Πολιτική

Αλλαγή κλίματος στο ΧΑ μετά τη λήξη των παραγώγων


Σε αρνητικό έδαφος πέρασε το ΧΑ ενώ υψηλότερες από τις συνηθισμένες είναι οι συναλλαγές που καταγράφονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόψει της ολοκλήρωσης του rebalancing. Αρχικά ο ΓΔ κατέγραφε κέρδη αλλά υπήρξε αλλαγή κλίματος, κάτί που συνέπεσε με την ολοκλήρωση της λήξης τριών σειρών παραγώγων. Οι πωλήσεις κυριαρχούν πλέον στον μη τραπεζικό κλάδο, όπου διευρύνονται και οι ρευστοποιήσεις.

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα του ΧΑ στις αναπτυγμένες αγορές και η επόμενη εβδομάδα, απαλλαγμένη από το rebalancing θα αποκαλύψει πιο καθαρά τις προθέσεις των επενδυτών.

Το σενάριο της διόρθωσης δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ωστόσο αυτό θα κριθεί από τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς. Τα θέματα παραμένουν ανοιχτά, αλλά αναμένεται εντός των επόμενων ημερών πρόοδος. Ως τώρα οι επενδυτές έχουν αντιδράσει με ψυχραιμία τηρώντας θετική στάση απέναντι στις εξελίξεις, ενώ υπήρξαν και ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, κάτι που ενίσχυσε την ανοδική τάση καθώς έγιναν τα κλεισίματα του Γενικού Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα.

Η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση διαρκεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν διότι υπάρχουν δύσκολα ζητήματα, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Η καθυστέρηση όμως σημαίνει χρονική μετάθεση των κρίσιμων αποφάσεων για το waiver της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα και στην έναρξη της συζήτησης ελάφρυνση του χρέος. Πάντως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η αξιολόγηση θα κλείσει κάποια στιγμή, πιθανότατα μέσα στον Απρίλιο ή το αργότερο αρχές Μαΐου.

Ο Γενικός Δείκτης διατηρείται στη περιοχή των 560 μονάδων, έχοντας καλύψει το 62% της πτώσης που είχε προηγηθεί. Με θετικό κλείσιμο της αξιολόγησης, θα κινηθεί να καλύψει προς τις 588 αρχικά και στη συνέχεια προς τις 613 μονάδες καλύπτοντας τις απώλειες του 2016. Σε περίπτωση παράτασης των εκκρεμοτήτων, μια κίνηση προς τις 510 μονάδες είναι πιθανή χωρίς αυτό να αλλάζει την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, εκτός κι αν διασπαστεί αυτό το όριο. Κοντινή αντίσταση για τον FTSE 25 οι 159-161 μονάδες ενώ για τον τραπεζικό δείκτη είναι οι 41 και οι 45 μονάδες.

Eν τω μεταξύ, τo καμπανάκι για τους παγκόσμιους κινδύνους «χτυπά» ο Prem Watsa, CEO της Fairfax Financial σε επιστολή του προς τους μετόχους της εταιρείας. Ανάμεσα στους κινδύνους είναι η «βουτιά» στις τιμές των εμπορευμάτων, τα προβλήματα της αγοράς κατοικίας του Καναδά και οι αποφάσεις πολιτικής στην Κίνα. Σύμφωνα με τον Watsa οι κίνδυνοι αυτοί θα μπορούσαν να κλιμακωθούν μέσα στο 2016. O Watsa ανησυχεί ότι η πτώση της αγοράς θα μπορούσε να μιμηθεί την κατάρρευση του 1929, όταν ο Dow Jones χρειάστηκε πάνω από δύο δεκαετίες για να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδά του. Θεωρεί επίσης ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν ξεμείνει από πυρομαχικά. Σχετικά με την Ελλάδα, ο Watsa θεωρεί ότι θα έρθει η ώρα της.

Να σημειωθεί ότι οι ρευστοποιήσεις στις πρώτες έξι εβδομάδες του έτους στις ΗΠΑ "διαγράφηκαν" χθες ενώ ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ένα ασθενέστερο δολάριο -το οποίο ευνοεί η Fed- μπορεί να κάνει καλό στα εμπορεύματα και στις μετοχές.

Στατιστικά

Ο Γενικός Δείκτης στις 562,0 μον. (-0,7%), η μεγάλη κεφαλαιοποίηση στις 154 μον. (-0,6%) και ο τραπεζικός δείκτης στις 41,6 μον. (+0,4%). Ο τζίρος στα 72,4 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές του FTSE 25