Τράπεζες

Αλλαγές στον πτωχευτικό: «Κόφτης» εισοδήματος για το «κούρεμα» οφειλών


Με δύο μεγάλες αλλαγές που θα προκαλέσουν απογοήτευση σε αρκετούς υπερχρεωμένους δανειολήπτες, αλλά συμβαδίζουν με τις υποδείξεις των τραπεζών και των ευρωπαϊκών θεσμών, έρχεται στη Βουλή, στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, το νομοσχέδιο για το νέο πτωχευτικό κώδικα.

Οι αλλαγές έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο μείζον κεφάλαιο του νέου πτωχευτικού που αφορά τη δημιουργία εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης/αναδιάρθωσης οφειλών κάθε είδους, από τραπεζικά δάνεια ως τα χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι τράπεζες και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν εκφράσει έντονες ανησυχίες για το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου, εκτιμώντας ότι άνοιγε υπερβολικά την περίμετρο των δυνητικά ωφελούμενων, ενώ παρείχε κίνητρο για υποβολή μαζικών αιτήσεων.

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά τους έχοντες πτωχευτικό δικαίωμα, δηλαδή όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν κάποια εμπορική/επαγγελματική δραστηριότητα. Αρχικά γι' αυτή την κατηγορία οφειλετών το σχέδιο νόμου προέβλεπε ότι: «Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα μπορεί να υποβάλει αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών». Αυτή η πρόνοια προκάλεσε έντονη αντίδραση των τραπεζών, που φοβήθηκαν ότι θα άνοιγε... το κουτί της Πανδώρας, αφού θα μπορούσαν να σπεύσουν μαζικά ενήμεροι οφειλέτες, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, να ζητήσουν «κούρεμα» των οφειλών τους, δημιουργώντας μια νέα γενιά προβληματικών δανείων.

Για να κλείσει η περίμετρος των δυνητικών δικαιούχων, στην αναθεωρημένη εκδοχή του νομοσχεδίου εισάγεται εισοδηματικός «κόφτης». Δηλαδή, δικαίωμα υποβολής αίτησης για «κούρεμα» οφειλών θα παρέχεται μόνο σε όσους έχουν υποστεί το τελευταίο διάστημα μεγάλη μείωση εισοδημάτων. Αντίθετα, θα αποκλείονται όσοι έχουν χρόνια οικονομικά προβλήματα και θα «παραπέμπονται» από το νομοθέτη στη διαδικασία πτώχευσης και όχι αναδιάρθρωσης χρέους.

Όπως σημείωνε σχετικά ο Γ. Στουρνάρας σε επιστολή του στον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γ. Χαντζηνικολάου, «όσον αφορά στην περίμετρο των ενήμερων οφειλετών που μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, μετά τις τελευταίες συζητήσεις με τους Θεσμούς έχει επέλθει ουσιώδης περαιτέρω μείωση της περιμέτρου. Στα κριτήρια επιλεξιμότητας έχει προστεθεί εκείνο της σημαντικής μείωσης του εισοδήματος (income event)».

Μια άλλη σημαντική αλλαγή είναι η αποσύνδεση της παροχής κρατικής επιδότησης σε δανειολήπτες από την υποβολή αίτησης αναδιάρθρωσης οφειλών. Αρχικά, το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι την επιδότηση θα δικαιούνταν μόνο όσοι θα υπέβαλαν αίτηση ρύθμισης, αλλά αυτό κρίθηκε ότι θα λειτουργούσε σαν ένα κίνητρο για την υποβολή περισσότερων αιτήσεων για «κούρεμα» χρεών ακόμη και από οφειλέτες που δεν θα το είχαν ανάγκη.