μόλις 0,15.

Για την ώρα, το διεθνές κλίμα επιβαρύνεται και ορισμένες κεντρικές τράπεζες λαμβάνουν τα πιο ακραία νομισματικά μέτρα στην ιστορία τους, τα αρνητικά επιτόκια, προκειμένου να βοηθήσουν τις εθνικές οικονομίες κάτι που στην πραγματικότητα σημαίνει πόλεμο ισοτιμιών.

Χθες, η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γιέλεν παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ, έστω θεωρητική: "Υπάρχει πάντα πιθανότητα ύφεσης για κάθε έτος», είπε. Και συνέχισε λέγοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξουν αρνητικά επιτόκια στις ΗΠΑ αν χρειαστεί επιπλέον χαλάρωση.

Στην Ευρώπη οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση λόγω των πολλών δανείων που έχουν χορηγήσει στον ενεργειακό τομέα. Η εφαρμογή του bail-in είναι ένας παράγοντας που επισπεύδει τις πωλήσεις, αν και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο ανέφερε χθες ότι δεν βλέπει σύνδεση.

Το ΧΑ βρίσκεται σε bear market εδώ και επτά χρόνια, όσο διαρκεί η οικονομική κρίση. Τα ξένα χρηματιστήρια όμως βρέθηκαν σε bull market γιατί ξεπέρασαν γρήγορα την οικονομική κρίση και τώρα, είτε διορθώνουν είτε μπαίνουν σε ένα καθοδικό κύκλο, κάτι που θα κριθεί τελικά από την κερδοφορία των εταιρειών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μια έξοδος του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 450 μονάδες θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα ράλι ανακούφισης ωστόσο τα περιθώρια μακροημέρευσης είναι μικρά όσο μοναδικός καταλύτης είναι η υπερπώληση και όχι η αλλαγή στο διεθνές κλίμα.