Πολιτική

Αλλαγή ατζέντας με «πόλεμο» στη διαπλοκή


Εβδομάδα έντονου επικοινωνιακού ντεμαράζ και πολιτικών διαξιφισμών σε υψηλούς τόνους φαίνεται πως ξεκινά στο εσωτερικό, την ώρα που και επισήμως τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία ανάμεσα σε Ε.Ε και Τουρκία. Το κυβερνητικό επιτελείο καλείται να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να μαζέψει τις απώλειες που αναπόφευκτα προκλήθηκαν από την συνεχή τριβή στις διαπραγματεύσεις (αξιολόγηση, Θεσμοί κλπ), τις διαβουλεύσεις για το Προσφυγικό...αλλά και από την υπόθεση Μουζάλα.

Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής ορίζεται στις 2 Απριλίου και στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην συσπείρωση δυνάμεων και την συνέχιση του αγώνα κατά της διαφθοράς, όπως έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους. Υπό αυτό το πρίσμα, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή αποκλειστικά για τη Δικαιοσύνη αναμένεται να φέρει έναν νέο γύρο έντονων αντιπαραθέσεων. Πληροφορίες αναφέρουν πως τόσο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα δώσουν έμφαση σε μεγάλες υποθέσεις που αφορούν το γνωστό "τρίγωνο της διαπλοκής". Ως εκ τούτου, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ως σύμμαχοι κατά του κοινού "εχθρού" θέτουν στην κορυφή της ατζέντας την μάχη κατά της διαπλοκής και τα "κακώς κείμενα" στη Δικαιοσύνης τα προηγούμενα χρόνια.  

Αναφορικά τώρα με την υπόθεση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, εξελίξεις αναμένονται και με την επιστροφή του Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ. Επισήμως, από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται ότι ο κ. Γιάννης Μουζάλας θα παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που ενδεχομένως απαιτηθεί ένας ανασχηματισμός της κυβέρνησης που τοποθετείται τον Μάιο, μετά, δηλαδή, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Άλλα σενάρια, κάνουν λόγο για ενεργοποίηση της παραίτησης του Γ. Μουζάλα άμεσα, μια πράξη όμως που δεν θα έχει συνέπειες σε πρακτικό επίπεδο όσον αφορά την Μεταναστευτική Πολιτική καθώς θα μπορεί να κατέχει θέση δίπλα στον Πρωθυπουργό. Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο αποφασίσθηκε η σύσταση του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική υπό τον Πρωθυπουργό, με αντικείμενο την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Εκεί θα βρίσκονται οι αρμόδιοι Υπουργοί, άλλα στελέχη, οι αρχηγοί των Σωμάτων του Στρατού (χωρίς δικαίωμα ψήφου) και τις τελικές αποφάσεις θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα σενάρια για ανασχηματισμό

Η λογική φθορά και η μίνι κόντρα που ξέσπασε με τον Πάνο Καμμένο έφεραν στην επιφάνεια σενάρια για ανασχηματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο. Από την μια πλευρά απαιτείται η αποκατάσταση της ομαλότητας στον κυβερνητικό συνασπισμό, από την άλλη έντονο είναι το ενδιαφέρον για τις ζυμώσεις στο χώρο του Κέντρου. Άξιο αναφοράς ήταν το κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά σε Γ. Παπανδρέου και Σταύρο Θεοδωράκη σε μια προσπάθεια να βρεθούν κοινοί τόποι για την διεύρυνση του κεντρώου πόλου. Ο πολιτικός χώρος του Κέντρου αποτελεί πάντα "μήλον της έριδος" πόσο μάλλον τώρα που απαιτείται ευρύτερη συναίνεση σε οικονομικά και άλλα ζητήματα. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, κομβικά σημεία για πιθανές εξελίξεις σε αυτό το επίπεδο είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η "επίσημη" έναρξη της διαβούλευσης για το χρέος. Παράγοντες πάντως στο κυβερνητικό επιτελείο ποντάρουν στην θετική έκβαση, την δημοσκοπική ανάκαμψη της κυβέρνησης ενώ δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους και από την "ψήφο εμπιστοσύνης" που έδωσαν Β. Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν σε κοινή τους συνέντευξη στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.